Răspunsul ierarhului – 17 iulie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră, mă puteți lămuri, vă rog, în privința sărbătorilor Ilie Pălie și Foca? Sunt zile nelucrătoare zilele acestor sfinți?

Vă mulțumesc!

Doamne ajută!”

C.V.

Doamne, ajută!

Răspunsul la întrebarea dumneavoastră îl găsiți în numărul 4 din 1907 al Revistei „Biserica Ortodoxă Română”, publicația oficială a Patriarhiei Române, ce cuprinde o decizie a Sfântului Sinod din anul 1874, în care sunt notate următoarele:

„Deoarece mulţi săteni ţin încă şi astăzi obiceiuri şi sărbători idoleşti, cu toate că ierarhii Bisericii dintotdeauna n-au încetat a sfătui pe creştinii noştri să se ferească de ele, însuşi Sfântul Sinod al Sfintei noastre Biserici autocefale ortodoxe Române a votat, în şedinţa din 29 mai anul 1874, un regulament împotriva sărbătorilor de origină idolatră […]. Orice alte sărbători superstiţioase precum: Joile după Paşti, Rusăliile, Ilie Pălie, Foca, Pintilie Călătorul, Răpotinul, Drăgaica, Paparuda, Circovii, Filipii, Chirică Şchiopul, sunt oprite a se serba, ca nişte rămăşiţe din timpul idolatriei şi care nu aduc nici un folos sufletesc, ci numai pagube celor ce le serbează, împiedecându-i de la lucrări folositoare şi dând prilejul la petreceri deşarte şi vătămătoare. Preoţilor le recomandăm a sfătui pe enoriaşi de a părăsi asemenea sărbători păgânești, care nu sunt potrivite cu demnitatea de creştin şi cu învăţăturile Sfintei Evanghelii şi ale Bisericii”.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Calinic, este imposibil să donezi un obiect de inventar dintr-o instituție publică. Citiți legea, sau poate vă explică un jurist. Acum se dă vina pe o persoană decedată. EXCLUS!!!

Dacă s-ar face o anchetă jurnalistică, s-ar afla rapid. Nu mai tolerați asemenea lucruri, că-i mare păcat.

Dumnezeu să vă dea sănătate, minte și înțelepciune, dumneavoastră și la întreg clerul ortodox.”

T.P.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost transmisă Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură bisericească din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a afla circumstanțele în care a fost înstrăinat Ceaslovul în discuție, înainte de anul 1990, și pentru a iniția demersurile de recuperare a acestuia, dacă este posibil. Dacă aveți informații care ar putea contribui la aflarea adevărului, vă rugăm să ni le comunicați.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna! Înaltpreasfinția Voastră, nu întâmplător v-am întrebat cine poate face reabilitarea preoților destituiți din slujirea clericală. După cele precizate de Înaltpreasfinția Voastră doar Sfântul Sinod. Întrebare: de ce preotului ….. i-ați dat voie să slujească neavând reabilitarea Sfântului Sinod? Ba, mai mult decât atât, i-ați dat și funcție de conducere, încălcând hotărârile Sfântului Sinod? În ce măsură sunt valide slujbele săvârșite de un preot destituit din slujirea clericală? Alese mulțumiri!”
M.C.

Doamne, ajută!

Atât timp cât părintele în discuție slujește, înseamnă că are toată binecuvântarea pentru aceasta, iar validitatea slujbelor săvârșite nu poate fi pusă la îndoială. Dacă doriți, putem discuta pe subiectul acesta la Centrul Eparhial. Nu avem nimic de tăinuit! Cât despre funcția încredințată, am preferat în locul unei persoane fără nicio acreditare în domeniu o persoană licențiată în teologie, cu studii doctorale în străinătate.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic, ne-am dori foarte mult să avem binecuvântarea dumneavoastră, dacă este posibil, pentru a putea oficializa cununia noastră religioasă în aer liber.

Vă mulțumim și așteptăm răspunsul dumneavoastră.”

A.M.P.

Doamne, ajută!

Regret, dar o astfel de binecuvântare chiriarhală nu este posibilă.

Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază!