Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 29 – 30 aprilie 2024, la Parohia Pogorârea Sfântului Duh din localitatea Bivolărie a avut loc o nouă activitate catehetică de tineret, organizată la inițiativa Părintelui Paroh Bogdan Durcă, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava, coordonat de către domnul Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial.
Activitatea, organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus și cu Școala Gimnazială Bivolărie, a fost intitulată „Credință, meșteșug și bucurie” și s-a aflat la cea de a II-a ediție, având drept scop central promovarea tradițiilor creștin-ortodoxe de pe meleagurile Bucovinei și crearea unui cadru de manifestare plăcut, prin ateliere de lucru cu tinerii și copiii Bisericii, ateliere catehetice, ateliere de încondeiere a ouălor de Paști și jocuri de cunoaștere și de lucru în echipă.
Activitatea, care a urmărit familiarizarea copiilor și tinerilor cu valorile creștin-ortodoxe și apropierea acestora de Biserică, a adunat laolaltă 120 de participanți, copii și tineri din Parohia Bivolărie, care, pe parcursul a două zile au fost inițiați și îndrumați de către doamna Elena Torac, meșter popular, în tainele încondeierii ouălor de Paști, fiecare copil având posibilitatea de a se exprima liber, prin intermediul culorilor, retrăind la nivel personal Pătimirile și Învierea Domnului.
Despre motivația de a organiza astfel de activități la nivel parohial, Părintele Paroh Bogdan Durcă a menționat următoarele: „Tema <<Credință, meșteșug și bucurie>> este o temă complexă și îl provoacă pe copil să se implice afectiv și efectiv în realizarea sarcinilor de încondeiere a ouălor. În tradiția populară românească, ouăle de Paști sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejează animalele din gospodărie. Astfel de activități sunt binevenite în comunitatea parohială, implicându-i pe tineri și pe copii în viața Bisericii”.
De asemenea, tinerii au participat la două sesiuni catehetice, susținute de către domnul Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial și de către Părintelui Bogdan Durcă, ambele valorificând perioada liturgică în care tocmai ne aflăm și urmărind îmbogățirea duhovnicească a tinerilor prezenți, prin împroprierea unor cunoștințe și valori de folos tânărului creștin de mâine. Drept început al atelierului de încondeiere, domnul consilier eparhial Cristi-Gabriel Hurjui le-a prezentat tinerilor tradiția și istoria încondeierii și a înroșirii ouălor de Paști.
Activitatea s-a încheiat prin oferirea de daruri, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și din partea Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh”, dulciuri și iconițe, pe care tinerii să le poarte drept mărturii ale unei activități care ne dorim să fie tot mai des organizată în parohiile eparhiei noastre.