Răspunsul ierarhului – 27 iulie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut dreapta,

De ce unii … au dreptul la fumat și nu se ia atitudine la …..?

R.C.

Doamne, ajută!

Din câte cunosc, niciun om, indiferent de poziția sa socială, nu trebuie să fie dependent de astfel de vicii, patimi sau păcate. Iar dacă se întâmplă cumva, să se spovedească și să pună început bun!

„Bună ziua!

La sfârșitul comunicatului pe care l-ați distribuit în unul din răspunsurile dumneavoastră scrie că Biserica Ortodoxă Română invită la dialog orice persoană interesată de studierea vieților persoanelor canonizate. Aș fi interesată să știu din ce considerente a fost canonizat Arsenie Boca. De exemplu, ce explicații sunt pentru pictura lui de la biserica din Drăgănescu, care e destul de clar că nu este ortodoxă… cu Francisc de Assisi pictat în ceata sfinților, Ulfila arianul etc… Și ce explicații sunt și pentru restul aspectelor legate de viața lui, mărturisite de mulți.

Îmi puteți da dumneavoastră un răspuns? Sau pe cine mai exact să întreb, din Biserica Ortodoxă Română?”

A.N.I.

Doamne, ajută!

Din aceleași considerente care au stat la baza celorlalte canonizări.

Cât despre pictura părintelui, la timpul potrivit s-a exprimat o comisie care dacă ar fi apreciat că a încălcat devizul aprobat i-ar fi ridicat autorizația sau l-ar fi pus să o dea jos. În ceea ce îl privește pe ereticul Ulfila, și în frescele noastre apar îngerii răi pictați și nimeni nu face un caz din asta. Știți că în frescele exterioare ale mănăstirilor din Bucovina sunt pictați filosofii, căderea Constantinopolului sau alte scene care, potrivit unora, nu își au locul într-o pictură bisericească. Și totuși ele au o justificare cât se poate de adâncă, în contextul politic și religios al acelor secole.

Pace și multă liniște sufletească!

„Ce Hramuri are Schitul Poiana Arșiței?”

A.M.C.

Doamne, ajută!

Hramul este Sfânta Treime.

Pace și bucurie!

„Preacucernice (sic!) părinte episcop,

Doresc să vă aduc la cunoștință și să vă solicit sprijinul preasfinției voastre în problema apărută la Radio Trinitas datorită faptului că de aproape trei săptămâni nu mai recepționăm emisiunile în zona Câmpulung Moldovenesc pe frecvența 92.8 FM.

Cu adâncă considerație și nețărmurit respect vă mulțumesc și sper că vom auzi din nou emisiunile radioului preferat.

Doamne, ajută!”

I.

Doamne, ajută!

Cel mai bine este să contactați postul de Radio Trinitas: Patriarhia Română – Radio TRINITAS, Strada Sfânta Ecaterina, nr. 2-4, Sector 4, 040155, București, [email protected], 04 031 425 11 21.

Mult succes!

„Vă mulțumesc pentru răspunsul public.

Urarea de pace și liniște sufletească nu am înțeles-o pe deplin. Totul e împăcat și liniștit sufletește cel puțin în cazul meu :).

Totuși, revenind, ce au răspuns dânșii este Science Fiction.

La telefon tot nu răspunde nimeni, nu sună nimeni înapoi.

Centru la …..? Acolo este o …., extremistă, care te pune să te pocăiești, te forțează ca să fii după regulamentul bisericesc etc. E ultra îndoctrinată, iar o fată caz de avort e departe de propovăduirea pe care o face dânsa cu forța.

Mai spre 0 cazuri reale rezolvate de către …, dar în fine, asta e realitatea greu de digerat și de observat/corectat.

Cum e la … la …., ….. în apartamentele Pro Vita pentru prevenirea avortului …, dar e treabă românească, mai totul făcut în batjocură.

N-am știut de …., vă spun cu sinceritate, cum am făcut-o mereu când v-am sesizat și alte probleme din zonă. Dar cum ziceam și în trecut, …, oameni promovați care nu sunt de folos real, nu prea fac diferența. Sunt buni poate ca ….., dar la fapte și realități cam duc lipsă de ceva concret și folositor.

Nu am caz în familie de genul, sau să credeți că sunt direct interesat. A fost doar o situație despre care v-am prezentat, dar deși dumneavoastră sunt convins că aveți dorința de calitate, personalul care vă este în subordine nu este la fel de implicat sau dornic de calitatea unui serviciu oferit.

Reanalizați întreaga situație și personalul care se ocupă de astfel de probleme sensibile, desigur, dacă veți dori.

Nu mai este nevoie de răspuns public, ce am avut de transmis, ca și în alte email-uri, v-am transmis acum ca răspuns privat.

Dar este dezamăgire să văd că ați plasat problema menționată de mine tot la sectorul care face o treabă de mântuială, dar mai mult nu pot face decât să sesizez și cam atât. Puterea și răspunderea e la dumneavoastră 100%. 

Toate cele bune.”

D.T.

Doamne, ajută!

Sectorul de resort al cancelariei arhiepiscopale v-a răspuns în două rânduri. Vă mulțumesc pentru cele sesizate!

