Doamne, ajută!
Din păcate, nenumăratele noastre intervenții făcute pe lângă Secretariatul de Stat pentru Culte au rămas, în cea mai mare parte, fără rezultat. Salarizarea integrală, prin bugetul de stat, a preoților și cântăreților bisericești, trebuie să mai aștepte. Cât? Rămâne de văzut! Până atunci, ar fi două posibilități pentru cântăreții bisericești: 1. salarizarea din fondurile proprii ale parohiei; 2. găsirea unui alt serviciu în timpul săptămânii. Pace și bucurie!
„Lăudat fie Iisus! Sărut mâna!
Aș vrea să mă lămuriți, dacă se poate, în legătură cu o neclaritate legată de calendarul bisericesc 2022, și anume de ce este trecută duminica drept prima zi a săptămânii.
Cu ceva timp în urmă, duminica era scrisă în calendar ca a șaptea zi a săptămânii, ceea ce consider că este și logic, respectând Decalogul, însă anul acesta observ că este pusă ca prima zi a săptămânii. Știu că poporul evreu ține ca ziua a șaptea sâmbăta, însă pentru noi, creștinii, încă de mic am învățat la religie că este duminica, în cinstea Învierii. Nu vreau să îndrăznesc prea mult, dar mă tem că însemnarea în calendar a duminicii ca prima zi ar putea aduce confuzie între credincioși și ar alimenta puterea de convingere a celor ce promovează sâmbăta ca zi de odihnă.
Vă mulțumesc!
Cu reverență,
S.B.”
Doamne, ajută! Încă din anul 2010, când s-a aprobat formatul calendarului creștin-ortodox pentru anul 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea duminicii în calendar ca primă zi a săptămânii. Argumentele scripturistice pe care se întemeiază această hotărâre le găsiți detaliate în acest comunicat: https://basilica.ro/duminica-zi-de-sarbatoare-si-prima-zi-a-saptamanii-lamuriri-privind-calendarul-crestin-ortodox-pe-anul-2011/ Pace și bucurie!
Doamne, ajută! Duhovnicul dumneavoastră, care vă cunoaște cel mai bine starea vieții interioare, este cel care vă poate da povețele cele mai potrivite. Faptul că vă împliniți cu așezare duhovnicească responsabilitățile arată că sunteți pe drumul cel bun. Cu Dumnezeu înainte!
„Bună ziua!
În calitate de creștin ortodox „practicant”, aș avea o propunere în legătură cu crearea de creșe și grădinițe pentru copiii noștri. Statul ne permite să stăm în concediu de creștere copil până la vârsta copilului de 2 ani. După asta, ce facem? Cu cine lăsăm copiii noștri? Nu toți tinerii au posibilitatea de a lăsa copiii cu părinți, bunici… etc. Dacă s-ar crea creșe și grădinițe înființate și păstorite de Arhiepiscopie, în orașele principale ale județului, cred că părinții ar fi dispuși să plătească pentru a ști că astfel copiii sunt în siguranță, că au parte de o creștere deosebită față de grădinițele de stat. Posibilitatea de a avea unde duce copiii pe timpul vacanțelor ar fi încă un sprijin acordat tinerilor părinți. S-ar crea și locuri de munca pentru persoanele proaspăt absolvente de teologie, soții de preoți, preoți etc.
Vă mulțumesc și mă iertați pentru îndrăzneală!”
Doamne, ajută! Mulțumim pentru propunere, dar să știți că avem în atenție astfel de proiecte. Pace și bucurie!