Răspunsul ierarhului – 19 octombrie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună ziua! Puteți da un sfat pentru comunitatea noastră Bălcăuți? Este corect ca la Parohia ortodoxă Bălcăuți să fie dascăl o femeie? Ca o slujbă de înmormântare să fie oficiată de o femeie ca dascăl? Când în comunitatea noastră sunt atâția bărbați care ar putea învăța să fie dascăli, râd penticostalii că avem femeie ca dascăl. Vă rog din suflet să ne dați și nouă un dascăl, că nu este frumos ca o femeie să meargă cu un preot. Mulțumesc frumos! O zi binecuvântată! Doamne, ajută!”

L.B.

Stimată doamnă! În Eparhia Iașilor, unde am fost trei decenii episcop-vicar, am întâlnit foarte multe doamne și foarte multe preotese, absolvente de școli teologice, care cântau la strană și care chiar mergeau cu preotul paroh la diferite slujbe. Când am vizitat parohiile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, am întâlnit și aici astfel de cazuri, mai puține, ce e drept, dar care mi-au atras atenția prin faptul că erau foarte bune cântărețe. Dacă pe lângă această calitate de bune cântărețe sunt și persoane morale, chiar nu am nimic împotrivă să cânte la strană, să alcătuiască un cor, să organizeze activități social-filantropice și culturale cu tinerii parohiei etc. Desigur, este de preferat ca la strană să fie un cantor, dar decât un bărbat căruia îi lipsesc multe note din gamă, mai bine o femeie care poate acoperi vocal gama completă. Cu siguranță, în alegerea dascălului, un cuvânt îl are și Consiliul Parohial. Doamne, ajută!

„Un preot mi-a spus că și noi, toți oamenii, «suntem în potir». În sfântul potir nu este doar Hristos (Trupul și Sângele Lui)? Cum adică? Mâncăm carne de om??? VREAU SĂ ȘTIU! Și iertați!”

L. A.

Doamne, ajută! Când părintele v-a spus că sunteți în potir, s-a referit la faptul că miridele (părticelele) scoase pentru vii și morți au fost puse în același Sfânt Potir, ele păstrându-și însă statutul de miride; Epicleza se rostește doar asupra Sfântului Agneț. Pentru edificare, vă recomand lucrarea părintelui Dumitru Stăniloae, „Spiritualitate și comuniune în Liturghia Ortodoxă” sau cartea părintelui Petre Vintilescu, ”Liturghierul explicat”. Lectură plăcută!