„Noua directivă:

„Preoții care săvârșesc servicii religioase pentru tinerii din alte parohii fără acordul preotului paroh vor fi deferiți Consistorului Eparhial…”, unde scrie în regulamentul actualizat al Sfântului Sinod așa ceva?

Gura Humorului – Catedrala Nașterea Maicii Domnului

Suceava – Biserica Sfânta Vineri

Fălticeni – Biserica Adormirea Maicii Domnului etc.

Aici se fac peste 80% din cununiile religioase din județ, rareori pe la sate, sau de unde aparțin tinerii, ori cei din parohiile unde bisericile poate sunt în construcții, preoții nu sunt invitați măcar la cununia religioasă, despre ce acord să vorbim când majoritatea se spovedesc la …, de exemplu, sau pe la schituri ori mănăstiri?

Sau cei veniți din străinătate, să zicem că aparțin de ….uton, Londra, acei tineri dacă fac cununia în România, ei fiind cu rezidența în UK, atunci pe cine vor trebui să invite sau să ceară aprobare?

Poate au aparținut de Frasin, fac cununia la Sfânta Înviere sau la Sfântul Dumitru în Suceava ori la Sfânta Vineri așa cum este moda, dar ei au duhovnic și participă la biserica …, acolo unde lucrează și au locuința?

Dați niște directive de doare mintea pe toată lumea, nu sunt clare, nu sunteți informat despre situația reală din județ, dar văd că amenințați popimea cu Consistoriul Eparhial, porcării din Evul Mediu care nu știu pe cine mai sperie.

Dacă tinerii vor să facă cununia la Sfânta Vineri, de exemplu, din mun. Suceava, și pur și simplu viitoarea mireasă este din Vicov, iar mirele din cartierul Centru, mun. Suceava, iar ei se spovedesc la monahi, că doar preoții de mir sunt niște proști, doar călugării sunt eficienți, atunci câte aprobări trebuie să primească? Cam 3 după calculul meu. Sau când vorbim despre monahi, monahii, regulile nu li se mai aplică din câte se observă…

Nu știu de ce vă mai prefaceți că apărați bisericile de cartier, sau de la sate, că probabil peste 70% din creștinii practicanți din orașul Suceava merg la Sfântul Ioan, iar cei veniți din străinătate donează și dau pomelnice pe un an etc. tot pe la mănăstirile sau schiturile din județ.

Mai contează preotul de parohie, sau așa ironic, cum alte dăți ați răspuns că să își recunoască înfrângerea, cumva sunt niște proști, nu?

Păi cum să fie în competiție vreo parohie cu Sfântul Ioan? Sau Cămârzani? Veniturile unei parohii sunt mult reduse, nu ai de unde plăti diaconi, corale de lux etc.

Mândria și prostia când fac casă, rezultatul este dezastruos.

Aștept un răspuns așa cum ne-ați obișnuit, mult pe lângă subiect, prosteală inventată scrisă ca tot dumneavoastră să ieșiți bine, iar cine scrie, să pice de vită.”

D.T.

Doamne, ajută!

Sensibilităților dumneavoastră pline de o dragoste nețărmurită față de mănăstiri, din respect față de cititorii rubricii, aș fi dispus să le răspund doar întâlnindu-vă față către față.

Vă mulțumesc!

„Bună ziua,

Voiam să vă rog, dacă se poate, să îmi spuneți ce biserici fac Sfântul Maslu în perioada aceasta? Pe zona Nordic, George Enescu, Obcini.

M-ar ajuta mult să știu, ziua și ora.

Momentan biserica la care mergem nu face, iar la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” este dimineața și nu pot ajunge, deoarece lucrez.

Să îmi fie cu iertare.

Vă mulțumesc mult.

Doamne, ajută!

Cu stimă, A.M.

A.M.

Doamne, ajută!

Cel mai bine este să vă adresați celor două protopopiate pentru a primi informațiile dorite.

Pace și bucurie!

„Noul reportaj. Ura oamenilor este evidentă, nu cred că …. va mai putea rezolva ceva în acest sens, în această parohie. Dacă veți avea puțin timp, vă rog să observați cu câtă înverșunare discută oamenii cu …, care ar fi dorit să rezolve ceva concret, dar, din păcate, nu a reușit.

Ce pot să vă zic?

Ținând cont și de faptul că …. lucrează în cursul săptămânii în mun. Suceava, nu locuiește în …, de ce nu va fi numit ca paroh viitorul preot? Cu mențiunea să locuiască în parohie și să aibă o atitudine poate puțin mai diplomată cu localnicii deja foarte revoltați.

Dar, decizia vă aparține, deceniile de arhierie, experiență și înțelepciune vă vor ghida spre a lua cea mai bună decizie.

Vă mulțumesc, respectuos, încă o dată, pentru deschiderea dvs. și pentru răspunsul oferit.”

L.P.

Doamne, ajută!

Vă asigur că lucrurile, în cel mai scurt timp, vor intra într-o disciplină strict bisericească și în parohia la care faceți referire.

Pace și bucurie!