Răspunsul ierarhului – 27 iunie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Mă simt rătăcit. Așadar doresc să îmi răspundeți:

Ce este mai bine? A face voia lui Dumnezeu (precum socotește omul că este), cu viclenie, cu silă și cu duh de nemulțumire, nădăjduind că Dumnezeu va oferi bucurie și dragoste sufletului mai târziu, sau să nu mai lucreze deloc și să se smerească?

Vă rog să vă rugați lui Dumnezeu să vă dea cuvânt bun înainte de a răspunde.

Mulțumesc!” 

C.

Doamne, ajută!

Cel ce se smerește își pune implicit încrederea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Una nu o exclude pe cealaltă!

„Hristos S-a înălțat!

  1. Pe 24 iunie este hram la Suceava și când am vizitat Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” pe data de 16 iunie am realizat că nu sunt locuri de stat jos, doar câteva bănci așezate. Nu o spun în nume de rău, dar ar trebui amenajate niște scaune/bănci unde să stea oamenii.
  2. Știți cumva cum am putea lua legătura cu alți arhierei? Nu știu sigur dacă dumneavoastră sunteți singurul care are adresă de e-mail. Întreb special pentru Arhiepiscopia Iașilor, unde chiriarh este Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
  3. Arhiereii slujesc după cum doresc și decid ei în zilele de duminică și cele de sărbătoare?

Mulțumesc de atenție!” 

A. G.

Doamne, ajută!

  1. Ne pare rău pentru disconfortul cauzat de lipsa băncilor, dar Mănăstirea Sfântul Ioan este în plin proces de restaurare.
  2. Pentru a contacta alți arhierei, intrați pe paginile media ale respectivelor eparhii, cu siguranță veți găsi datele de contact.
  3. Cât despre slujirile arhierești, chiriarhul unei eparhii stabilește slujbele în funcție de cerințele preoților și de situația pastoral-misionară.

Doamne, ajută!

„Înaltpreasfinția Voastră, binecuvântați!

Preoții din alte eparhii vor putea sluji anul acesta la hramul Mănăstirii Putna?

Sau, cu alte cuvinte, dacă avem binecuvântarea arhiereului nostru, Înaltpreasfinția Voastră ne primiți la slujire?” 

F. T. A.

Doamne, ajută!

Preoții din altă eparhie, canonic hirotoniți, vor putea sluji la Mănăstirea Putna, dacă au preoție lucrătoare dovedită prin legitimație, cu binecuvântarea părintelui stareț.

Pace și bucurie!

„Bună ziua!

Oricine înțelege că trebuie să iertăm, dar cum poate explica cineva prezența la … a unui fost … de la …, care a adus o pată neagră asupra acestui loc prin acuzațiile aduse la adresa lui la această manifestare? Cum e posibil să mai poată …? O să atașez și o poză în caz că nu știți la cine mă refer.

O zi bună și Doamne, ajută!” 

A. N.

Doamne, ajută!

În urma sesizării dumneavoastră, am cerut punctul de vedere al părintelui stareț, care a răspuns:

„Să ne fie cu iertare, dar noi îl ajutăm, nu îl aruncăm; ni-l asumăm și ne cerem iertare. Suntem spital și nu judecătorie, suntem bolniță și nu justiție. Oare când un om care a greșit vrea să se îndrepte, trebuie să-l izgonim sau să îl omorâm? Dacă și noi îl alungăm, oare unde să meargă? Așadar, ni-l asumăm”.

Pace și liniște sufletească!

„Bună ziua,

Cum este posibil ca … să îmi întrebe soția ce caută la cimitir cu blid? Scoateți-l din …, mutați-l în altă parte, aduceți altul, mai rău ca acesta, dar să fie cu respect față de lumea din sat. Nu cred că are el voie să facă legea cine să meargă la răposați la cimitir și cine să nu meargă și că el nu dă voie cu coroane în cimitir, pe cruci, de când e moda aceasta. …” 

L. B.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre cercetare inspectorului bisericesc.

Pace și liniște sufletească!

 

„Doamne, ajută!

Ieri fiind pomenirea celor adormiți în cimitirul … din …, a fost prezent la desfășurarea rânduielii pomenirii celor adormiți. Trecând pe la morminte și făcând slujba rânduită, a ajuns și la mormântul părinților mei. Țin să precizez că mai erau cei doi preoți ai comunei noastre, care în predica de început au spus clar că sunt doar ei doi (preoții parohi ai celor două biserici) și că ne roagă frumos să avem răbdare, că vor ajunge pe la fiecare. Când a venit la mormântul de alături …, eu mă uitam pe telefon fără a-i da nicio atenție. A venit foarte insistent să îmi sfințească cele două morminte, iar eu i-am spus că nu e nevoie să îmi sfințească dumnealui, deoarece aștept preotul paroh. În acel moment, pe un ton ridicat a început să mă amenințe …, spunându-mi următoarele: …. Eu nu i-am răspuns nimic, i-am întors spatele, el a început să mă facă … de față cu toată lumea, cimitirul fiind plin de oameni, poate chiar câteva sute. Pentru a evita să intru în conflict, eu am decis să plec de la mormântul părinților. Țin să mai precizez următorul aspect: Prin comuna noastră, la diferite manifestații, activități cu caracter religios și nu numai, mă amenința atât pe mine, cât și familia mea …

Doamne, ajută! Bunul Dumnezeu să ne ajute pe toți! Iertare!”

