Răspunsul ierarhului – 22 ianuarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

65. V.D.N.

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinţite Părinte Calinic! Doresc să vă întreb dacă pot fi naşi de botez persoanele divorţate, deoarece m-am lovit de o asemenea problemă într-o parohie din judeţul Suceava, unde nu mi s-a permis să botez un copil pe motiv că sunt divorţat, cică trebuie să îmi citească nişte rugăciuni de dezlegare, iar la botez mi-a ţinut lumânarea altă persoană. Din ceea ce ştiu, nu poate să fie naş de cununie acea persoană care nu este căsătorită, pentru că ce exemplu ar da finilor de cununie? Ştiu că poate să fie naş de botez orice persoană care este botezata în religia creştin-ortodoxă, prin mărturisirea Simbolului de Credinţă. Am nevoie de o adeverinţă de la Înaltpreasfinţia Voastră pentru a putea fi naş de botez cu altă ocazie? Am refuzat câteva botezuri din această cauză. Cu stimă şi respect (V.D.N.).”

Stimate domnule! Deşi nu cunosc motivul real al refuzului primit din partea acelui părinte, v-aş aduce în atenţie câteva din condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească un naş.

În primul rând, naşul trebuie să fie creştin ortodox şi cu o viaţă morală ireproşabilă, mai în vârstă (să fie major, deci nu prunc sau copil). În vechime, se cerea ca naşul să fie de acelaşi gen cu cel ce se botează: „naş, de va fi de parte bărbătească cel ce se botează, iară de va fi parte femeiască, numai naşă” (a se vedea „Liturgica specială”, EIBMBOR, Bucureşti, 1980, p. 358 şi „Molitfelnicul” tipărit la Chişinău în anul 1820), întrucât mulţi dintre cei ce se botezau erau maturi, de vârstă apropiată cu naşul/naşa de botez şi îi puteau îndruma mai bine în viaţa duhovniceacsă; în plus, astfel se evita riscul ca, ulterior, naşul şi fina/naşa şi finul să se căsătorească. Astăzi, când cei ce primesc Taina Botezului sunt prunci, această prevedere nu mai este de actualitate.

Naşul de botez are un rol foarte important în viaţa copilului, rol care nu este limitat doar la perioada copilăriei, ci continuă şi în viaţa de adult, – Botezul este doar începtul –, întrucât naşul trebuie să fie un adevărat pedagog pentru finul lui, îngrijindu-se în mod deosebit de educaţia moral-religioasă a acestuia. Din acest motiv naşul/naşa trebuie să fie un exemplu de moralitate şi vieţuire creştinească, în familia şi în comunitatea sa, inclusiv pentru atunci când finul/fina se va căsători. An cu linişte şi pace!

 

66. C.B.

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinția Voastră! Aș dori să vă cer un sfat. Sunt student la Teologie și poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi fi preot. Am observat că în comunitățile bisericești, unde slujbele sunt săvârșite ca într-un regim mănăstiresc, oamenii sunt mai uniți și mai rugători; plus de asta, țin foarte mult la preotul lor și duc împreună o viață euharistică. Credeți că dacă s-ar implica preotul mai mult în viața comunității prin slujbe cu program mănăstiresc și cu o viață euharistică a comunității, am avea parohii mai unite și mai cu râvnă de rugăciune? Se poate practica isihasmul într-o parohie?” (C.B.)

Domnule student! Lăsaţi lucrurile parohiilor în firescul lor şi nu le amestecaţi cu cele ale mănăstirilor şi isihiilor. Oferiţi-le credincioşilor, când veţi fi preot, după modelul părintelui profesor Constantin Galeriu, slujbe frumoase, predici frumoase, rugăciuni la sfârşitul fiecărei Sfinte Liturghii. În plus, implicaţi-vă cu toată fiinţa în bucuriile şi în necazurile enoriaşilor şi fiţi disponibil ori de câte ori sunteţi solicitat. Ca să vă creşteţi duhovniceşte enoriaşii, nu este nevoie să transformaţi parohia nici în mănăstire, nici în isihie. An binecuvântat!

 

67. S.B.

„Înaltpreasfinţite Părinte, Vă rugăm să ne comunicaţi câte societăţi comerciale sunt sub coordonarea Arhiepiscopiei, prin legătura directă sau indirectă; câte societăţi comerciale sunt înregistrate pe numele personalului bisericesc (preoţi, călugări, lucrători ai Bisericii) sau în care personal bisericesc are calitatea de reprezentant legal sau administrator. În acelaşi timp, vă rugam să ne comunicaţi câte proiecte cu finanţare nerambursabilă au fost depuse sau sunt în curs de evaluare de către aceste societăţi sau de către Arhiepiscopie. Vă rugăm să comunicaţi public, pentru a asigura transparenţa totală a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, lista cu toate societăţile comerciale aflate sub umbrela Arhiepiscopiei, a mănăstirilor şi a lăcaşelor de cult. Vă mulţumesc anticipat! Cu stimă!” (B.S.) 

Stimate domnule! Vă mulțumim respectuos pentru atenta dumneavoastră preocupare privind activitățile economice ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ce reiese şi din modul imperativ prin care solicitaţi enumerarea acestora.

Şi, ca să vă răspund, de la venirea mea ca episcop, începând cu 26 iulie 2020, plecând de la nevoile interne ale Arhiepiscopiei, au fost înființate două societăți, care au ca obiect de activitate servicii de pelerinaj religios și asigurare, respectiv servicii funerare.

Cât privește alte societăți comerciale, întreprinderi individuale sau ONG-uri (fundații, asociații etc.), și proiectele derulate prin acestea sau de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la care faceţi referire, în momentul de față – îmi cer iertare, am uitat să precizez că ele se numără printre realizările vrednicului de pomenire Pimen Arhiepiscopul – suntem într-un proces de evaluare, respectiv de inventariere a informaţiilor la nivel de eparhie. Până atunci, vă dorim pace şi linişte sufletească!

 

68. C.D.

„Înaltpreasfinția Voastră, tot mai mulți credincioși spun că D. G. are grave probleme de comportament. Nu credeți că ar fi bine să-i recomandați un specialist în vederea unui consult?” (C.D.)

Stimate domnule! Persoana la care faceţi referire este o persoană care, în prezent, nu prezintă tulburări de comportament, este cât se poate de normală şi, ca atare, nu are nevoie de niciun consult de specialitate. Dar, dacă în timp vor apărea neprevăzute, şi aceasta este valabil nu doar pentru respectivul, ci pentru noi toţi, că, de la atâta pandemie şi restricţii, se pot întâmpla oricui astfel de tulburări, indiferent de vârstă, rang sau funcţie, vă vom căuta pentru sfat. Până atunci, să fiţi sănătos!