„Înaltpreasfinției Sale,
Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Dumitriu,
Înaltpreasfinția Voastră,
Cum comentați faptul că justiția l-a achitat DEFINITIV pe părintele Ioan Ungureanu de la Schit Orășeni sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii?
Care este opinia dumneavoastră, având în vedere faptul că ați fost episcop vicar la Iași până în 2020?
De ce ierarhii Bisericii Ortodoxe Române predică despre iertare ….., în timp ce fac plângeri penale, dorind să trimită oameni la închisoare?”
Doamne, ajută!
Parohia Schit Orășeni, după resfințirea bisericii, când l-am hirotesit, cu binecuvântarea chiriarhului locului, pe părintele paroh întru iconom stavrofor, nu a mai fost în atenția mea. Cazul a fost încredințat vicarului administrativ, inspectorului bisericesc și părintelui protopop. Așadar, necunoscând situația în profunzimea ei, nu mă pot pronunța.
Totuși, dacă autoritatea bisericească a luat hotărârea respectivă, cred că părintele ar face bine să intre într-o ordine canonică și, astfel, și slujbele săvârșite să fie valabile.
Pace și bucurii sfinte!
„Sărut mâna,
Mă numesc ….. și doresc un răspuns la o întrebare. După începerea slujbei, părintele paroh are voie să iasă din Sfântul Altar să spovedească?
Vă mulțumesc.”
Doamne, ajută!
Problema spovedaniei în parohii, personal, consider că am clarificat-o.
Acolo unde parohia are un singur preot, spovedania credincioșilor este recomandat să se facă sâmbătă seara sau în ajunul sărbătorilor, după slujba Vecerniei sau în alt interval stabilit de părintele paroh. Duminica sau în ziua de sărbătoare, în timpul slujbei, preotul va spovedi doar dacă este vreun caz cu totul special. Nicidecum nu va întrerupe slujba ca să spovedească credincioșii din întreaga parohie. La parohiile unde sunt doi sau trei preoți, unul dintre ei poate rămâne să spovedească în timpul slujbei, deși nu recomand acest lucru.
Pace și liniște sufletească!
„Înaltpreasfinția Voastră,
De ce în acest text l-ați numit pe papă „Sfântul Părinte”? Îl recunoașteți ca episcop canonic, egal cu Înaltpreasfinția Voastră?
Doamne, ajută!
Sanctitatea Sa, Preafericirea Sa, Sfântul Părinte, Excelența Sa etc. sunt formule de adresare, aferente funcției deținute. În relațiile interumane, mai ales atunci când vorbești cu credincioșii din Bisericile ai căror lideri sunt, bunul simt și respectul față de interlocutorul tău îți impun să le cunoști și să le utilizezi.
Pace și liniște sufletească!