comunicat_de_presa

În urma apariţiei pe site-ul Ştiri din Bucovina a unui material cu titlul ofensator Biserica din lemn din Bereşti, abandonată de reprezentanţii bisericii, un titlu care arată de la început intenţia întregului demers jurnalistic, dorim să aducem câteva lămuriri cu privire la afirmaţiile făcute în acest material de presă. Am afirmat chiar din primele rânduri că titlul este ofensator, atât la adresa vrednicilor gospodari ai comunei Hânţăşti, pe de o parte, precum şi la adresa preotului recent instalat în parohie, pe de altā parte.

Trebuie să precizăm că acest articol este scris într-o perspectivă exclusiv subiectivă, critică, de cineva, probabil, situat în afara cunoaşterii situaţiei descrisă maliţios şi chiar imaginativ, şi nu dintr-o perspectivă obiectivă, cuplată la realitatea existentă, aşa cum s-ar cuveni a se face de către un jurnalist profesionist.

Biserica de lemn, cu hramul „Sfântul Nicolae”, ctitorită în preajma anului 1800 de familia lui Vasile Calmuschi (Calmuţchi), aşa după cum o dovedesc datele istorice, la care autorul materialului amintit face referinţă cu mare atenţie, nu este înscrisă în Lista monumentelor Istorice, iar afirmaţia că este abandonată de reprezentanţii bisericii este o afirmaţie moralmente descalificantă.

Potrivit realităţilor din zonă, se ştie că în multe comune sunt biserici de lemn, filie, în care se slujeşte de câteva ori pe an, mai ales în ziua hramului, întrucât în imediata apropiere au fost construite biserici noi de piatră, păstrându-se cu mare atenţie tradiţia arhitectonică zonală. Din momentul în care Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, prima grijă a fost aceea de a cunoaşte cât mai bine eparhia, făcând numeroase vizite în toate parohiile. Acolo unde a găsit anumite nereguli, anumite neîmpliniri, împreună cu părinţii consilieri, cu părinţii protopopi de zonă, a dispus găsirea imediată a unor soluţii de remediere a situaţiilor.

În ceea ce priveşte afirmaţia referitoare la schimbarea preoţilor din parohie, menţionăm că aceasta s-a făcut la cererea lor exclusivă.

Preotul, care a fost instalat recent în parohia Bereşti, a luat act de situaţia existentă, dovedind o preocupare aparte în ceea ce însemană păstrarea şi valorificarea bunurilor bisericeşti, cu simţ de răspundere. Din fotografiile postate, nici pe departe nu se poate vedea că această biserică din lemn este abandonată, este în paragină (a se citi cu atenţie în DEX explicaţia noţiunilor respective) şi apoi a privi cu ochi buni şi nu pătimaşi biserica şi slujitorul acesteia.

Cu speranţa că aceste rânduri au lămurit întrucâtva situaţia semnalată, vă asigurăm că întotdeauna slujitorii Sfintelor Altare au conştiinţa împlinirii misiunii în care sunt aşezaţi.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor