Cu adevărat a înviat, Hristos, Mântuitorul nostru!
Ne bucurăm nespus pentru faptul că ați ales să participați la prima ediție a evenimentului pascal, intitulat Învierea Domnului în satul românesc. Este vorba despre un proiect mai complex din punct de vedere catehetic, liturgic, cultural și artistic, organizat cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
- Evenimentul desfășurat în Duminica Mironosițelor, la Muzeul Satului Bucovinean, și-a propus organizarea unor activități conexe, structurate pe patru secțiuni:
- Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în biserica-tezaur a Muzeului Satului Bucovinean;
- Expoziția de costume tradiționale Amintiri din satul românesc de altădată;
- Atelierul Straie în zi de sărbătoare;
- Concert Pascal (în cadrul căruia au interpretat cântări religioase specifice perioadei Penticostarului, corurile Ecclesia și alți invitați ai sectorului de resort).
De altfel, programul a fost anunțat și distribuit fiecărui grup, în parte, din timp și socotim că am avut destulă vreme, cu toții, pentru a ne pregăti cu multă răbdare, căci am știut faptul că vom participa la o întâlnire, împreună cu alte câteva sute de persoane, dintre care cei mai mulți vor fi adolescenți și copii. Cei care au participat la cea de-a treia întâlnire de tineret Ecclesia, și la concertul de colinde Am pornit cu vestea bună!, din data de 17 decembrie 2022, când au fost prezenți aproximativ 400 de tineri, au știut bine și acum, unde și pentru ce vin.
- Toți tinerii, copiii, însoțitorii, coordonatorii și chiar vizitatorii muzeului, care au ajuns încă de dimineață la prima activitate, au beneficiat imediat după slujbă de o agapă, constând într-o gustare consistentă, formată din sandviciuri calde, plăcinte proaspete umplute cu brânză, ouă roșii, ceai și multe sticle cu apă, care au fost așezate peste tot prin muzeu.
Ceilalți participanți, care au ajuns mai târziu, au fost serviți cu plăcinte, ouă roșii și apă, din timp în timp, pe tot parcursul desfășurării evenimentului.
Așadar, în situația dată, în care mâncarea și apa au ajuns chiar și pentru vizitatorii muzeului, suntem convinși că cele necesare au fost suficiente copiilor și tinerilor prezenți la eveniment.
Cât despre soarele mult așteptat și foarte mult dorit de către noi toți și de către tinerii participanți, vă mărturisim că a fost o adevărată binecuvântare de la Dumnezeu. De altfel, nimeni nu a fost ținut cu forța într-un singur loc, iar cei care au dorit, au avut suficiente locuri la umbră, pentru a se adăposti de soare.
- Toate Centrele de tineret Ecclesia, reprezentate de către un coordonator și cel puțin doi tineri/copii din respectivele comunități, s-au întors acasă cu diplome, icoane, cărți de rugăciuni și reviste religioase. Fiind, totodată, și o activitate-concurs, printre celelalte, s-a impus atât o jurizare cât și o premiere, pentru care toți participanții au fost anunțați în prealabil, pentru a se pregăti cât mai temeinic, purtând cu cinste costumele tradiționale, frumoase și autentice ale bunicilor.
Cât despre copiii care au plâns, chiar nu a fost semnalat sau observat vreun astfel de caz de niciunul dintre colegii noștri implicați în organizare, dorind a fi gazde primitoare și generoase. Mai mult decât atât, n-am văzut pe nimeni care să fie măcar trist, căci bucuria și voioșia au fost, într-adevăr, dominantele zilei.
- Organizatorii și-au propus un eveniment inedit, adresat tuturor copiilor și tinerilor din Eparhie, fără a se face o selecție ori vreo diferențiere, în ceea ce privește starea materială a celor pe care i-am invitat. Nici nu considerăm că ar fi fost corectă o astfel de abordare.
