„Sărut mâna, Înaltpreasfințite părinte!
Sunt un enoriaș al unei parohii sucevene și fac parte din consiliul acestei parohii.
Vă rog respectuos să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
Mulțumesc anticipat pentru răspuns! Pace și liniște să aveți!”
Bună seara, domnule enoriaș!
Se vede că sunteți supărat, nu glumă. Se spune că atunci când ai o stare mai puțin confortabilă și citești ceva, fie te liniștește, fie te tulbură mai rău. Pe dumneavoastră, probabil ceea ce veți citi, ca și în alte cazuri, vă va amuza. Însă la ce întrebări adresați, nu poate fi altfel. Dar, să începem cu începutul.
Sus să avem inimile!
„Doamne, ajută!
2. Cât trebuie ținut doliu după ce moare o persoană?”
Doamne, ajută!
Depinde de gradul de rudenie și mai ales de cât de apropiați sufletește ați fost, fiindcă mai există și rude care nici nu se cunosc între ele.
Desigur, nu poți să-ți pierzi părinții, frații, surorile, bunicii, nașii de botez sau de cununie și să mergi la o petrecere ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Purtarea doliului reflectă în primul rând durerea despărțirii de cel drag, nu o cutumă de ochii lumii. Tuturor celor enumerați li se cuvine pe deplin respectul dumneavoastră, pomenindu-i la slujbele Bisericii, rugându-vă pentru sufletul lor etc. Astfel de pierderi nu se pot vindeca ușor.
Dumnezeu să ne lumineze, ca cele săvârșite să nu fie pricini de sminteală!
„Doamne, ajută!
De ce nu participați la hirotonia Părintelui Paisie Teodorescu, deși ați fost mulți ani episcop vicar la Iași, superior noului episcop? De ce nu a fost delegat Preasfințitul Damaschin, în condițiile în care a fost la hirotonia episcopului Gherontie, care nici nu a activat în zona Bucovinei.
E adevărat că dumneavoastră faceți parte din tabăra conservatoare a Sinodului, iar Preafericitul Daniel din cea progresistă, așa cum insinua …… în comentariile de pe Facebook? Din acest motiv nu mergeți la hirotonie?”
Doamne, ajută!
Dumnezeu să-l aibă în sfânta Lui pază pe noul vlădică!