Răspunsul ierarhului – 16 martie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop,

Dacă ziua de 8 septembrie cade în zi de duminică anul acesta și este sărbătoare închinată Maicii Domnului și este praznic împărătesc conform tipicului bisericesc, se pot oficializa cununii religioase în această zi?”

E.Ș.

Doamne, ajută!

Nu există niciun impediment.

Nuntă binecuvântată!

„Venim cu pioșenie, speranță și suflete curate să ne închinăm la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, așa cum vin credincioși din toată țara și de peste hotare. De ce suntem întâmpinați, mereu, la poarta mănăstirii de cerșetori agresivi care ne blestemă când le întoarcem spatele dacă nu-i miluim? Nu am văzut nicăieri, în țară sau peste hotare, așa o întinare a celor sfinte, ca la intrarea în mănăstirea noastră.

Vă rugăm, Înaltpreasfințite Părinte Calinic, nu arătați lumii o astfel de față a Moldovei, ci aduceți din nou curățenia și demnitatea la poarta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

A.S.

Doamne, ajută!

Cunosc Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de peste patru decenii și v-aș putea spune că nu a fost niciodată un timp în care să nu fi fost la poartă persoane care doresc să își câștige existența într-un mod facil, fără a munci, apelând la mila credincioșilor. Ce este drept, acum, prin grija părintelui stareț și a Poliției Locale, sunt mult mai puține ca atunci. Nu este o imagine plăcută, este adevărat, însă și mijloacele de intervenție sunt limitate.

Cât despre afirmația dumneavoastră că numai la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava sunt cerșetori, nu știu cât este de îndreptățită. Spun aceasta pentru că vin de la o catedrală în preajma căreia am activat trei decenii și nu era zi de la Dumnezeu în care să fi lipsit astfel de persoane. Dar, cu puțină răbdare, când ansamblul monastic va fi pus sub protecția unei firme de pază, se va face rânduială și în zona aceasta.

Pace și multă liniște sufletească!

„Doamne ajută!

Pe ce mână este corect să se poarte verigheta?

În timpul cununiei religioase, părintele ne-a pus verighetele pe mâna dreaptă, la câteva minute le-a spus nașilor să ni le ia de pe mâna dreaptă și să ni le pună pe stânga.

Nu înțeleg această practică, unii preoți spun că este corect pe mâna dreaptă, iar alții spun pe mâna stângă.

Vă mulțumesc și mă iertați pentru îndrăzneală!

Sărut mâna!”

N.I.

Doamne, ajută!

După cum am răspuns și altă dată, este important să purtați verighetele. Ele se așază pe inelarul mâinii drepte, însă din considerente practice se schimbă pe inelarul mâinii stângi. Este și o reminescență a credinței antice că vena degetului al patrulea, sau „inelarul“ mâinii stângi, conduce direct la inimă, motiv pentru care era numită „vena dragostei“. Mai multe despre importanța verighetelor puteți citi aici: https://doxologia.ro/inelul-simbol-al-iubirii-fidelitate

Pace și bucurie!