De aceea, vă asigurăm că printre participanți s-au numărat și copii care nu au posibilități materiale foarte bune și, după cum ne-au mărturisit mulți dintre ei, s-au aflat pentru prima dată într-un astfel de periplu muzeal. Fapt care dovedește încă o dată, că organizatorii s-au gândit și la acest aspect, acela de a facilita noi mijloace, prin care tinerii și copiii să se întâlnească, să socializeze, să se cunoască și să viziteze locuri încărcate de cultură, credință și de istorie, indiferent de categoria socială în care se încadrează.
Cât privesc eventualele costuri ale evenimentului, considerăm că niciodată nu cheltuim suficient de mult, atunci când este vorba de cultura, educația și conduita morală a tinerelor generații, care vor constitui viitorul Bisericii și al societății noastre de mâine.
- Și, fiți pe pace! Cât privește bugetul acestei activități, vă asigurăm că nu am băgat mâna în buzunarul nimănui pentru organizarea și achiziționarea celor necesare.
Însă, este interesantă îngrijorarea excesivă, pe care dumneavoastră o arătați atunci când vă preocupați de toți copiii săraci și întrebați de rostul pentru care i-am chemat în rugăciune, pentru a fi laolaltă, într-o zi atât de mare și într-o perioadă atât de plină de semnificații religioase, precum este perioada pascală.
Observația dumneavoastră, pare să semene izbitor cu aceeași remarcă pe care a avut-o cel care – deși era prieten apropiat al Domnului – având rânduială de apostol, l-a trădat cu seninătate pe Fiul lui Dumnezeu. Acesta – fiindu-i milă, parcă, mai mult de săraci – cu gândul la prețul mirului, a desconsiderat gestul femeii care s-a aplecat să spele cu mir picioarele Mântuitorului, zicând: Căci putea să se vândă acest mir cu peste trei sute de dinari şi să se dea săracilor. Şi cârteau împotriva ei. (Marcu 14, 5) Dar Sfântul Evanghelist Ioan, ne încredințează lămurit că: el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea… (Ioan 12, 6) Cu dragoste frățească, vă îndemnăm să luați aminte ce fel de căutări au ochii dumneavoastră, pentru a nu vă afla în înșelare căutând răul și așa, să sărăciți duhovnicește.
- Centrele de tineret Ecclesia ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților sunt comunități de tineri adolescenți și de copii, formate din elevi de liceu și de gimnaziu, comunități adunate în jurul preoților, în bisericile pe raza cărora unitățile de învățământ liceal și gimnazial își desfășoară activitatea didactică.
Astfel, tinerii și copiii acestor centre se adună în jurul Sfântului Potir, săptămânal, participând (din propria inițiativă, fără a fi ceva impus, regizat sau cu titlu de recompensă), la cateheze și activități conexe orei de Religie, propuse și organizate de către preoții și profesorii comunităților parohiale respective, cu susținerea, sub îndrumarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
- Premiile s-au acordat tuturor comunităților de tineret participante, pe criterii de implicare și prezență la diferitele proiecte propuse de către sectorul nostru, pe tot parcursul anului școlar 2022-2023. De asemenea, și premiile speciale din concurs au fost oferite pe criterii impuse și anunțate de către juriul format special pentru acest eveniment.
De altfel, juriul a refăcut, în parte, Sfatul sătesc de altădată, din care făcea parte preotul, învățătorul, primarul și meșterul iscusit al satului (creatorul de artă tradițională), alături de buni cunoscători și păstrători ai tradițiilor autohtone.
Astfel, am invitat în juriul concursului de costume tradiționale autentice, pe:
- Preacucernicul Părinte Protoiereu Doru Ionel Budeanu, protopop al Protopopiatului Suceava I, gazda noastră;
- Doamna Gabriela Teișanu – etnolog și renumit interpret de muzică populară, reprezentant al Centrului Cultural Bucovina;
- Doamna Daniela-Luminița Ceredeev – inspector de specialitate la Disciplina Religie, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava;
- Preacucernicul Părinte Mihai Cobziuc – consilier eparhial în cadrul Centrului Eparhial Suceava, cu experiență în ceea ce privește tradițiile și folclorul din Bucovina, fiind (mai bine de 15 ani), ucenic al regretatului maestru George Sârbu și membru al Ansamblului de copii și tineri Balada Bucovinei;
- Doamna Gabriela Mihai – directorul Școlii Gimnaziale Numărul 1 Suceava (școală cu tradiție în arealul sistemului educațional sucevean, aflată în proximitatea ansamblului muzeal);
- Doamna Celsie Adriana – un pasionat colecționar de artă veche și creator de artă tradițională românească.
