Doamne, ajută!
Monahul care primește așa-zisul salariu (căci puțini dintre monahi sunt angajați), care este doar o contribuție, îl cheltuie, după ce își cumpără cele necesare, tot la pangarul sau la atelierul de croitorie din mănăstire. Astăzi monahii noștri sunt în marea lor majoritate licențiați și, fiind intelectuali, nu pot să nu-și cumpere noile apariții editoriale; or, pentru asta au nevoie de bani. Dar nu numai cei licențiați au nevoie de cărți, ci și cei nelicențiați, fiindcă mulți dintre ei sunt pasionați de citit. Iar ca o mănăstire să cumpere pentru 10, 50, 100 de călugări cărți sau cele de trebuință zi de zi ar fi foarte greu, ținând cont de cheltuielile curente ale acesteia. Când am plecat din Mănăstirea Putna ca episcop-vicar aveam o bibliotecă personală cu peste 5000 cărți cumpărate din propriul salariu. Așadar, și călugării au nevoie de ceva bani pentru cheltuieli uzuale.
Cât despre contribuția monahului la bunul mers al mănăstirii, nici nu mai poate fi vorba. Monahul are o contribuție foarte importantă în lucrarea acelei mănăstiri prin slujbele și ascultările împlinite în cele 24 ore, cu doar câteva ore destinate odihnei. La Mănăstirea Putna în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a rămas doar un singur călugăr, părintele Damaschin, care a menținut candela aprinsă la mormântul Sfântului Stefan și a vegheat mănăstirea și valorile de patrimoniu ale acesteia riscându-și viața. Acesta este călugărul autentic.
Vă doresc toate cele bune și postire cu folos!
„Sărut mâinile, Înaltpreasfințite Părinte!
Rog să îmi fie cu iertare mesajul…
Am o frământare. Cum se face … sau cum ajungi a face … sau ce include o spovedanie curată?
Rog iertare și blagoslovenie!”
Doamne, ajută!
O spovedanie curată este o spovedanie fără ocolișuri. Să spui păcatul așa cum l-ai făcut, ca să te poți elibera de el. Altfel, rămân sechele care în timp nu fac bine nici trupului și nici sufletului.
Post binecuvântat!
„Doamne, ajută!
Am observat că s-a început a fi o tradiție ca în Duminica Floriilor, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava să fie săvârșit Sfântul Maslu cu arhiereu, însă în alte biserici și parohii, Sfintele Masluri din timpul postului se săvârșesc până în această duminică, deoarece din Duminica Floriilor încep slujbele deniilor… Se poate săvârși și Maslu, și Denie în acea după-amiază?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!”
Doamne, ajută!
Taina Sfântului Maslu se face de la ora 16.00 până aproape de ora 18.00, iar slujba Deniei/Utreniei pentru Sfânta și Marea Luni va începe de la ora 18.00, durând până la ora 20.00.
Așadar, se poate!
„Doamne, ajută!
Un copil care nu a fost încă botezat, poate fi îmbisericit și împărtășit?
Mulțumesc.”
Doamne, ajută!
Nu se poate. Îmbisericirea și împărtășirea unui prunc se fac, de regulă, după săvârșirea Tainei Sfântului Botez. În Molitfenic apare însă precizarea că un prunc poate fi închinat în biserică la împlinirea celor 40 de zile de la naștere, însă, dacă este băiat, nu poate fi dus în Sfântul Altar nebotezat și neîmpărtășit.
Pace și bucurie!