Răspunsul ierarhului – 17 mai 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

Hristos a înviat!

Înaltpreasfinția voastră, nefiind teolog, am câteva nedumeriri la care nu găsesc răspuns:

  1. O Biserică Locală Autocefală poate canoniza o persoană pe criterii naționaliste, în dezacord cu o altă Biserică Ortodoxă? Spre exemplu, Biserica Ortodoxă Ucraineană poate canoniza un martir sau mărturisitor ucis de „frații” ortodocși rusi pentru susținerea independenței?
  2. Sfinții cu același nume pot fi reprezentați unitar într-o singură icoană, gen: „Soborul Tuturor Sfinților…” Concret – toți Sfinții Teodori, împreună cu Sfânta Teodora de la Sihla pot fi pictați împreună? Este canonic?
  3. Ar fi nepoliticos din partea unui mirean în a se adresa unui ierarh într-o conjunctură neoficială cu apelative patericale gen: Avva, Gheronda etc.?
  4. Împăratul bizantin nefiind de față la vizita arhierească, ar fi o blasfemie modificarea cântecului de întâmpinare: „Pe Stăpânul și Arhiereul nostru” cu, spre exemplu: „Pe Părintele și Arhiereul nostru…?

Cu dragoste și respect, al dumneavoastră T.” 

T. I.

Adevărat a Înviat!

  1. Criteriile de canonizare ar trebui să fie aceleași.
  2. Să fiți încredințat că nu se supără sfinții, indiferent de combinațiile pe care le faceți.
  3. Păstrând proporțiile, cred că este bine să folosim formulele de adresare așa cum le-am primit și să nu le amestecăm.
  4. Gramata Episcopală îi dă episcopului și autoritatea de stăpân, dar nu cu înțeles de moșier, ci de părinte, asupra bunurilor spirituale, patrimoniale, materiale etc. ale respectivei eparhii. Ori, un Avva (Părinte) – unii au primit statutul de avva fără să fi fost hirotoniți – este doar un părinte sfătuitor, duhovnic bun.

Pace și liniște sufletească!

„Hristos a Înviat, părinte Calinic!

Mă iertați. As avea o întrebare la dumneavoastră.

Un cântăreț bisericesc care activează profesional într-o parohie are dreptul să fie membru unui partid politic? Conform ultimei hotărâri a Sfântului Sinod doar arhierii, preoții, diaconii și călugării nu au voie să desfășoare activitate politica, neprecizând de personalul neclerical dacă are dreptul de a activa într-un partid sau nu.

Menționez că nu candidez nicidecum pentru o funcție publică sub sigla partidului. Sunt doar membru.

Vă mulțumesc de răspuns.”

N. G.

Adevărat a înviat!

Cântărețul bisericesc, numit și cantor sau psalt, face parte, potrivit Sfintelor Canoane, din rândul clerului inferior al Bisericii. În art. 34, alin. (1), lit. (c) din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, aplicabil clericilor, cântăreților bisericești, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar sau mirenilor care desfășoară activități cu binecuvântarea Bisericii, se face precizarea că „sunt considerate neascultare de autoritățile bisericești” următoarele: „Participarea la manifestații neautorizate de Biserică, constituirea sau participarea în organizații de tip sindical, cu caracter politic, sau care contravin moralei creștine și demnității clericale”. În același timp, în art. 34, alin. (1), lit. (d) din același Regulament, se menționează faptul că este considerată o abatere administrativă „activarea, în calitate de membru, în asociații, fundații și alte structuri asociative, respectiv înființarea de asociații, fundații și alte structuri asociative, fără binecuvântarea Chiriarhului”. Or, partidul politic poate fi asimilat unei „structuri asociative”. Nefiind dată o hotărâre sinodală expresă referitoare la implicarea cântăreților bisericești în politică, consider că, pentru a activa ca membru într-un partid politic, cântărețul bisericesc trebuie să obțină binecuvântare arhierească.

Pace și bucurie!