„Sărut mâna, Înaltpreasfinția voastră!
Întrebarea mea este mai mult o sugestie. Există posibilitatea să creați o nouă secțiune pe site-ul Arhiepiscopiei (sau un site nou) care prezintă programul liturgic al principalelor lăcașuri de cult din zona municipiului Suceava?
Un exemplu ar fi formatul pe care îl folosește Mitropolia Moldovei și Bucovinei: https://parohii.mmb.ro/. Ar fi de un real ajutor celor care încearcă să găsească o biserică care se potrivește cu programul lor de muncă. De exemplu, în Iași se face Sfânta Liturghie (în lăcașuri diferite) la orele 06:30, 07:30 și 09:00. La fel și alte Taine.
Doamne ajută și multa sănătate!”
Doamne, ajută!
Vă mulțumim pentru sugestie.
Pace și bucurie!
„Sărut mâna!
Dacă cineva trece de la Biserica Ortodoxă la o denominațiune protestantă, iar ulterior revine în Biserică și e primit prin Mirungere, această Taină șterge toate păcatele asemenea Botezului?”
Doamne, ajută!
Din câte știu, Mirungerea nu este totuna cu Botezul și nici Botezul, cu Mirungerea. Sunt două Sfinte Taine cu efecte și lucrări diferite în viața credincioșilor.
Așadar, revenirea are nevoie și de intervenția Tainei Spovedaniei (a Pocăinței).
Pace și bucurie!
„Sărut mâna!
Înaltpreasfințite Părinte,
De ce Biserica Ortodoxă Română este înaintea Bisericii Greciei cu privire la tematica duminicilor, cu Evangheliile?
De pildă, Evanghelia referitoare la Zaheu s-a citit în Grecia la o săptămână distanță de România.
Care este explicația, având în vedere faptul că ambele urmează calendarul îndreptat?”
Doamne, ajută!
Ordinea lecturării pericopelor evanghelice în duminicile de peste an, implicit în cele ale Octoihului, este statornicită de Sfinții Părinți încă din secolul al IV-lea, cu câteva revizuiri în secolele următoare. Un articol lămuritor în acest sens puteți lectura aici: https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/liturgica/ordinea-duminicilor-din-anul-bisericesc-147885.html
După cum se poate observa, anul acesta, Sfintele Paști fiind la o dată târzie, sunt șase duminici între Duminica de după Sfântul Botez și începutul Triodului, iar ordinea duminicilor ar fi trebuit să fie: a 29-a, a 31-a, a 32-a, a 15-a, a 16-a și a 17-a.
Având în vedere că textul evanghelic pentru Duminica a 31-a a fost citit în 3 decembrie (înscriindu-se în tema teologică a acestei luni), pentru a nu fi reluată în 21 ianuarie, comisia liturgică a Sfântului Sinod, urmând îndrumările tipiconale din Evanghelistarele din 1924, a înlocuit Duminica a 29-a cu Duminica a 14-a (a cărei pericopă evanghelică de la Matei este mult mai rar citită) în următoarea ordonare a celor șase duminici: a 29-a, a 32-a, a 14-a, a 15-a, a 16-a, a 17-a. Astfel, în ultimele patru duminici înainte de începerea Triodului se lecturează texte din Evanghelia după Sfântul Evanghelist Matei, necitite în altă perioadă a anului.
Așadar, în privința rânduirii Duminicilor pe parcursul anului bisericesc, Bisericile Ortodoxe urmează practica Sfinților Părinți. Totuși, fiecare Biserică autocefală poate nuanța ordinea în care se citesc textele Evangheliilor duminicale, pentru a evita repetarea unora în detrimentul nelecturării altora.
Pace și bucurie!
„Înaltpreasfinția voastră,
Biserica de lemn „Mănăstioara” – Udești poate fi găsită deschisă zilnic sau, întrucât, chiliile sunt în construcție, se slujește doar sărbători sau la ocazii speciale?”
Doamne, ajută!
La Mănăstioara – Udești ar trebui să fie zilnic părintele egumen, sfinția sa lipsind doar când este plecat la studii sau după materiale. Dar, dacă doriți să vizitați schitul, contactați-l pe părintele stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” care vă va ajuta să vă împliniți dorința de a vedea bisericuța și în interior.
Pace și bucurie!
„Blagosloviți și iertați! Nu știu dacă e chiar locul potrivit, dar sunt la capătul puterilor și am nevoie de un sfat. Sunt o soție și mămică a doi copii, unul de aproape de …. și unul e …… Familia noastră, de ceva timp, se luptă cu o ispită, soțul are patima jocurilor de noroc. La început, a jucat toți banii familiei, după, a intrat în datorii pe la rude și prieteni, și-a deschis cont în bancă și a luat un credit, fură de la muncă ce apucă și merge la cazino. Am ajuns să nu mai am încredere în el absolut deloc. Stăm în chirie și mi-e frică că într-o zi o să fim dați afară și nu am cu ce să îmi cresc copiii. Mă gândesc să dau divorț, dar mi-e foarte frică, pentru că n-am unde merge, părinții m-au avertizat că acasă nu mă primesc.
Am fost la duhovnic și m-a îndrumat să mă rog pentru el. Nu mai știu cum să mă rog și încep să îmi pierd încrederea și puterea. Vă rog să mă ajutați cu un sfat …….”
Doamne, ajută!
Primind întrebarea dumneavoastră, am întrebat o persoană care a trecut și ea prin astfel de încercări ca și soțul dumneavoastră și iată ce recomandă:
„În primul rând, pentru a scăpa de acest viciu, trebuie să se oprească definitiv din a mai paria la orice fel de jocuri de cazino sau pariuri sportive, indiferent de suma pe care a pierdut-o până acum, și să-și ia gândul că va recupera vreodată această sumă jucând în continuare.
În al doilea rând, trebuie să accepte că este o persoană vulnerabilă la această patimă și să încerce să își facă alte obiceiuri, stând departe de persoanele care îl pot influența să continue cu jocurile de noroc.
Și, nu în ultimul rând, apropierea și rugăciunile către Dumnezeu și Maica Domnului sunt foarte importante pentru a întări voința de a lăsa pierderile în urmă și de a începe o nouă viață, departe de acest viciu”.
Așadar, remediul vindecării se află la soțul dumneavoastră și nicăieri în altă parte.
Dumnezeu să vă dea puterea de a trece cu bine peste toate!