„Doamne, ajută!
Înaltpreasfinția Voastră,
Ați fost întrebat despre protopopi. Părintele Profesor …… scrie în cursuri că instituția protopopului este necanonică.
Cum comentați?”
Doamne, ajută!
Deocamdată instituția protopopului figurează în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, pp. 141-146, aprobat de Sfântul Sinod. Dacă părintele despre care faceți vorbire dorește ca această instituție să o substituie horepiscopilor de altădată pentru buna gestionare a unei eparhii, să înceapă cu arhiepiscopia din care sfinția sa face parte. Până atunci, respectăm Statutul!
Pace și liniște sufletească!
„Sărut mâna!
Înaltpreasfinția voastră, poate nașul de botez să fie musulman, ca în videoclipul de mai jos? De asemenea, pot nașii să fie necununați? Mulțumesc!”
Doamne, ajută!
Nașii de botez sau de cununie trebuie să fie ortodocși.
În cazul botezului, nașii nu trebuie să fie cununați, ca atunci când nășesc doi tineri. Dacă însă vor să se căsătorească, nu pot boteza împreună, întrucât se înrudesc spiritual în momentul în care devin nașii de botez – părinții spirituali – ai aceluiași copil.
Pace și bucurie!
„Azi, 26 noiembrie, copilul meu a făcut praznic și panahidă pentru tatăl decedat acum trei ani… Preotul nu a fost mulțumit de banii pe care i-a plătit pentru panahidă.
După ce s-a terminat praznicul, i-a transmis băiatului meu printr-o enoriașă că trebuie să plătesc curentul electric care s-a consumat în cele două ore cât a durat pomana. Aș vrea să știu care este părerea sfinției voastre… Este o taxă anume pentru o panahidă? Care sunt regulile în aceste situații? Poate persoana respectivă își rupe de la gură pentru a putea face aceste obiceiuri străvechi în memoria persoanei pierdute și preotul caută să-i scoată cât mai mult din buzunar. Nu cred că e corect.
Doamne, ajută și vă mulțumesc pentru un eventual răspuns.”
Doamne, ajută!
Vă rugăm să ne spuneți parohia și numele preotului, ca să vă putem da un răspuns pertinent.
Vă mulțumesc!