Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în ziua de 30 mai 2024 a avut loc cea de-a X-a ediție a proiectului catehetic eparhial „Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mănăstiresc”, care de această dată a poposit la Mănăstirea Bogdănești din Protopopiatul Fălticeni.
Evenimentul multidimensional, organizat în contextul anului omagial al pastorației și îngrijirii persoanelor bolnave și anul comemorativ al Sfinților tămăduitori, Doctori fără de arginți, a fost prilejuit de către Ziua Internațională a Copilului și împlinirea a 100 de ani de la nașterea Preasfințitului Gherasim Putneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților între anii 1992 și 2004.
De asemenea, evenimentul catehetic l-a sărbătorit cu anticipație pe ocrotitorul spiritual al eparhiei, pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, prăznuit în fiecare an la data de 2 iunie, fiind model de curăție și sârguință pentru tinerii de astăzi.
Astfel, întâlnirea a debutat cu o rugăciune de pomenire a Preasfințitului Gherasim, săvârșită în biserica cea mare a mănăstirii, sub protia preacuviosului părinte stareț, Protos. Pamvo Dima, care le-a adresat urări de bun venit tinerilor prezenți, elevi și membri ai centrelor de tineret Ecclesia de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” Suceava, Parohiile Ortodoxe Bunești, Uncești, Petia, Bogdănești I, precum și elevi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie.
Cel de-al doilea moment al evenimentului a constat într-un scurt concert de cântări bizantine specifice perioadei Penticostarului, interpretate în biserică de către elevii seminariști, care, mai apoi, au vestit Învierea Domnului și celor mai bine de 100 de vârstnici pe care îi găzduiește Centrul Social Creștin de la Mănăstirea Bogdănești.
Momentul muzical a fost succedat de un moment catehetic, susținut de către domnul Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava. Acesta și-a intitulat cuvântul sugestiv „Hristos, Bucuria Cea Veșnică”, vorbindu-le tinerilor prezenți despre importanța Învierii Domnului, ca arvună și temelie a învierii noastre.
La final toți tinerii și copiii prezenți i-au vizitat pe cei vârstnici, le-au interpretat pricesne pascale, au povestit și le-au oferit câte un mic dar, dulciuri, fructe și calde îmbrățișări, fiind asemenea unor nepoți grijulii, pentru bunicii istoviți de truda anilor. Toți cei prezenți au primit la finalul activității câte un dar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cărticica „Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” și câte-o iconiță pe care s-o poarte în inimă, ca mărturie a celor petrecute.
Biroul de Catehizare Parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților