Răspunsul ierarhului – 10 iulie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinției sale,

Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic,

Înaltpreasfințite Părinte,

Vă mulțumim pentru că întotdeauna ne răspundeți la întrebările și nelămuririle pe care le avem fiecare și pe care vi le trimitem prin acest intermediu binevenit.

Părerea mea personală la răspunsul Înaltpreasfinției voastre, că sfinții sunt cinstiți liturgic în mod absolut egal, este că aceasta nu este în niciun fel de ajuns.

În calendarul și cinstirea Bisericii Ortodoxe DREPTSLĂVITOARE ar trebui cinstiți DOAR sfinții LUI DUMNEZEU CEL UNUL, nu și sfinții altor ramuri și culte ce poate aduc tot felul de „multă ajutorare”, dar ca preț cer jertfe precum unele zeități din vechime.

Acești alți sfinți își au locul în calendarele altor biserici, altor secte, sau altor biserici ortodoxe care nu mai sunt dreptslăvitoare și care de mult și-au vândut sufletul.

Biserica Ortodoxă Română ARE DREPTUL să își aleagă singură sfinții pe care poporul dinăuntrul hotarelor țării să îi cinstească, nu ar trebui să fie OBLIGATĂ DE PATRIARHIA ECUMENICĂ CARE LA RÂNDUL EI ESTE DIRECȚIONATĂ DE VATICAN, pe cine și cum să cinstească în așa fel încât chiar și în interiorul Bisericii Ortodoxe Române să fie egalitate – între sfinți, între bine și rău.

Nu, Biserica Ortodoxă Română este și a rămas a LUI HRISTOS. Este toată, în întregime, BUNĂ. Așa trebuie să rămână.

Spre deosebire de tot restul, precum și de Vatican, care încă de la 1054 se îndreaptă în direcția pe care din păcate, ne-a arătat-o și întemeietorul său, Sfântul Petru, răstignit cu capul in jos.

Vă mulțumim și vă dorim ajutor mult de sus în misiunea Înaltpreasfinției voastre.”

A. G.

Doamne, ajută!

Mulțumim pentru recomandări.

Pace și liniște sufletească!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Calinic.

Ne puteți explica cum să trăim Sfânta Liturghie cât mai desăvârșit, vă rog, cum să avem și rugăciunea cât mai curată, indiferent unde ne aflăm? Se poate sta în lume și dobândi rugăciunea cum au dobândit-o Sfinții?

Vă mulțumesc din toată inima.

Cu dragoste, un umil admirator.”

C. U.

Doamne, ajută!

Singurul care vă poate oferi un răspuns pertinent întrebărilor dumneavoastră este duhovnicul. Rețetele duhovnicești trebuie recomandate ținând cont de fiecare persoană în parte, respectiv de temperamentul acesteia.

Pace și liniște sufletească!

„Bună ziua, părinte mai mare,

Sunt de la … Suceava, și sunt foarte trist în aceste zile, a murit un fecior din sat în etate de …. de ani, pe nume …., a fost îngropat ieri, jale mare a fost, a plâns lumea nu ca la mort, ci ca după mamă la fiecare, mare supărare, a rămas în urma lui un copil de …. Mare durere, părinte!

….a fost un gospodar al satului, a avut în grijă … de oi, a rămas copilul cu mari greutăți pe cap. Ieri când s-a adunat tot satul la îngropare, ciobanii care au venit și ei să ajute la treabă au scos în drum poate 100 de oi sau poate mai multe, tare frumos, tare frumos. Când să pornească cu mortul la drum, hop popa nostru din sat  a ieșit în drum și a început să facă scandal, că el nu îl mai îngroapă pentru că au scos oile în drum.

Părinte, este un gest frumos, și oile să îl conducă pe ultimul drum, pentru că toată viața lui, ….. a muncit la ele și a crescut și le-a înmulțit. Are oi de rasă cu certificat, berbeci de ……, nu a ținut găini, ci are oi bune, ia subvenție după ele.

Să revenim la oile noastre. Părintele a ieșit în drum, a făcut scandal că nu îl îngroapă și el pleacă de la înmormântare dacă noi scoatem oile în drum. Și-a dat veșmântul jos de pe piept și a început să dea în oi și a plecat la biserică și a închis-o, că el nu îl mai primește în biserică.

Noi i-am zis că biserica nu e a lui, ci a noastră. Părinte, vă spun sincer acuma, dacă nu deschidea ușa la biserică, o scoteam cu ranga. Părinte, așa ceva nu se face, a dat el într-un final drumul la biserică, noi am adus și fanfară să cânte la mort, la …., pentru că nu fost însurat cu acte, și muzica de la nuntă să-i cânte la înmormântare, că așa e obiceiul la noi, tare frumos a fost.

Popa nostru a zis că el cu muzică nu îl îngroapă, dar unde a citit el că așa ceva nu se face? Noi am avut noroc de părintele de la ….., că a venit la înmormântare și a făcut și el slujbă și mai mult de atât, nu a vrut să ia bani pentru înmormântare, ci a zis ca banii să fie dați la băiatul lui ….. care a rămas singur. Toată viața am să-l respect pe părintele de la ….. pentru acest gest. Părintele nostru de la ….. a zis că își dă demisia, că merge azi la Suceava. A venit?

Părinte, te rog frumos, dar noi satul te rugăm frumos să cântărești bine lucrurile și să îl spovedești bine pe părintele nostru, să vezi ce …. are în el, că așa înmormântare nu a văzut satul, cu scandal.

Am să las câteva filme de la băieții de aici, de pe Facebook, și să vedeți și dumneavoastră, părinte.

Dacă dumneavoastră ai să vii să cercetezi lucrurile, prima dată să nu mergi la părintele nostru, ci prin sat așa, la nimereală, și să faci întrebare la gospodarii satului și să se audă adevărul, nu varianta părintelui nostru.

Dacă e bun să își dea demisia, să și-o dea și să vină alt preot de la matele, unul bun, că doar școala de popi nu a dat faliment.

Părinte, mulțumesc și sper să asculți și mesajul nostru.

Bună ziua și iertare.”

N. P.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză inspectorului bisericesc.

Pace și liniște sufletească!

„Săru’mâna, Înaltpreasfințite,

De ce m-a întrebat duhovnicul dacă mama primește de la stat banii că are grijă de mine și i-am zis că lucrează? Îi spusesem și apoi m-a întrebat mai târziu.”

A.M.C.

Doamne, ajută!

Duhovnicul dumneavoastră este cel mai în măsură să vă răspundă.

Pace și liniște sufletească!