Răspunsul ierarhului – 17 august 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună ziua! Aș avea o întrebare la dumneavoastră. Este normală perceperea de către parohiile care administrează unele cimitire a unei taxe foarte mari pentru unele persoane și anume 200 lei pentru autorizarea construcției, împrejmuire a 2 locuri de veci + 1 cruce? Conform cărei legi este reglementata aceasta taxă, în condițiile în care doar primăriile sunt cele care eliberează autorizații de construcții, aici taxele fiind modice (8 lei)? Vă mulțumesc de răspuns. Cu stima și respect.”

L

Stimată doamnă! Ca să vă pot răspunde, v-aş ruga să-mi spuneţi despre ce parohie este vorba. Cer această informație pentru a verifica dacă respectiva hotărâre este luată în Consiliul Parohial sau nu. Vă mulţumesc şi aştept răspunsul dumneavoastră!

„Înaltpreasfințite Părinte Episcop, vă mulțumesc pentru îngăduința timpului acordat.

Vin dintr-o parohie cu poveste veche, de la … încoace ducem greul Parohiei … prin danii, prin cotizații și prin cult. Nu doar înaintașii mei, ci și cei uitați din pomelnicele vechi au susținut Biserica. Acum a venit o lege nouă… care prin toate acțiunile ei ne depărtează de lumea veche… de rânduielile noastre și de lumea celor vechi…. Eu întreb ceva… de ce o parohie trebuie împărțită? De ce trecutul trebuie segregat? De ce când am fost toți în … și ne-am gândit în anii ‘90 că ar trebui o biserică de cimitir unde să ne ducem morții cu caru cu boi – după legea noastră veche – a  devenit o parohie? Totul a devenit o mare nebuloasă? 

Din punctul meu de vedere… vreți posturi… e foarte bine… doar că aici intervine o problemă… Din anii ‘80 ai secolului trecut, tot renunțăm la legea veche – nu mai păzim Aerul de vineri până sâmbătă înainte de Înviere, nu mai împlinim sâmbetele în Joia Mare, de Crăciun nu se mai merge în rodin la Maica Domnului, de Arhangheli nu mai pomenim morții pe morminte, înconjurarea bisericii o singură dată la Prohod, Înviere, Agheasmă … și multe altele. Eu vă înțeleg pornirea de a respecta canonul, doar că noi, oamenii de la munte, ne-am cam săturat ca parohii – buni sau răi – să ne schimbe datinile după bunul plac al lor și al dumneavoastră… 

Consilierii și epitropii noștri sunt slabi… și nu ascultă mulțimea… și datina… pe noi Hristos și strămoșii mântuiți, fără nume, ne adună în comunitate… 

Aș dori cu ardoare ca sub pronia și insuflarea Divină, să îmi înțelegeți/ să ne înțelegeți nevoia de continuitate… de apartenență la strămoși… dumneavoastră veniți și plecați, iar noi rămânem cu schimbări… De aceea, vă rog și iarăși vă rog, nu ne schimbați datinile, noi vrem să murim întru credința cea dreaptă, nestrămutată de multe generații, fără a ne știrbit trecutul – datinile si rânduielile; biserica este constituita și pe Sfânta Tradiție, pe care noi o moștenim, dar ne este știrbită… Doamne, ajută!!! Cu respect, S. I.”

S.I.

Stimate domnule! Ca să vă pot răspunde la întrebarea dumneavoastră, Vă rog să-mi indicaţi localitatea în care se află Parohia … despre care faceţi vorbire. Solicit aceasta pentru că de numele … se leagă şi alte biserici. Vă mulţumesc şi aştept răspunsul dumneavoastră!

„Ne puteți spune de ce se face Maslu afară în ploaie la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc? Numai bine!”

M.C.

Stimată doamnă! Mai sunt şi alte locuri unde slujbele sunt săvârşite în exteriorul bisericii şi aceasta pentru că, acolo unde spaţiul nu permite, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales acum în pandemie, preoţii preferă să oficieze slujbele afară. Sunt situaţii şi situaţii! Doamne, ajută!

* Notă: Întrucât anumite fragmente sunt acuzatoare și nu pot fi  momentan probate, acestea au fost cenzurate.

„Înaltpreasfințite Părinte, locuiesc în Suceava și, anul acesta, când a fost adusă o icoană a Maicii Domnului la Vatra Dornei, am fost și eu să mă închin cu soțul meu și încă o prietenă de familie. Atunci am aflat de Mănăstirea …. Aflând că acolo e hramul … și având o trăire aparte pentru acest sfânt, mi-am dorit să merg și acolo să mă închin și să las un acatist. Ne-a fost însă dat să ne smintim, văzând acolo *… Recent m-am spovedit la duhovnicul meu și el m-a îndemnat să vă scriu, ca să am conștiința împăcată, că am adus la cunoștință aceluia care este în măsură să verifice și să ia măsuri disciplinare, așa încât așa ceva să nu se mai întâmple nimănui să vadă, că de aceea și puțina credință pe care o avem se risipește și oamenii se duc la pocăiți. Ne smintesc … Înaltpreasfințite! Suntem slabi în credință! Mi s-a spus la Spovedanie de către duhovnicul meu că numai dumneavoastră puteți lua o măsură generală și astfel să se evite multe sminteli …. Vă mulțumesc că v-ați aplecat asupra acestor rânduri. Sărut dreapta!”

E.P.

Stimată doamnă! Ca să putem dispune o verificare a celor reclamate de dumneavoastră este nevoie ca să vă prezentaţi la Centrul Eparhial – Sectorul Exarhat, pentru o discuţie. Vă mulţumesc!