„Doamne, ajută!
Mă numesc …., domiciliu: …., CI – serie …., fiu și membru al Bisericii Ortodoxe Române, sunt sub ascultare față de …., menționez că nu sunt NEPOMENITOR, îmi pomenesc ierarhul de care aparțin canonic și am duhovnic care-și pomenește duhovnicul, particip la slujbe doar în bisericile în care se pomenesc ierarhii BOR.
În conformitate cu prevederile art. 51 din Constituția României – dreptul la petiționare, a Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităților de petiționare și a legii 233/2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2002, în baza art. 29 din Constituția României – dreptul la libertate de conștiință, reclam următoarele și solicit în baza legilor Statului Român să mi se dea nr. de înregistrare la petiția mea și răspuns în timpul legal.
Mulțumesc.
Iertați-mă.”
Doamne, ajută!
Cum răspunsul la întrebările dumneavoastră v-a fost dat de Cancelaria Sfântului Sinod (https://basilica.ro/comunicat-punct-de-vedere-canonizari-recente-ale-sfantului-sinod-al-bisericii-ortodoxe-romane/), ca atare, nu am nimic de completat.
Pace și liniște sufletească!
„Înaltpreasfințite Calinic, am vazut ce i-ați răspuns lui M.G.E. la întrebarea adresată dumneavoastră despre canonizarea Pr. Arsenie Boca, am și eu o întrebare pentru dumneavoastră și membrii Sfântului Sinod.
Întrebare.
Pentru Înaltpreasfinția voastră mai are vreo valoare adevărul, din ce văd scris în acel răspuns mă îndoiesc, dacă mutimea va cere mâine să-l canonizați pe papa de la Roma, o să-l canonizați?!, nu contează ce argumente aduc unii împotriva lui, că este eretic, înșelat etc., dacă mulțimea are evlavie la el, noi îl canonizăm, dacă de pe urma lui se fac bani frumoși, nu mai contează adevărul, văd că acesta a fost principiul canonizării Pr. Arsenie Boca, mulțimea care poate avea o evlavie bolnăvicioasă sau să fie în înșelare, mulțimea aceasta care-l cere a fi sfânt!
Vă dau un sfat (sper să-mi înțelegeți ironia), canonizați-l și pe … care-i îndemna pe oameni să se spele pe picioare cu agheasmă pentru că și de pe urma lui se fac bani frumoși, dacă tot ați început să băgați în calendar înșelați, măcar băgați-i pe toți, că mulțimea o cere.
Iertați-mă.
Canoanele și dogmele ortodoxe mai au vreo valoare în BOR!?!”
Doamne, ajută!
Probabil că dacă până în 1054 ar fi fost propus vreun papă pentru canonizare, de ce nu? Numai că de atunci încoace de canonizarea papilor nu se ocupă Biserica Ortodoxă.
Cât despre celelalte propuneri de canonizare a unor oameni care au avut o viață sfântă, lăsați-L pe Duhul Sfânt să lucreze, – nu-i luați și această prerogativă -, ca în cazul miilor de credincioși care merg la mormântul Părintelui Arsenie și al altor oameni care au avut o viață sfântă!
Pace și liniște sufletească!
„Bună seara, Doamne, ajută!
Am și eu o situație și am vrea să o scriu, poate o să puteți lua măsuri pe viitor.
Trebuia să botezăm vineri o fetiță, eu am născut de 3 luni (bineînțeles ca mi-au fost citite moliftele, doar că nu am botezat încă copilașul meu).
Părintele …. de la …. nu m-a lăsat să botez (nici să țin lumânarea, nici să stau mai în față măcar să privesc), am fost pedepsită să stau cu copilașul meu în spatele bisericii. Am așteptat atât de mult acest eveniment și chiar am rămas dezamăgită, mai mult decât atât, părintele … are și un comportament ce lasă de dorit. În acest fel cu siguranță că tinerii nu mai sunt atrași să meargă la biserică.
Menționez și faptul că …. fotograful la finalul evenimentului pentru faptul că-și făcea treaba pentru care era plătit și părintele tot se lega de faptul ca făcea poze și-l alunga!
Chiar aș vrea să se sesizeze cineva și să putem face ceva, sunt atâția martori care pot confirma cele scrise mai sus. Aștept cu interes un răspuns.
Mulțumesc, numai bine!”
Doamne, ajută!
Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză sectorului de resort.
Pace și liniște sufletească!
„Înaltpreasfințite, rog a trimite un nou dascăl, cântăreț la Parohia ….. ….) … Acest cântăreț nu cântă absolut deloc frumos!!! Rog seriozitate.
Mulțumesc!”
Doamne, ajută!
Starea de sănătate a părintelui paroh cere puțină îngăduință în luarea unor hotărâri în absența sfinției sale.
Să aveți multă liniște sufletească!
„Înaltpreasfințite Părinte Calinic,
Deși v-am promis că nu vă vom mai deranja, ne iertați, dar vrem să vă mulțumim mult, pentru liniștea pe care ne-ați dat-o prin răspunsul dumneavoastră. De acum înainte, până la finalizarea noii biserici, noi vom avea posibilitatea să alegem unde vom fi duși pe ultimul nostru drum. Este o hotărâre importantă pe care vor trebui s-o respecte preoții noștri. Da, vă promitem că vom avea spor la construirea bisericii celei noi.
