Răspunsul ierarhului – 21 septembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut-mâna, Înaltpreasfinția Voastră!

Am o nelămurire și, de ce nu, o viitoare problemă personală.

Am cunoscut o fată și între timp părinții ei l-au cununat pe vărul meu . Există vreun impediment pentru o viitoare căsătorie cu acea fată dacă părinții ei l-au cununat pe vărul meu ?

Cu deosebit respect.”

F.E.C.

Doamne, ajută!

În acest caz este o rudenie spirituală în grad  VI. Nu este niciun impediment la căsătorie.

Pace și bucurie!

„Sărut-mâna, Înaltpreasfințite Părinte !

Am câteva întrebări pentru dumneavoastră la care sper să primesc un răspuns.

  1. Care este opinia dumneavoastră cu privire la rolul Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană și cum ar trebui Biserica să se adapteze la schimbările sociale și culturale?
  2. Cum vedeți relația dintre tradiția bisericească și nevoile spirituale ale tinerilor din zilele noastre și cum intenționați să implicați mai bine tinerii în viața Bisericii Ortodoxe?
  3. Ce părere aveți despre ecumenism și dialogul interreligios în contextul actual? Cum poate Biserica Ortodoxă contribui la promovarea păcii și înțelegerii între diferitele comunități religioase?

Mulțumesc și o zi bună !”

A.P.

Doamne, ajută!

  1. Biserica trăiește „în lume”, rezonează cu problemele ei, se bucură și se întristează împreună cu fiecare membru al ei, însă ea „nu este din lumea aceasta” (Ioan 17, 11; 14-15), ci o depășește. Din acest motiv, deși Biserica înțelege provocările sociale, culturale, economice, politice etc. ale societății contemporane, nu se poate adapta la fiecare schimbare; ea își are ritmul și rânduiala ei, statornicite de Cel Ce a întemeiat-o prin jertfa Sa pe Cruce, Care este același „ieri şi azi şi în veci” (Evrei 13, 8).
  2. Tradiția bisericească (Învățăturile și scrierile Sfinților Părinți, Canoanele, Hotărârile Sinoadelor Ecumenice privind învățătura de credință) susține viața spirituală a tinerilor, respectiv creșterea duhovnicească a acestora. Cât privește implicarea tinerilor în viața Bisericii, aceasta este o decizie exclusivă a tinerilor; nu-i poți aduce la biserică și în Biserică împotriva voinței lor, „cu arcanul”, ca pe Ion Creangă la seminar. În Biserică au fost înființate și funcționează diferite organizații și programe în care sunt implicați tinerii: ASCOR, ATOR, Centre Ecclesia, „Școala de duminică”, diferite tabere organizate în vacanțe etc.
  3. Ultima dumneavoastră întrebare, întrucât nu doresc să vă dau un răspuns fabricat din cărți, o las pe seama celor care au o experiență în acest domeniu.

Pace și bucurie!