Răspunsul ierarhului – 24 aprilie 2025

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Cu smerenie, vă adresăm câteva gânduri din partea credincioșilor din parohia noastră, …, dorind să aflăm dacă s-a stabilit cine va fi noul preot.

În această perioadă am avut mai mulți preoți veniți temporar, iar slujbele nu s-au ținut cum se cuvine sau chiar au lipsit uneori, ceea ce a tulburat comunitatea.

Totodată, în sat se vorbește că ar putea veni unul dintre fiii fostului preot sau cineva din familia lui. Cu respect vă rugăm ca noul părinte să fie din afara rudelor, pentru a evita neînțelegerile și pentru a reda liniștea și încrederea în parohie.

Vă mulțumim pentru grija pe care ne-o purtați și rugăm pe Dumnezeu să vă întărească în slujire.”

P.D.

Hristos a înviat!

Parohia la care faceți referire este scoasă la concurs, de aceea nu v-aș putea spune numele preotului care va fi numit; se subînțelege că va fi cel care va avea cel mai mare punctaj la concurs.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Se poate primi în mănăstire o persoană care a divorțat și are 3 copii, cel mai mic are 5 ani!

Vă mulțumesc pentru răspuns!”

V.

Hristos a înviat!

Acea persoană va putea intra în mănăstire doar după ce copilul de 5 ani va împlini 18. Dacă mănăstirea este în lipsă de personal, ar putea fi angajată.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Aș avea unele nelămuriri:

  1. Câți preoți pot să fie într-o parohie?
  2. Care este vârsta minimă de preoție și ce condiții trebuie împlinite pentru depunerea dosarelor de preoție?
  3. Din câte știu, în cazul în care preotul/diaconul slujesc la Sfânta Liturghie, ei se împărtășesc. Dacă preotul/diaconul a săvârșit vreun păcat grav și se spovedește, acesta poate fi canonisit ca neavând drept de slujire o perioadă?
  4. Preotul de mir poate binecuvânta dacă nu are măcar dulama pe el?
  5. Omul care se sinucide, nu poate fi pomenit. Acesta poate fi scos totuși din iad?
  6. La ce vârsta iese un preot la pensie (mă refer în cazul în care deține o parohie), acesta poate fi paroh în continuare?
  7. V-ați gândit la formarea unei facultăți teologice în Suceava?
  8. Psaltirea se citește doar cu binecuvântarea duhovnicului?
  9. Un cântăreț dacă vrea să cânte singur ce vrea, preotul are dreptul să îl oblige să cânte ce vrea el (adică preotul)? Am văzut un caz respectiv la o parohie din alt județ).
  10. Dacă vrei să îți schimbi duhovnicul, iar duhovnicul actual nu este de acord, dar totuși îți dorești altul din cauza anumitor motive, poți pleca la altul? Mai ales dacă ești legat la cel actual?

Iertați-mi întrebările, sunt doar curiozități și am auzit păreri și răspunsuri diferite, dar aș vrea totuși și răspunsul dumneavoastră.

Vă rog să mă iertați, sărbători cu bine!”

Anonim

Adevărat a înviat!

  1. Depinde de numărul credincioșilor din acea parohie.
  2. Candidatul la preoție pentru enorie trebuie să fie licențiat în teologie, să aibă examenul de capacitate luat și să fie căsătorit. Cât privește vârsta, depinde la ce vârstă candidatul a împlinit cele enumerate. În mănăstiri hirotoniile se fac și în funcție de nevoile liturgice.
  3. Duhovnicul este cel care gestionează canoanele și, ca atare, el ia măsura cea mai potrivită.
  4. Binecuvântarea stă în harul preoției, nu în îmbrăcămintea preotului. Așadar, atunci când vă întâlniți cu părintele dumneavoastră, chiar dacă este la adunat iarba din curtea parohiei, puteți fi binecuvântat de sfinția sa. Generalul este general și atunci când nu este îmbrăcat în ținuta specifică.
  5. Nu noi suntem cei care apreciem soarta celor din iad.
  6. La 65 de ani, cu posibilitate de prelungire până la 70.
  7. Avem Facultate de Teologie la Iași, astfel că nu mai este nevoie de o alta.
  8. Da, pentru siguranța lucrului bine făcut, toate se fac cu binecuvântarea duhovnicului, mă refer la cele spirituale; în alte cazuri, vă sfătuiți cu familia.
  9. Un cântăreț în biserică nu poate să cânte ce vrea, ci ce trebuie și cum trebuie.
  10. Duhovnicul este bine să nu-l schimbi prea des, ca să nu te încurci în prea multe sfaturi; iar atunci când îl schimbi, trebuie să existe un motiv foarte serios. În ce privește legătura duhovnicului de a nu merge la un alt duhovnic, și Dumnezeu respectă libertatea omului.

Pace și bucurie!