138. Înaltpreasfințite Părinte, sunt un admirator al dumneavoastră şi dacă tot sunteți la categoria cimitire, la …, la părintele …, este un cimitir vechi in fata bisericii și primăvara asta cineva a închis drumul și a făcut un gard din beton și și-a mărit curtea. Noi nu mai avem niciun alt acces la cimitir pentru a aprinde o lumânare sau să facem curat. Vă rog, dacă puteți, ajutați-ne!
Stimate domnule, Hristos a înviat! Legat de nemulţumirea dumneavoastră, s-a luat legătura cu părintele paroh, care la rândul sfinţiei sale a luat legătura cu persoana acuzată că ar fi închis accesul spre cimitir şi care ne-a adus următoarele lămuriri: „Până de curând, în vecinătatea drumului de 1,5 m a avut construită o şură, între aceasta şi drum rămânând jumătate de metru neîngrădit, de unde şi impresia că drumul ar fi fost mai lat. Dorind să facă însă câteva modificări pe proprietatea privată, a luat decizia să îngrădească şi perimetrul curţii (deocamdată turnând doar temelia), drumul revenind la dimensiunea (lăţimea) sa iniţială. Prin urmare, accesul spre cimitir nu este anulat. Momentan, din strada principală accesul se face printr-o poartă aşezată acolo provizoriu de domnul … (poartă care nu a fost niciun moment blocată) până ce va ridica gardul paralel cu drumul, din cauza câinilor care îi intrau în curte. Dar imediat ce va ridica gardul va scoate acea poartă, rămânând între gospodăria lui şi gospodăria familiei vecină drumul de 1,5 m care duce spre cimitirul vechi.
Mai mult, domnul … a precizat că nu a „luat mai mult decât este de drept proprietatea sa. Până să fie turnată temelia pentru gard, pe drumul existent (iniţial plus porţiunea din proprietate) treceau tractoare pentru discuit ogoarele vecinilor, precum şi căruţe cu gunoi sau pentru orice altă necesitate. Cu toate că respectivele ogoare se află în spatele curţilor, proprietarii lor foloseau respectivul drum deoarece în curţi au ridicat diferite construcţii, nemaiavând pe unde să treacă din curte în ogor. Chiar şi aşa, domnul ne-a spus că a discutat cu respectivele persoane şi şi-a arătat disponibilitatea ca, măcar o perioadă, să le permită să treacă prin curtea sa.
Dacă totuşi anumite persoane se consideră nedreptăţite de atitudinea domnului … se pot adresa administraţiei locale (Primăriei …) sau celorlalte instituţii ale statului care pot lămuri juridic statutul şi dimensiunea respectivului domn, Biserica neavând niciun prerogativ în acest sens”. Acesta este răspunsul preotului paroh. Pentru alte detalii, vă rog să-l contactaţi. Hristos a inviat!