Răspunsul ierarhului – 13 martie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

107. N.A.C.

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop, binecuvântați! Eu mă numesc N. și am 16 ani și sunt elev la Seminarul Teologic … în anul … și sunt din satul …, comuna …, județul … și aș dori să vă cer un sfat: Înaltpreasfinția Voastră, ce părinte duhovnic mi-ați putea recomanda de pe la Mitropolie sau de pe la vreo mănăstire din Iași? Aștept răspunsul Înaltpreasfinției Voastre. Binecuvântați și iertați!” (N.A.C.)

Domnule elev! Fiecare şcoală teologică are câte un părinte spiritual la care trebuie, sau ar trebui, să se spovedească fiecare elev sau student în parte şi care la sfârşitul anilor de studii va trebui să elibereze un certificat de bună purtare, care să fie ataşat la dosarul personal. Or, în cazul în care v-aţi spovedi la un alt duhovnic, din exteriorul şcolii în care învăţaţi, oare ar mai putea spiritualul dumneavoastră să vă elibereze acel certificat? Dacă da, atunci vă puteţi spovedi la oricare alt duhovnic din municipiul Iaşi, pentru că toţi sunt duhovnici buni şi foarte bine pregătiţi. Mult succes!

 

108. I.B.

„Binecuvântați, Înaltpreasfințite Părinte Calinic. De la instalarea IPS Voastre, foarte multe lucruri s-au schimbat în bine. Experiența arhierească de peste 30 de ani cântăreste enorm de mult pentru binele și viitorul acestei eparhii pe care o păstoriți. Unele persoane, fiind împotriva la orice este nou, comentează și vorbesc urât referitor la unele modificări atât de necesare, dar o fac în necunoștință de cauză, iar doar timpul le va dovedi că au vorbit fără folos. Dacă îmi permiteți, vă rog, să vă adresez și o întrebare. Din ce ați zis în cuvântul de la întronizarea Înaltpreasfinției Voastre, vă doriți să opriți prozelitismul religios accentuat din zona Bucovinei dar, totodată, mulți preoți încă locuiesc în orașele din apropiere și nu în satul în care slujesc și unde ar putea/ar trebui să se implice permanent în comunitatea locală. Probabil că au rate la bănci, credite pe locuințele personale achiziționate de mai mulți ani, au copiii la școli și grădinițe în orașul unde locuiesc, soțiile lor au serviciul tot în oraș, iar mutarea lor înapoi la sat ar fi anevoioasă și de mare inconveniență pentru unii dintre ei. Ce s-ar putea face în acest sens, concret și ca măsură imediată? Ar putea avea măcar un program de 2 ore pe zi în care să discute cu enoriașii din parohie, dacă tot nu pot locui în acel sat pentru moment? Vă mulțumesc!” (I. S.)

Stimată doamnă! Navetismul a fost, este şi va rămâne o problemă a fiecărei eparhii. Sperăm ca aplicarea Hotărârii Sfântului Sinod nr. 10.800 din 29 octombrie 2019 să pună puţină rânduială din acest punct de vedere. Doamne, ajută!