Răspunsul ierarhului – 1 noiembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Ce învățăm din pilda bogatului nemilostiv? Ce trebuie să facem noi oameni din pildă?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Ca să puteți descoperi învățămintele dorite, citiți exegezele la această pildă. Un comentariu la această parabolă a fost postat în seara zilei de 29 octombrie pe site-ul Arhiepiscopiei.

Bucurii!

„Știu că încă nu a început postul care va urma … Spuneți-mi, vă rog, ce program de spovedit este la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava? Care este programul de spovedit la Biserica Sfântul Antonie și Învierea Domnului vizavi de Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou ?”
A:M.C.

Doamne, ajută!

Cu siguranță, programul de spovedanie în timpul Postului Crăciunului va fi anunțat și afișat (dacă nu a fost deja) la avizierul bisericilor. Dacă nu, adresați-vă părintelui stareț, respectiv părintelui paroh.

Bucurii!

„Doamne, ajută!

Iertați că întreb, dar cum de la Mănăstirea Sfântul Ioan, cât și în cuprinsul altor mănăstiri din eparhie (Cămârzani spre exemplu), sunt sute de credincioși, iar la Biserica „Sfântul Gheorghe Mirăuți”, la Domnițelor, cât și în multe alte parohii de oraș și de la sat, unde sunt 2-3-4 preoți (unii îmbisericiți de pe vremea Înaltpreasfințitului Pimen, care vin cu bani de acasă să-și achite cartea de muncă pentru 8 ore, chiar dacă sunt trecuți la doar 2 ore, conf. noii legi), cântăreți, om la lumânări, facturi la gaz/curent plus alte cheltuieli uriașe, participă 40-50 de oameni? Se observă pe paginile lor de Facebook, a parohiilor de mir, comparativ cu pagina administrată de dumneavoastră a Mănăstirii Sfântul Ioan, cât și a altor mănăstiri din eparhie?

Filiile nou înființate, cât și parohiile sărace,  dacă veți binevoi a face un sondaj de opinie, se descurcă greu. Aproximativ 1100 lei lunar doar cartea de muncă pentru cei fără contribuție, plus alte multe cheltuieli lunare.

Asigură Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților un sprijin acestora? Cât de mic măcar?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns.”

M.S.

Doamne, ajută!

Sfântul Sinod a făcut nenumărate intervenții privind salarizarea preoților și a cântăreților de la Stat. Din păcate, până în prezent nu s-a rezolvat. În ultimii doi ani, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a solicitat celor doi premieri 200 contribuții clericale pentru parohiile sărace, dar nu a primit niciun răspuns.

Cât despre participarea unui număr considerabil de credincioși la slujbele de la mănăstiri, să-mi fie iertat, dar nu știu ce să vă răspund; cred că ar fi bine ca într-o duminică să se facă un sondaj de opinie pentru a se afla în mod direct motivul participării la slujbele de la mănăstiri.

Pace si bucurii!