Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Proiectul catehetic Școala de Duminică a fost reactivat în luna decembrie a anului trecut și se adresează tuturor preoților și profesorilor de Religie, din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La începutul acestui an, Proiectul Școala de Duminică s-a generalizat în protoieriile din Eparhie, ajungând și în parohiile comunei Bunești, Protopopiatul Fălticeni respectiv, în Parohia Sfântul Nicolae Uncești, în Parohia Sfinții Voievozi Petia și în Parohia Sfântul Vasile Bunești.
Despre activitățile cultural-catehetice desfășurate în aceste parohii, PC Părinte Paroh Florin Grigorescu de la Parohia Sfântul Nicolae Uncești, organizatorul activităților duminicale de catehizare și responsabil de catehizarea parohială în protopopiatul Fălticeni, ne-a menționat următoarele:
În fiecare duminică, pe lângă Slujba Paraclisului Maicii Domnului, copiii parohiilor noastre sunt invitați la meditații catehetice, fiindu-le răsplătită răbdarea, cu bunătăți pregătite de către gospodinele din parohie și cu iconițe, cărți de rugăciuni și cu alte materiale folositoare întâlnirilor catehetice, pentru ca nimeni să nu plece spre casă fără un mic dar primit de la biserică.
Tinerii și copiii de la Parohia Petia sunt coordonați de către PC Pr. Dr. Tudose Constantin, cei de la Parohia Bunești sunt coordonați de către PC Pr Roșu Ioan, iar tinerii de la Uncești, sunt coordonați de către subsemnatul, dimpreună cu doamnele profesoare: Ana Ciocîrlan, Florentina Dimitriu, Elisabeta Dolcean și dra Onea Florentina, întâlnindu-ne adeseori în Bisericile din satele comunei unde ne rugăm, învățăm și petrecem timp frumos și ziditor împreună, sprijinindu-ne unii pe ceilalți prin bucuria comuniunii și a îmbogățirii duhovnicești.
În primele luni ale anului 2023, la Biserica din Uncești au fost organizate întâlniri duminicale în cadrul Proiectului Eparhial al Școlii de Duminică, prilej cu care au fost prezentate mai multe teme biblice legate de contextul liturgic în care ne-am aflat în această perioadă (Botezul Domnului, Întâmpinarea Domnului). De asemenea, am discutat și despre Sfințenie – chemare și ideal creștin, accentuând modelul de viață al Sfântului Ioan Botezătorul, al Sfinților Trei Ierarhi, al Sfântului Haralambie, al Sfântului Teodor Stratilat, sfinți care au fost sărbătoriți în aceste zile, în Biserica noastră Ortodoxă.
Deși vremea de afară a fost cam friguroasă în aceste două luni de început de an, totuși, ne-am luat inima-n dinți și ne-am făcut curaj în fiecare duminică, pentru a veni și a ne bucura laolaltă de zăpadă, de fulgii mari de nea și de activitățile catehetice din biserică, prin care îl redescoperim pe Dumnezeu iar și iar.
Slava Bunului Dumnezeu pentru toate!
Ne bucurăm pentru faptul că în perioada imediat următoare au fost deja programate alte proiecte catehetice în cadrul Școlii de Duminică, implicându-se în acest proiect și alte parohii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Prin aceste întâniri catehetice duminicale, avem încredințarea că tinerii și copiii Bisericii noastre, se vor apropia tot mai mult de frumusețea vieții duhovnicești propovăduită de către Sfintele Evanghelii.