Răspunsul ierarhului – 11 februarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„La ce biserică slujește Părintele Iulian Florea Argatu?”
A. M. C.

Doamne, ajută!

Părintele Iulian Florea este preot coslujitor la Parohia „Sfântul Gheorghe” Cornu Luncii, preot paroh fiind părintele Ioan Florea. Cu ei slujește și tatăl lor, părintele Iulian Cornel Florea.

Mama părintelui Iulian Cornel Florea și bunica părinților Ioan și Iulian Florea este din familia Argatu, fiind sora părintelui Alexandru Argatu de la Boroaia.

Pace și bucurie!

„1. Înaltpreasfințite Calinic, vă rog să-mi răspundeți sincer, așa de mult îl urăsc unii ierarhi din Biserica Ortodoxă Română pe Înaltpreasfințitul Teodosie încât vor să-l sancționeze încălcându-se astfel și autonomia canonică eparhială, băgându-se peste el? Eu nu sunt din eparhia de Constanța, dar se vede din „satelit” că se vrea cu orice chip eliminarea Înaltpreasfințitului Teodosie din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, se vede din „satelit” că omul acesta este persecutat pentru că-i incomodează pe cei care vor să fie „corect politic”…

  1. De ce mereu se minte de la Cancelaria Sfântului Sinod în comunicatele ce se dau acolo, cum pot să spună că în Biserica Ortodoxă Română nu există funcția de „mitropolit onorific” când îl avem pe Înaltpreasfințitul Nifon de la Târgoviște mitropolit onorific de Târgoviște; Mitropolia de Târgoviște nu există și totuși avem mitropolit onorific!!!, chiar ne cred pe toți niște proști?!!, noi suntem buni doar de muls bani de pe noi și în rest suntem proști în față?!
  2. Nădăjduiesc ca dumneavoastră să fiți lucid și să nu semnați sancționarea Înaltpreasfințitului Teodosie, măcar dacă nu-l susțineți (că și așa se zvonește că nici dumneavoastră nu l-ați „înghiți”), măcar să nu vă faceți părtaș la o sancționare nedreaptă. 
  3. Să nu uităm de Sfântul Ierarh Nectarie care și el a fost bârfit de colegii episcopi și sancționat, ba mai mult s-a spus minciună despre el că vrea să fie patriarhul Alexandriei, i s-au „fabricat dosare” ca să scape de el că-i incomoda pe cei „corect politic” și l-a arătat Dumnezeu proslăvit,… nu știe nimeni căința Înaltpreasfințitului Teodosie și cum este el înaintea lui Dumnezeu, să nu uităm, cine este curat să arunce primul cu piatra!!!.

Vă rog să mă iertați că vă supăr cu acest mesaj, sper să-mi răspundeți sincer!

IERTAȚI-MĂ.”

M. G. E.

Doamne, ajută!

  1. Ca unul care sunt din anul 1991 în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nu am cunoștință ca ierarhii să se fi urât în vreun fel între ei. Este drept că eu am văzut și constatat lucrul acesta din interiorul acestui for, nu „din satelit”, precum cei care aruncă cu pietre.
  2. Despre afirmația că „nici eu nu l-aș înghiți” ce pot spune? Se pare că o astfel de constatare este făcută tot „din satelit” de către semănătorii de zâzanie. Numai în anul 2023 vlădica a slujit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților de peste 70 de ori; de vreo câteva ori chiar am slujit împreună. Să însemne aceasta, așadar, că nici chiriarhul locului nu-l înghite pe Arhiepiscopul Tomisului?!
  3. Cât despre celelalte afirmații ale dumneavoastră, le pun pe seama unor supărări nejustificate.

Pace și multă liniște sufletească!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite.

Din cauză că văd unii preoți că iau la mișto botezul prin stropire, vă rog mult de tot să faceți dacă se poate un anunț public cum ar trebui făcut botezul și în ce condiții! Sunt preoți sub ascultarea Înaltpreasfinției voastre, deci trebuie poate o reactualizare a cum trebuie și cum nu trebuie, ce este valid și ce nu este, asta să știm și dacă trebuie să rebotezăm (Biserica) o jumătate de țară.”

C. U.

Doamne, ajută!

Mă îndoiesc că vreunul dintre preoți nu ia în serios Taina Botezului sau are nevoie să i se reamintească modul în care se săvârșește.

Botezul se face prin întreită scufundare. Doar în situații cu totul speciale, când sănătatea pruncului este șubredă sau în cazul copiilor născuți prematur, Botezul se poate face prin stropire.

Pace și liniște sufletească!

​„Bună ziua, Înaltpreasfinția Voastră,

Care este poziția dumneavoastră referitoare la reactivarea Mitropoliei Tomisului? Noi credincioșii suferim pentru că nu este reparat acest adevăr istoric.”

R. A.

Doamne, ajută!

Poziția oricărui ierarh din Sfântul Sinod nu poate fi alta decât cea sinodală. Și Suceava a fost mitropolie, și la Rădăuți a fost episcopie, numai că era o altă conjunctură când aceste două eparhii aveau acel statut. Dar dacă va fi de la Dumnezeu, toate se vor face, vorba învățătorului de lege Gamaliel (a se vedea Fapte 5, 38-39). Se vor face, dar nu în stradă, ci când va rândui Dumnezeu și Sfântul Sinod!

Pace și multă liniște sufletească!

„Înaltpreasfințite Calinic, sunt o persoană care are mama internată la … . Duminică, 4 februarie 2024, a avut loc un incident reprobabil în cămin. … a avut o altercație cu două din angajate, …, respectiv …. În jurul orelor 14.00, acestea au plecat acasă, iar bolnavii au rămas neîngrijiți (nu li s-a mai schimbat pampersul). Cu siguranță cele două angajate nu v-au informat despre acest incident, deoarece sunt amenințate cu pierderea locului de muncă. De ce plătim noi …?” 

M. S.

Doamne, ajută!

Dacă cineva din personalul angajat la cămin are nemulțumiri legate de conducere, este rugat să se adreseze direct, nu prin intermediari. Același lucru îl recomand și persoanelor internate în cămin sau rudelor acestora.

Așadar, aștept sesizările în scris, cu precizarea datelor de contact.

Vă mulțumesc!