În ceea ce privește răspunsul protopopiatului, ne așteptam la altceva, s-a vrut trimiterea noastră pe altă pistă, am fost tratați ca cei săraci cu mintea, mai era puțin și ne erau prezentate parohiile din Câmpulung Moldovenesc, deși se aude că acolo s-au făcut schimbări și reorganizări bisericești foarte serioase, de care oamenii sunt mulțumiți.
Am fi vrut să știm, deși nu ne privește și nu este problema noastră, de ce la vecinii noștri din sus și din jos, în Parohia Frumosu, la 900 de familii nu s-a schimbat absolut nimic, sau la parohia Frasin la 1500 de familii, s-a desființat un post de preot, iar la noi, la 1000 și ceva de familii, sunt acum 4 parohii cu 7 preoți. De ce la cei mari se desființează posturi când vor mușchii lor, la alții mici se înființează peste voia lor. De ce nu s-au desființat și posturile ……? Dar vorba românului, cine poate oase…, iar peștele mare…. și să nu uităm că Biserica este cea care trebuie să împartă numai și numai dreptatea.
Vă mulțumim mult și ne iertați,
Credincioșii din Vama.”
Doamne, ajută!
Pace și liniște sufletească!
„Sărut mâna!
În condițiile actuale de cod roșu peste toată țara nu credeți că ar fi bine de organizat rugăciuni împreună cu Sfântul Ioan cel nou, Sfântul Maslu pentru ploaie? Toată lumea la rugăciune, bietele animale, oameni cu fântâni secate, câmpuri uscate, foamea peste noi. Numai mila Domnului ne mai poate salva!”
Doamne, ajută!
Preoții din parohiile dumneavoastră au libertatea să organizeze astfel de slujbe, dacă situația o cere, fără o comandă „de la centru”.
Pace și liniște sufletească!
„Bună ziua și Doamne, ajută!
Vă contactez cu o îngrijorare pe care o am de câțiva ani. Postările online (pe Facebook) ale ….. sunt din ce în ce mai caustice pe multe teme.
….. mi-a atras atenția inițial acum cam 3-4 ani, când posta cu răutate și vervă despre copiii cu nevoi speciale care deranjează clasele în școli și liniștea din biserică.
Între timp, a urmat o misiune personală de denigrare a oricărei persoane din stat sau BOR care a arătat o atitudine ecumenistă. Momentan are postări kilometrice de contestare a deciziei Sinodului BOR în legătură cu canonizările recente. Categoric, acest preot nu va pomeni sfinții cu a căror canonizare el personal nu este de acord.
Pentru un laic ca mine, aceste postări și această atitudine sunt toxice și necreștine. În plus, viața unui preot se poate umple de multe fapte și misiuni de zidire în timpul pe care dumnealui îl alocă aruncând în spațiul online critici și apelative împotriva celor care nu sunt de acord cu el. De exemplu, zilele acestea, răspunsul lui preferat cu care contra atacă pe cei din comentarii este „ești autist la argumente”.
Ce rușinos și nedemn de orice om care poartă pecetea de creștin, cu atât mai mult de un preot.
Apreciez că postările în mediul online pot reprezenta păreri și atitudini personale, dar sunt de părere că un preot reprezintă o instituție așa cum în calitate de profesor reprezint o instituție și am o datorie să mă comport public (online și în persoană) după un cod de etică. Aș dori să întreb dacă comportamentul dumnealui vă este cunoscut și dacă îl sprijiniți.
Vă mulțumesc anticipat.
Cu respect, …”
Doamne, ajută!
Personal, le-aș recomanda să nu se ia la trântă cu sfinții / cu oamenii sfinți, ca să nu atragă mânia lui Dumnezeu. Și apoi, nu i-a mandatat nimeni în acest sens.
Pace și liniște sufletească!
„Binecuvântați, Înaltpreasfințite Părinte Calinic,
Nu cu foarte mult timp în urmă, auzisem de un caz, victimă a violenței domestice dintr-un sat apropiat Mun. Suceava.
Căutând pe internet, i-am recomandat să ia legătura cu reprezentantul acelui centru aparținând Arhiepiscopiei, unde era scris ca fiind …., cu nr. de telefon, centrul fiind în …. sau pe la …, nu mai știu exact.
Din păcate, sunând la acel număr, nimeni nu răspunde și nici nu sună înapoi, cel …. Iar urgența unei astfel de situații este într-adevăr urgență.
Puteți face proba și dumneavoastră de pe un număr pe care nu îl are dânsul trecut în agendă.
Din ce știam, există camere pentru persoane victime ale violenței domestice, pentru mamele care sunt forțate să facă avort, care sunt bătute etc.
Dar acum, căutând acest centru, nu l-am mai găsit indexat pe Google. Vin cu o sugestie, numiți vă rog la conducerea acestor centre femei, cu experiență psihologică și de management care să răspundă la telefon și să fie cu adevărat de ajutor.
