Răspunsul ierarhului – 20 august 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Cineva care a ajuns la treapta de rasofor în mănăstire și a plecat apoi în lume, se mai poate căsători?”

A.M.V.

Doamne, ajută!

Cel mai potrivit este ca respectiva persoană să ia sfat de la duhovnicul său.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Dețin două locuri de veci pentru care plătesc taxa anuală. Am constatat că cei care dețin un loc de veci alăturat au construit peste temelia locului de veci pe care-l dețin, astfel că pentru a putea să curăț unul din locurile de veci trebuie să mă urc cu picioarele pe mormântul alăturat.

Am luat legătura cu preotul paroh care mi-a spus că nu pot să stric locul de veci al vecinului (pentru a putea trece printre morminte). Mi s-a transmis că voi fi acuzat de profanare de morminte. Părintele mi-a spus că nu poate lua legătura cu cei care dețin acel loc de veci, iar eu nu pot renova locul de veci pe care-l dețin.

Vă rog să mă sfătuiți ce trebuie să fac.”

M.A.

Doamne, ajută!

Ca să vă putem oferi un răspuns pertinent, vă rugăm să ne indicați parohia, respectiv localitatea.

Vă mulțumesc!

„Doamne, ajută! Suntem câțiva credincioși nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în cimitirul din Comuna Vama, respectiv cimitirul din deal, unde un credincios din ambiție vrea să își construiască un cavou exact sub streașina bisericii care este monument UNESCO. A săpat deja acolo pentru a turna beton și blochează accesul spre biserică; și așa s-a mai blocat și cu celelalte, a mai rămas puțin loc și l-au ocupat și pe acela. În biserica din cimitir se mai merge cu înmormântări, și ieri era o înmormântare, și acolo era totul săpat și se trecea greu, punându-se niște scânduri. Vă rugăm să rezolvați problema aceasta, nu ne dorim acel mormânt acolo, doar că cineva a avut o ambiție, și mă gândesc că a dat și o sumă considerabilă pentru acest loc. Este destul loc în cimitir, nu trebuia să se ocupe și acel spațiu care facilitează accesul spre biserică. Am înțeles ca parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” de care aparține omul respectiv nu a voit să dea acel loc pe motiv că blochează accesul spre biserică, locul cumpărându-se de la celălalt preot, deoarece cimitirul este comun parohiilor. Mulțumim și așteptăm o rezolvare.”
A.V.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre rezolvare Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură bisericească. Vă transmitem răspunsul consilierului de resort:

„Ca urmare a sesizării referitoare la construirea unui cavou în cimitirul din deal, comuna Vama, lângă Biserica „Sfântul Nicolae”, datată 1796, vă aduc la cunoștință următoarele:

  • În sesizare se face referință la faptul că cineva din ambiție proprie dorește să-și facă un cavou exact sub streașina bisericii. Deplasându-ne la fața locului am constatat că locul unde se dorește construirea unui cavou se află la 3,75 m depărtare de absida altarului. Nicidecum sub streașina bisericii cum tendențios se menționează.
  • În urma discuțiilor purtate cu părintele protopop Aurel Goraș și cu părintele în a cărui jurisdicție se află cimitirul, am aflat că persoana care dorește să-și construiască locul de veci acolo este unul dintre ctitorii de seamă ai celor două biserici de piatră construite în comuna Vama, contribuind financiar pentru realizarea picturii celor două biserici.
  • Consiliul Parohial a fost de acord cu alocarea acestui loc pentru construirea cavoului, având în vedere că prin această construcție nu se împiedică sub nicio formă nici accesul în cimitir, nici accesul în cazul unor înmormântări.
  • În sesizare se afirmă despre Biserica „Sfântul Nicolae” ca fiind monument UNESCO, ceea ce este cu totul eronat. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Vama nu este înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ci în Lista Monumentelor istorice din România, având codul SV-II-m-B-05655.
  • Citind cu atenție textul sesizării, neasumate decât de o singură persoană, se poate observa că este făcută într-o perspectivă subiectivă; acuzația că este o ambiție a unui localnic este total nefondată, fiind făcută cu malițiozitate de cineva care nu este bine intenționat.

Nădăjduim că aceste rânduri lămuresc întrucâtva situaţia semnalată, având certitudinea că slujitorii sfintelor altare au conştiinţa împlinirii misiunii în care sunt aşezaţi.”

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite, nunțile (petrecerile) nu devin idolatrii?

Ce ne spun Sfinții despre dansuri la nunți? Avem voie să avem muzică cu dansuri?

Și dacă sâmbăta e ziua pentru adormiți ,cum se permit nunți sâmbăta, iar cei care petrec, nu știu care se mai trezește să meargă la Liturghie. Sigur că Sfinția dumneavoastră aveți control la așa ceva și puteți opri asta.

…..”

Anonim

Doamne, ajută!

Nunta este una dintre Tainele Bisericii, binecuvântată de Însuși Mântuitorul Hristos.

Cele care se întâmplă înainte și după Taina Sfintei Cununii, în afara bisericii, petrecerea în sine: dansul, cântecele, obiceiurile…, fac parte din tradițiile și cultura zonei sau a poporului respectiv. Nu poți la o nuntă să te comporți ca la priveghi, în loc de muzică să pui bocitoare. Și tatăl din Pilda Fiului risipitor, în semn de bucurie, a poruncit să se facă masă îmbelșugată și să se veselească, iar fratele mai mare, întorcându-se de la țarină, a auzit de departe larmă de cântece și jocuri (Luca 15, 23, 25). Însuși Mântuitorul, în alt context, spune: „Pot, oare, prietenii mirelui să postească cât timp este mirele cu ei? Câtă vreme au pe mire cu ei, nu pot să postească.” (Marcu 2, 19).

Cât despre timpul în care trebuie să se facă nunțile, mai depinde și de găsirea locațiilor, de disponibilitatea nuntașilor sau de alți factori importanți.

Slavă lui Dumnezeu că încă se mai fac nunți!

 

„Doamne, ajută!

De ce Preasfințitul Damaschin Dorneanul era trimis să slujească alături de Înaltpreasfințitul Teodosie atunci când târnosea o biserică?

De ce nu a fost trimis și ieri, de ce Preasfințitul Varlaam poate sluji singur, iar Înaltpreasfințitul Teodosie trebuie supravegheat de Preasfințitul Damaschin?

De ce Înaltpreasfințitul Teodosie e prigonit și spionat de Preasfințitul Damaschin, în timp ce alți ierarhi slujesc singuri în Arhiepiscopia dumneavoastră? Înaltpreasfințitul Teodosie nu știe să sfințească biserica, deși e arhiereu de 30 de ani, iar Preasfințitul Varlaam e capabil? De ce această discriminare?”

D.

Doamne, ajută!

Dacă Preasfințitul Damaschin nu ar fi avut planificată sfințirea bisericii din Parohia Gălănești, ar fi fost prezent și Preasfinția Sa la sfințirea bisericii din Dorna Candreni, așa cum și-au dorit atât preotul paroh, cât și autoritățile locale.

Cât despre slujbele oficiate de părintele arhiepiscop la care faceți referire, stați liniștit, episcopul nostru vicar are lucruri mult mai interesante de făcut decât să-l monitorizeze pe fratele său.

Așadar, semănați zâzaniile într-un alt context!