„Săru’mâna, Părinte!
Nu o să zic Înaltpreasfinția voastră, pentru că știu că este doar cineva desemnat să răspundă, de foarte multe ori nepotrivit, ca să fiu delicat… O întrebare și o sugestie – de ce permiteți ziarelor locale să preia această rubrică în postările lor? Există lege privind proprietatea intelectuală… Nu fac decât dezbinare și discuții care incită la ură mai în toate cazurile, discuții care degenerează în dispute aprinse… Rolul Bisericii e să aducă pace și liniște, cine vrea răspunsuri nu are decât să acceseze pagina Arhiepiscopiei și să le citească. Un credincios.”
Doamne, ajută!
Răspunsurile date în cadrul acestei rubrici îmi aparțin în totalitate și nu cred că poate fi apreciat vreunul ca fiind nepotrivit; depinde însă ce înțelegeți prin nepotrivit.
Referitor la preluarea răspunsurilor și la ceea ce brodează pe marginea acestora cei ce cred că astfel fac jurnalism ori la discuțiile ce se iscă, depinde strict de capacitatea fiecăruia de înțelegere și de bunele sau relele lor intenții. Nu poți impune cuiva cum să gândească sau cum să se exprime; aceasta ține de educația fiecăruia.
Sărbători cu mult bine!
„Bună seara!
Noul An să aducă Domniilor voastre multă sănătate și înțelepciune.
Sunt o persoană ce nu ține de locația Bucovinei, dar care a crescut și își trage rădăcinile din acest ținut.
Nu vreau să dau nume, dar locația este în …….
Am participat la o înmormântare în zona aceasta și am rămas cu un gust amar ce ține de obiceiuri bisericești, comparativ cu jud. Neamț.
Cea mai tristă situație este când biserica are taxe și reguli pe banii enoriașilor.
Vreau să îmi spuneți cât este taxa de înmormântare cerută de Arhiepiscopie, cât este taxa de botez și taxa de căsătorie?
Menționez că dacă nu voi primi răspuns la unele întrebări voi vorbi personal cu Înaltpreasfințitul – șeful domniilor voastre.
Nu vreau să dezvoltăm o dispută religioasă, nechibzuită, dar să ai taxă ca preot fără chitanță explicativă (și ce taxă) mi se pare o îndoctrinare profitabilă de pe urma tristeții sau bucuriei unei familii.
Să plătești clopotarul că apasă pe un buton cu taxă impusă, asemenea, să plătești groparul, am înțeles… deși…
Chiar și orarul pus la capelă e o situație rușinoasă. Poate unii vor să plângă o noapte întreagă.
Nu credeți totuși că prin astfel de comportamente preoții din subordinea dumneavoastră își iau locul de muncă (biserica) drept proprietate personală în care doar ei hotărăsc momentul când trebuie să te închini, în rest lăcașul fiind închis?
Aștept un răspuns explicativ de la dumneavoastră într-un timp destul de scurt.
Cu stimă.”
Referitor la sesizarea dumneavoastră, părintele paroh a făcut următoarele precizări:
„Cu privire la taxa pentru înmormântare, vă aduc la cunoștință că în ședința Consiliului Parohial din data de 02.02.2023 s-a hotărât ca cei ce doresc să depună pe cei decedați la capelă să contribuie pentru susținerea bisericii cu suma de 300 de lei, iar pentru clopote, care se trag printr-un sistem electric, cu suma de 250-300 lei, în funcție de câte zile se trag. În ceea ce privește înmormântarea, nu se impune taxă, iar pentru suma primită de la familie se eliberează chitanță. De asemenea, pentru capelă și clopote se eliberează chitanță.
În legătură cu programul de funcționare al capelei, acesta este stabilit între ora 07.00 și ora 21.00, deoarece în trecut s-au întâmplat și fapte care nu au nimic comun cu destinația capelei și nu avem angajați care să supravegheze pe timpul nopții spațiul.”
Sărbători cu mult bine!
„Sărut mâna și mulți ani în Domnul!
Înaltpreasfințite, vă rog mult să lămuriți dacă este bine pentru femei a intra în altar la sfintire. Tind să nu las soția să intre, căci așa a zis un preot călugăr. Vă rog mult o lămurire.
Multumesc. Domnul să fie cu noi!”
Doamne, ajută!
Sfințirea unei biserici reprezintă singurul moment în care pot intra în Sfântul Altar și femeile; doar în mănăstirile de monahii este permis acest lucru maicii starețe ori maicii paracliser. Ar fi păcat să-i luați soției dumneavoastră această oportunitate.
Sărbători binecuvântate!
„Doamne, ajută,
Verișorul meu este ortodox și dorește să se căsătorească cu o fată care este de confesiune adventistă și a primit botezul.
Prietena lui își dorește să se convertească la credința ortodoxă.
Cum se procedează cu Taina Sfântului Botez având în vedere că a primit botezul la adventiști? În acest sens am primit sfaturi diferite prin faptul că se va săvârși botezul complet sau fără a se mai face afundarea în apă.
Cum este corect să se săvârșească Taina Sfântului Botez în această situație?
Ne-am bucura să avem un răspuns din partea Înaltpreasfinției Voastre.
Vă mulțumim!”
Doamne, ajută!
Se va săvârși Taina Sfântului Botez integral, fără rostirea formulei baptismale, la fel ca în cazul unui botez de necesitate, când Botezul a fost săvârșit într-un spital, maternitate, închisoare sau acasă, de persoane ce nu aparțin clerului creștin-ortodox.