„Săru’mâna, Înaltpreasfințite Părinte!
Este permis să se căsătorească două verișoare de gradul 2 cu doi frați?”
Doamne, ajută!
Fiind cuscrie de felul II, gradul VIII, se pot căsători.
Pace și bucurie!
„Cum știm ca un vis este de la Dumnezeu?”
Doamne, ajută!
Când ai o viață sfântă, trăită în rugăciune, Dumnezeu îți vorbește și în somn; însă când viața îți este tavernă, visele îți sunt întocmai. Discernerea lor nu mai are nevoie de explicații.
Pace și liniște sufletească!
„Bună seara!
De ce în Suceava lumânarea e 1,50, iar în București e 0,75?”
Doamne, ajută!
La o întrebare asemănătoare am răspuns în data de 29 decembrie 2021.
Pace și liniște sufletească!
„De ce în duminica care (sic!) urmează este (sic!) vindecarea lunaticului? Știu că are loc după Schimbarea la față, de ce nu s-a citit pe 6 august după ce s-a citit Schimbarea la față (sic!)”
Stimate domnule, preocupările dumneavoastră m-au trimis cu gândul la o apoftegmă a Părinților îmbunătățiți din pustie: „Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească”. Accesul la informații este mult mai facil astăzi decât odinioară, astfel încât, pentru a înțelege ordonarea tipiconală a pericopelor evanghelice pe parcursul anului bisericesc, vă recomand să lecturați un articol ce oferă explicații pe larg: https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/liturgica/ordinea-duminicilor-din-anul-bisericesc-147885.html
Rânduiala de citire a Sfintei Scripturi pe parcursul anului bisericesc în slujbele Bisericii Ortodoxe, pentru fiecare săptămână și zi a anului, formulată de Sfinţii Părinţi, se găsesște în Sfânta Scriptură, Ediţia Jubiliară a Sfântului Sinod, diortosită şi îngrijită de Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania.
Spor la lecturat!
„Cine a omorât pe Iisus, evreii sau romanii?”
Stimate domnule,
Cel mai clar răspuns îl puteți afla lecturând textele scripturistice în care este descris acest moment: Matei, capitolul 27, Marcu, capitolul 15, Luca, cap 23, Ioan, capitolul 19.
Mult succes!