Doamne, ajută!
Este adevărat ceea ce v-a spus părintele căruia i-ați solicitat să vă spovedească. Și totuși, dacă nu sunteți mulțumit de duhovnicul actual, cereți-i binecuvântare să mergeți la un alt duhovnic și toate vor fi potrivit bunelor noastre rânduieli.
Bucurii!
„Săru’mâna, Înaltpreasfințite Părinte!
În ultima perioadă au apărut tot mai multe întrebări legate de faptul că unele sărbători și-au modificat data sau că altele au apărut.
(De exemplu, cea care se consideră că și-ar fi schimbat data este sărbătoarea Acoperământul(ului) Maicii Domnului, iar cea care ar fi apărut este cea a Sfântului Dimitrie Basarabov).
Întrebarea mea este de ce se întâmplă asta?
Care sunt factorii care duc la aceste schimbări?
Eu am în vedere câțiva factori, dar vreau să mă informez dintr-o sursă sigură.
Îmi cer iertare!
Mulțumesc din inimă!”
Doamne, ajută!
Dintotdeauna Acoperământul Maicii Domnului a fost pe 1 octombrie, ce este drept, nu însemnat cu roșu în calendar, iar Sfântul Dimitrie Basarabov, pe 27 octombrie; la fel, o vreme, nici el nu a fost trecut cu roșu în calendar.
Poate vă referiți la alte sărbători sau la înscrierea oficială în calendarul Bisericilor a unor sfinți canonizați în vechime.
Pace și bucurie!
„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic
Iertați pe mine, păcătosul …., cu privire la o chestiune ce a creat în ultimii 20 de ani în comunitatea din Rădăuți o cutumă cum că unul sau chiar doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române își dorm somnul de veci în Cimitirul Municipal.
Am avut unele discuții aprinse, inclusiv cu unele persoane ce participă în mod activ la Sfintele Liturghii ale Bisericii noastre și oricât am încercat să le spun că în cimitirul mirenilor NU SE ÎNGROAPĂ IERARHI AI BOR, tot pe a lor au ținut-o, pe motiv că pe acea placă a numelui e scris „sfințiți la Ierusalim” în anii 50 ai secolului trecut.
Mai mult, unii creștini ortodocși de ai noștri se închină acelor morminte exact ca la mormintele ierarhilor apostolic (hirotoniți? n.n.).
Vă rugăm să ne confirmați că în Cimitirul Central din Rădăuți nu e îngropat niciun ierarh al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a secolului XX.
Spre Slava Sfintei Treimi și a noastră mântuire
Amin.
Mulți, frumoși, binecuvântați ani să ne trăiți, Înaltpreasfințite Părinte Calinic.”
Doamne, ajută!
Referitor la întrebarea dumneavoastră dacă în Cimitirul Municipiului Rădăuți sunt îngropați ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din secolul trecut, mai precis din anii 50, vă facem cunoscut că în urma investigațiilor făcute în arhive și lucrări de specialitate nu au fost identificați ierarhi înmormântați în acel cimitir. Din documente cunoaștem sigur că în Biserica „Sfântul Nicolae”, fosta reședință a Episcopiei de Rădăuți, sunt înmormântați Episcopul Ioanichie (1472 -1504) și Episcopul Gheorghe (1553-1558), iar in exteriorul bisericii este piatra de mormânt a tatălui Mitropolitului Iacob Putneanul, osemintele acestuia fiind duse la Putna. Despre așa-zisele morminte ale unor ierarhi înmormântați în acel cimitir nu avem nicio informație și nicio imagine cu respectivele morminte și epitafurile care să permită identificarea celor înhumați.
Pace și bucurie!