„Sărut-mâna, Înaltpreasfințite părinte,
Ați adus în biserica din ….. un preot care este slab pregătit, nu știe nici să cânte, nici să oficializeze o Sfântă Liturghie cum trebuie. La început de mandat ne-ați asigurat că dumneavoastră nu sunteți ca predecesorul dumneavoastră, dar vedem acum că sunteți la fel ca el. Aduceți preoți pe interes, fără a susține examen. Prin aceasta nu faceți altceva decât să îndepărtați oamenii și așa puțini de la Sfânta Biserică. Vă rog să luați atitudine dacă se mai poate face ceva și vă rog să răspundeți pe înțelesul nostru, al unor de oameni de rând, fără a folosi termeni pe care nu-i înțelegem.”
Doamne, ajută!
Părintele despre care faceți vorbire este venit din Eparhia Harghitei și Covasnei, cu referințe foarte bune. Referitor la faptul că dumneavoastră nu sunteți mulțumit, nemulțumirea este una din virtuțile specifice acelei zone.
Spuneți că părintele este „slab pregătit”, deși CV-ul sfinției sale contrazice această afirmație: liceu absolvit la specializarea Biologie-Chimie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași și masterul în specializarea „Viața Bisericii – istorie și actualitate”, la aceeași facultate teologică ieșeană, studii doctorale în Bioetică începute la Centrul ortodox de studii și cercetare „Dumitru Stăniloae” de la Paris, sub îndrumarea vrednicului de pomenire preot si medic Jean Boboc; în prezent este înscris la „Contabilitate și informatică de gestiune” – studii de licență la Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și „Audit și Guvernanță corporativă” – studii de master la aceeași facultate.
Cât despre activitatea sa profesională, părintele a fost diacon la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, preot paroh la Parohia Araci (localitatea natală a Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae Colan), unde a restaurat biserica (pictură, mobilier), casa parohială și anexele, preot slujitor la Centrul Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe a Europei Centrale și Meridionale (Paris). Slujirea sa la două catedrale importante din țară și străinătate mă face să cred că din punct de vedere teologic nu este atât de slab, după cum afirmați. Cât despre vocea sa, în biserică nu-i nevoie de canto clasic, ci de rugăciune.
Însă aveți și dumneavoastră dreptate, ceea ce nu a reușit să-și însușească părintele sunt inovațiile din cult, puse sub genericul „tradițiile locului”. Încolo, slavă Domnului!
An binecuvântat!
„Doamne, ajută!
Cum e să fiți înalt ierarh și să vă respecte toți, să facă plecăciuni în fața dumneavoastră și să vă sărute mâna?
Vă simțiți iubit și apreciat? E cea mai frumoasă meserie, clericii sunt respectați de toți și iubiți, când vine preotul se ridică toată lumea în picioare.”
Doamne, ajută!
Stimate domnule, nu contest faptul că slujirea lui Dumnezeu și, implicit, a oamenilor este una dintre cele mai frumoase misiuni pe care le poate împlini un om/cleric în viața sa. Cât despre toate onorurile enumerate de dumneavoastră, de care ar trebui să se bucure un cleric, – respect, plecăciuni, sărutări de mâini, iubire, apreciere –, experiența celor patru decenii de slujire, din păcate, arată contrariul. Concret, luați ca reper paginile media, respectiv lecturați comentariile la diverse articole, de la Revoluție încoace, și veți vedea cât de respectați sunt clericii. Despre cât de schimbători sunt oamenii, Săptămâna Sfintelor Pătimiri stă mărturie în acest sens. Important este să ne iubească Dumnezeu. Că sunt și oameni de foarte bună calitate este adevărat; numai că aceștia sunt din ce în ce mai puțini.
Pace și bucurie!
„Doamne, ajută!
De ce nu ați participat la sfințirea bisericii din Rădășeni, deși se află în eparhia Sucevei? Nu vă aveți bine cu vlădicul Timotei?”
Doamne, ajută!
Dacă m-ați fi întrebat în preajma evenimentului de ce nu am participat, v-aș fi răspuns punctual, dar după doi ani trecuți de la eveniment chiar nu mi se mai pare de actualitate. Și, ca o curiozitate, de ce ați avut nevoie de atât de mult timp pentru a pune o întrebare de un așa interes public? 😂 Cât despre vlădica Timotei, este așteptat cu drag la noi, oricând poate veni la slujbe în arhiepiscopie, că doar este fiul acestor meleaguri.
Pace și bucurie!