Nu mereu există deschiderea unor victime de a se adresa unui monah, preot, etc. O femeie abuzată se deschide mult mai ușor unei alte femei, pentru că ele ca victime, sunt victime ale cui? Ale unui bărbat, iar acest lucru psihologic contează în a cere sau nu un sprijin.
Totodată, nu toate femeile, de exemplu cele care vor să facă avort și sunt în situația de a nu mai avea o locuință oferită de către părinți/soț/concubin, sunt și persoane religioase. Probabil că dacă erau practicanți nu ajungeau în situația de genul, dar cred că o sarcină nedorită și prevenirea unui avort nu trebuie să țină cont nici măcar de confesiunea religioasă a mamei.
Puteți vă rog frumos să faceți ceva concret și în acest sens?!
Aveți autoritatea și puterea deciziei foarte mare, într-un telefon ați rezolvat orice problemă există. Și zic acest lucru știind că sunteți foarte influent și că aveți cunoștințe la cei care au puterea de decizie politică de a ajuta astfel de cazuri la nivel național.
Mai menționez faptul, cu riscul de a scrie prea mult în acest mesaj, că centrul destinat acestor victime nu este cunoscut. Eu, având cunoștințe de bază în IT, cu greu am găsit acel centru în trecut, iar acum nu-l mai găsesc deloc pe internet. De ce nu este promovat? Stau camerele libere, iar alți copii sunt poate abandonați de către mame, neavând șansa unei locuințe provizorii?
Ultimul aspect pe care vă rog să îl clarificați dacă aveți disponibilitatea necesară. Îl aud pe IPS Teodosie, pe PS Iustin etc., ca fiind al 17-lea copil al unei familii, discutând împotriva avortului, dar concret, ce se face în Sfântul Sinod pentru a preveni aceste cazuri de avort? Ceva concret, ceva ce se va și întâmpla în viitorul apropiat?
PF Daniel, cât și dvs., la ce delegații ați primit și la ce cunoștințe aveți, așa cum am zis și mai devreme, un telefon și un cuvânt zis, iar dorința vi s-a îndeplinit. Desigur, dacă veți și da acel telefon 😊
Vă mulțumesc anticipat, iertați că mesajul este cam lung.”
Doamne, ajută!
Sesizarea dumneavoastră a fost direcționată spre sectorul de resort și după cum am fost informat ați și primit un răspuns avizat.
Pace și liniște sufletească!
„Bună ziua,
Aș dori să vă întreb dacă Arhiepiscopia Sucevei organizează pelerinaj la biserica din Rădășeni, la părintele Petru Irimescu.
Mulțumesc.”
Doamne, ajută!
Având în vedere că Parohia Rădășeni, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, este la o distanță considerabil mică de Municipiul Suceava, credincioșii pot merge în particular.
Pace și liniște sufletească!
„Bună ziua,
Suntem un grup de pelerini din București, Brăila, Constanța, care am poposit la …, aflată în aria dumneavoastră de îndrumare, în data de …..
Dorim să vă aducem la cunoștință un fapt neplăcut, pe care l-am trăit la acest sfânt lăcaș.
Un călugăr, nou venit acolo, strică liniștea locului în cel mai urât mod.
Vorbea tare, în timp ce părintele stareț citea rugăciuni pelerinilor, se agita în biserică, legându-se aiurea de oamenii veniți cu evlavie să se închine la sfânta icoană a Maicii Domnului.
Când am ieșit afară, stăteam care cum puteam de căldura mare ce era, venea și jignea, când pe unul, când pe altul, chiar am văzut cum s-a legat de un bătrân venit cu daruri la biserică, spunându-i: ….., înadins căutând să jignească oamenii. A rămas omul cu gura căscată, să se întâmple asta într-un sfânt lăcaș?
Am plecat de acolo cu un gust amar … pur și simplu ne-a fost frică de el.
Vă scriem dumneavoastră, ca prin autoritatea pe care o aveți să faceți ordine acolo!
El nu cred că ascultă de nimeni și locul lui este într-o instituție specializată.
Un astfel de comportament este de natură să gonească puținii credincioși care se încumetă să ajungă acolo, cu dragoste, venind de la depărtări, o dată pe an, măcar, în concediu.
Înțeleg că au mai fost evenimente de acest fel, …. fiind violent cu oamenii.
Sperăm să luați măsuri pentru a reda acestui locaș sfânt liniștea de odinioară.
Părintele stareț este un om deosebit, muncitor, harnic, rugător, a păstrat și dezvoltat frumos acest sfânt locaș, totdeauna purtându-se frumos cu toți, dar uitați ce fel de om a venit pe aici care să strice tot.
Este suficient …. despre ce face … acesta și gata circul, gata scandalul, într-o lume nebună, ahtiată după scandal și aruncat cu noroi în sfânta biserică strămoșească.
În deplina înțelepciune pe care o aveți, veți găsi cele mai bune măsuri pentru liniștea locului.
Vă mulțumim.
Un grup de pelerini.
….”
Doamne, ajută!
Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză și soluționare cabinetului episcopului vicar.
Vă mulțumim!