Răspunsul ierarhului – 18 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Am fost chiar siderată de răspunsul Înaltpreasfinției voastre vis-a-vis de subiectul taxe intrare mănăstiri. Și mai le bateți obrazul preoților care pun taxe la diferite taine, ei care chiar au nevoie de acești bani pentru că au familie, mai ales că le impuneți toate episcopiile din țară (?) să cumpere cărți pe care nu le deschide nimeni niciodată. Și normal că voi ca ierarhi, dacă nu ați fost preoți mireni, nu înțelegeți aspectele acestea. Mai coborâți cu picioarele printre oameni! Falsa smerenie care răspunde online la mesaje mai schimbați-o cu adevărata smerenie care vede lucrurile așa cum sunt.”
M.M.

Doamne, ajută!

Stimată doamnă, vă felicit pentru constatare și vă mulțumesc pentru recomandări. Dar politica taxelor la mănăstiri nu o facem noi, ci consiliul economic al mănăstirii, iar la parohii o face consiliul parohial.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfinția Voastră,

  1. Referitor la răspunsul dumneavoastră: ,,Cât despre punctul al doilea, pentru a vedea cât de întemeiate sunt aceste zvonuri, vă îndemn să studiați ordinea canonică a eparhiilor din Patriarhia Română pentru a vedea că acest lucru nu este posibil. Preasfinția Sa nu ar putea fi ales în eparhia zvonită decât în calitate de chiriarh, ceea ce, după cum știți, iar nu este posibil, în acest moment existând deja un chiriarh. Dar, ca să fiți sigur că nu este un vlădică persecutat, vă rog să-l abordați direct pe Preasfinția sa”, să nu uităm de Preasfințitul Emilian care era la Râmnicu Vâlcea și acum este la Arad, de Preasfințitul Daniil care acum este arhiereu vicar la Deva și Hunedoara din episcop titular al Daciei Felix, deci Sfântul Sinod face minuni când vrea… Vorba Înaltpreasfințitului Ioachim, „Canoanele sfinților părinți se opresc la poarta Arhiepiscopiei, de aici eu sunt șeful”.

2. Poate vă mai smeriți și dumneavoastră și mai mergeți pe la sfințiri, hramuri, invitații pe la alte eparhii când sunteți chemat… De când ați ajuns șef peste Suceava nu vă mai încape mândria… Iertați”

C.C.

Doamne, ajută!

  1. Dacă tot ați venit cu cele două exemple, probabil cunoașteți foarte bine și contextul celor două hotărâri, deci nu este nimic altceva de adăugat.
  2. Vă mulțumesc pentru recomandări.

Pace și multă liniște sufletească!

„Bună ziua! Înaltpreasfinția voastră, doresc să adresez o întrebare: considerați că este normal ca la hramul bisericii să nu fie invitați ctitorii de către părintele paroh pe care Înaltpreasfinția  voastră l-ați numit (cu voia sau fără voia Înaltpreasfinției voastre)?

Precizez că am solicitat un răspuns încă din luna iulie și nu am primit nimic. Nădăjduiesc că de această dată mi se va răspunde direct.

Doamne, ajută!”

V.C.

Doamne, ajută!

Vă rog să-mi spuneți despre ce parohie este vorba, pentru a putea verifica nemulțumirile dumneavoastră.

Mulțumesc!

„Doamne, ajută!

Ce părere aveți despre ……? E bine să îl citim?”

S.S.

Doamne, ajută!

Nu vă pot spune dacă este bine sau nu să citiți un autor, o carte sau un articol. Pot în schimb să accentuez faptul că atunci când citești ceva, este foarte importantă capacitatea de selecție a cititorului, este esențială discernerea ideilor.

Pace și bucurie!

„Săru’ mâna, Înaltpreasfințite părinte!

Îmi cer iertare, dar aș vrea să vă întreb, poate folosi un mirean metanier?

Dacă da, de unde se poate achiziționa?”

I.P.

Doamne, ajută!

Pot folosi metanii si mirenii, dar nu cu un număr exagerat de bobițe. Ele se pot procura de la pangarele mănăstirilor sau se pot comanda.

Seara binecuvântată!

„Doamne, ajută!

De ce răspundeți aceleiași persoane care tot scrie (sic!) în întrebările adresate?

Pare o persoană frustrată care mereu are ceva de comentat. Probabil de pe la ….. sau de la alte publicații locale fără cititori, care caută mereu articole senzaționale.

Totodată, aceste persoane v-au urât încă de când ați fost ales la Suceava, fără măcar să vă cunoască.

Din respect pentru cititorii acestei rubrici, vă rugăm respectuos să filtrați mesajele venite de la… (sic!).

Dacă are atâtea nelămuriri, să vină să vă întrebe direct.

Pe internet, anonimi, toți au curaj și se dau zmei. Față către față, mulți sunt doar niște lași.

Mulțumim.”

D.T.

Doamne, ajută!

Răspund în virtutea transparenței, mai ales că unii încă se mai îndoiesc de veridicitatea întrebărilor și sesizărilor trimise.

Pace și bucurie!