- Oaspeții noștri, cu totul speciali, care fac parte din comunitatea Oastei Domnului a Parohiei Sfântul Gheorghe din Burdujeni, sunt prieteni mai vechi și buni colaboratori ai sectorului nostru, cu care, întâlnindu-ne la anumite activități catehetice comune și la alte diferite evenimente firești din viața bisericească a unor buni creștini, i-am invitat să participe și la acest frumos proiect, care, credem că se va concretiza în viitor într-un parteneriat mai amplu, de care, cu siguranță, veți auzi și veți lua act cu mare bucurie duhovnicească, punând în practică îndemnul psalmistului David: Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună! (Psalmi 132, 1).
- Despre Duminica Mironosițelor chiar s-a vorbit și s-a vorbit frumos. Au vorbit în cadrul Sfintei Liturghii cât și la deschiderea atelierului de la școala-muzeu, atât Preacucernicul Părinte Protoiereu Doru Ionel Budeanu, subsemnatul, profesor Cristi Hurjui, consilier eparhial cât și Preacucernicul Părinte Gheorghe Moroșan, slujitor la bisericuța-tezaur a muzeului, transmițând tuturor doamnelor și domnișoarelor prezente, urări de bine și de prosperitate, alături de mesajul scris al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Mesajul, intitulat Decalogul femeii creștine a fost oferit în premieră la acest eveniment, constând în reprezentarea iconografică a Sfintelor Femei Mironosițe, iar pe verso, regăsindu-se cele zece sfaturi de suflet ale Înaltpreasfinției Sale, către toate femeile creștine.
- Despre statul în soare vă putem spune că a fost o reală și așteptată bucurie pentru toți cei mari și cei mai mici. Pentru toți cei care nu am mai văzut de mult o vreme atât de frumoasă și de însorită. Cu siguranță, Dumnezeu ne-a făcut un dar și ne-a zâmbit și prin această vreme deosebită! Cât despre întrebarea: Ce urmărim prin aceste evenimente? Vă putem răspunde că nimic altceva decât să aducem un prinos de mulțumire și de adâncă recunoștință Preabunului Dumnezeu, Cel care ne-a trimis Lumină Lină, raze calde și blânde, în cea de-a treia duminică de după Înviere, asupra tuturor copiilor și tinerilor Bucovinei. Toate acestea, în timp ce nu departe de acest loc binecuvântat de către Dumnezeu, vlăstarele altor popoare sunt plânse de mame îndurerate pentru că ori nu mai sunt, ori nu mai pot să iasă la lumină de prin adăposturi și subsoluri, pentru a se bucura de razele primăverii.
În încheiere, vă cerem iertare, creștinește! Iertare pentru eventualul disconfort apărut pe parcursul zilei. Dar, totodată, vă rugăm să nu uitați faptul că ați participat la prima ediție de acest fel, organizată de către sectorul nostru tânăr.
Cât despre deranjul pricinuit de vremea călduroasă și de decalajul produs în desfășurător, credem că veți înțelege pe deplin, numai atunci când veți organiza un eveniment de anvergura celui la care ați participat duminica aceasta.
În continuare, vă asigurăm de faptul că, la cea de-a doua ediție, vom fi mult mai atenți la organizare și vă garantăm că va fi mai multă coerență în prezentarea și în respectarea programului, dar și în alegerea membrilor juriului și a participanților sensibili la razele ultraviolete.
Prof. Cristi-Gabriel Hurjui,
Consilier Eparhial