C. B.

Doamne, ajută!

Părintele protopop va verifica cele sesizate de dumneavoastră.

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfinția Voastră,

Îngăduiți a vă mulțumi pentru întreaga grijă și Vă rog, știind că veți lua atitudine, în această speță.

Doresc să vă comunic faptul că am copilul la …, se cunoaște toată activitatea de când Înaltpreasfinția Voastră ați ajuns să coordonați în subordinea Arhiepiscopiei și această … și conducerea administrativă își face treaba într-un mod ireproșabil.

Ceea ce doresc să vă sesizez este faptul că din luna aprilie copilul meu primește în mod constant, zilnic, dulciuri de la doamna secretară, acesta având un risc de diabet, dar nu i-am comunicat pentru a nu-l speria, ci știind că alimentația în această unitate este sigură până în ziua când îmi povestește, după o repriză de stare de rău, că nu a mâncat mâncare de câteva zile deoarece înainte de masă copiii sunt în reprize așteptați la secretariat pentru a fi serviți din bolul cu dulciuri, chiar și în zile de post, când mâncarea este în meniu și respectată de post. Mai grav este că nu toți copiii beneficiază de acest regim și s-au sesizat mai mulți părinți, printre care și o doamnă cu care ne știm de mult timp, care îmi povestea că această doamnă are mari devieri de comportament și folosește și un limbaj uneori …, interogând anumiți copii și de situația familială, starea relației în familie, aceasta intenționând a dezbina o familie.

Nu aș povesti aceste lucruri, dar copilul meu a auzit ca aceasta se „laudă” la cadre că va rămâne și din toamnă, când …, ceea ce nouă ni se pare total neadecvat, nepotrivit și, mai mult, NU face bine copiilor; nu sunt în siguranță atât timp cât această „doamnă” este în …!

Vă rugăm în mod respectuos să ne sprijiniți în a lua decizia cea mai bună pentru binele copiilor noștri!

Vă mulțumim!”

E. M.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre cercetare sectorului de resort.

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfințite Calinic, ați văzut ce a produs ironia dumneavoastră făcută față de Înaltpreasfințitul Teodosie, iată râd sectarii, ereticii și ateii de ortodocși și de domniile voastre, că ați ajuns să vă luptați și în public, NU MAI ARĂTAȚI UNITATE DELOC. Dacă Înaltpreasfințitul Teodosie a rostit Moliftele Sfântului Vasile cel Mare la hramul de la Suceava se presupune că v-a cerut voie, nu cred că s-a apucat de capul lui să le citească. Dacă a cerut voie și i-ați dat binecuvântarea, pentru ce ați mai fost ironic (doar așa, să-l faceți de râs)?!

Înaltpreasfințite Calinic, știți destul de bine că Înaltpreasfințitul Teodosie are obiceiul de a spune moliftele pe unde merge, și dacă tot știați, nu era mai bine să îi spuneți să nu le rostească decât să vă apucați de ironii și să le dați „apă la moară” celor ce râd acum de Ortodoxie, nu cred că Înaltpreasfințitul Teodosie ar fi rostit de capul lui dacă îi spuneați să nu le rostească!

Poate nu vă dați seama ce întristare ați produs între ortodocși prin ironia dumneavoastră, văzând că vă luptați în loc să arătați unitate!

Dacă aveți a vă regla conturile între domniile voastre, măcar nu o mai faceți public, spre sminteala ortodocșilor și bucuria celor ce nu iubesc sau nu sunt ortodocși! Dacă ierarhii nu arată unitate între ei, ce încredere putem avea noi mirenii…

Iertați-mă.” 

M. G. E.

Doamne, ajută!

Vă asigurăm că în Sfântul Sinod există o unitate perfectă, care constă în slujirea Sfintei Liturghii. Celelalte constatate de dumneavoastră sunt răutăți!

Pace și liniște sufletească!

Bună ziua,

Nașii noștri de cununie urmează să nască un copil și ne-am dori din suflet să îl botezăm noi în măsura în care este posibil și de cuviință.

Ținând cont că între noi există deja o relație de fini-nași, ar fi posibil ca noi să fim nașii de botez ai copilului nașilor noștri?

Vă mulțumim pentru sfaturi,

Doamne ajută!”

R. L.

Doamne, ajută!

Dacă nu există altă variantă, fiind recomandată evitarea încrengăturii spirituale, puteți boteza copilul nașilor dumneavoastră de cununie.

Pace și bucurie!

„Ce Hramuri poartă schitul de maici din satul Huși, Preutești?” 

A. M. C.

Doamne, ajută!

Hramurile sunt Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Pace și bucurie!