„Înaltpreasfințite,
Care este situația la Parohia …..?
Sunt doar doi preoți, din care unul pensionar și celălalt preot prezent doar sâmbăta și duminica.
Mai sunt și doi preoți (sic!) diaconi, din care unul hirotonit pe baza unei mănăstiri, dar slujește la această parohie.
Cred că este nevoie de preoți activi.
Vă mulțumesc frumos!”
Doamne, ajută!
Personal, mă declar mulțumit de lucrarea liturgică, pastoral-misionară și edilitară a preoților acelei parohii (a se vedea și programul afișat).
An cu mult bine!
„Bună seara, vin cu rugămintea la dumneavoastră, cum e posibil să faceți așa inegalități la nivel înalt cu bună știință, că nu este așa. Nu există Schit Ruși-Mănăstioara; poate Schit Mănăstioara. Ruși-Mănăstioara e la vreo 6 km de Udești-Suceava. Nu văd de ce așa neadevăr, sunt mâhnit ce văd, vă rog să dispară această pagină care nu este adevărată. Sper să fiu înțeleasă.
Mulțumesc!”
Doamne, ajută!
Această titulatură a fost folosită în timpul stăpânirii habsburgice, fiind menționată în diferite documente ca Rus-Mănăstioara; ulterior, doar un cătun din Udești a păstrat această denumire. Schitul Mănăstioara de astăzi aparține de satul Plăvălari, comuna Udești. Așadar, corect ar fi ca schitul să folosească titulatura Schitul „Schimbarea la Față” Mănăstioara – Plăvălari și nu Ruși.
Pagina la care faceți referire nu mi-a fost supusă atenției. Ne cerem scuze pentru tulburarea cauzată de respectiva postare.
An cu mult bine!
„Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic,
Înaltpreasfințite Părinte,
Sărut dreapta,
Am o nedumerire mai delicată și aș vrea dacă puteți să mă lămuriți, ca să pot vedea lucrurile într-o lumină cât mai apropiată de realitate.
Este absolut tragică pierderea unui copil pentru oricine.
Aș vrea totuși să vă întreb, în cazul unui preot căruia îi moare propriul copil, aceasta este cauzată de ceva mai serios?
Nu vorbesc în vremurile mai vechi când din păcate copiii se stingeau la o rată mult mai ridicată deoarece atunci așa erau posibilitățile și condițiile medicale ale vremii. Mă refer în timpul contemporan, acum în lumea actuală.
Un preot este acoperit și apărat de harul sfânt al preoției din momentul când este hirotonit și este scris că acest har îl acoperă și îl apără întotdeauna atât pe el cât și pe familia sa.
Deci ca așa ceva să aibă loc, moartea propriului copil, înseamnă că acest har s-a retras temporar?
Iar dacă harul s-a retras temporar, această retragere este cauzată de faptul că preotul s-a făcut vinovat de ceva, de o greșeală mică, nesemnificativă sau de ceva de o gravitate mai considerabilă?
Vă mulțumesc pentru lămuriri în acest subiect foarte sensibil.
Sărut dreapta.”
Doamne, ajută!
Bine ar fi să nu amestecăm lucrurile.
Am cunoscut familii de preoți cu viață sfântă și care s-au confruntat cu numeroase necazuri, inclusiv probleme de sănătate ale copiilor. Nu înseamnă însă că harul Duhului Sfânt se retrăsese și nu mai era lucrător în acea familie preoțească.
În astfel de situații trebuie făcută o cercetare mult mai amănunțită, pentru a înțelege măcar puțin din pedagogia lui Dumnezeu.
Oricât ar fi de grea situația în care ne aflăm, nu trebuie să ne pierdem credința, nici să Îl luăm la rost pe Dumnezeu, nici să cădem în deznădejde crezând că ne-a părăsit. Sfântul Apostol Pavel surprinde acest adevăr, scriindu-le creștinilor din Roma, și prin ei, nouă: „O, adâncul bogăției și al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?” (Romani 11, 33-34).
Un an cu mult bine și liniște sufletească!