În seara zilei de 19 iulie 2021, după săvârșirea slujbei Vecerniei unite cu Litia, săvârșită cu ocazia hramului Bisericii „Sfântul Ilie” din Fălticeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a organizat tradiționalul pelerinaj „Calea Sfinților”.
În jurul orei 18, deși vremea părea a fi neprielnică pentru cei ce își doreau cu multă râvnă această procesiune, împlinind tradiția și anul acesta, la îndemnul părintelui paroh Adrian-Ioan Dulgheriu, parohul bisericii cu hramul „Sfântul Ilie” din Fălticeni și protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, dar și la dorința stăruitoare a credincioșilor, s-a purces „pe cale” în sunet de clopot și de toacă, împreună cu moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, unele dintre cele mai vechi și totodată printre primele sfinte moaște descoperite în țara noastră. Acestea au fost purtate de către enoriașii binecredincioși ai Parohiei „Sfântul Ilie” din Fălticeni
La acest pelerinaj au participat preoți ce aparțin Protoieriei Fălticeni, membrii Parohiei ,,Sfântul Ilie”, dar și credincioși din toate locurile, care au mai participat la această procesiune de-a lungul anilor și care și-au dorit din tot cugetul ca această tradiție să fie neîntreruptă indiferent de situațiile neprevăzute care au apărut pe parcurs. Credincioșii s-au arătat dornici de a parcurge acest drum, iar vremea ploioasă nu i-a înfricoșat, ci, mai mult de atât, au parcurs traseul stabilit, arătându-se curajoși ca oarecând Sfinții Martiri, intonând cântări bisericești precum: „Sfinților mucenici”, „Mântuiește, Doamne, poporul tău!”, „Apărătoare Doamnă”, dar și troparul Sfântului Ilie, a cărui serbare urma să se desfășoare în următoarea zi.
Elevii Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni au însoțit sfintele moaște, preoții și pelerinii în lumini de torțe. La această procesiune au participat cu multă bucurie 32 de preoți și doi diaconi din Protopopiatul Fălticeni.
Traseul Procesiunii „Calea Sfinților” a fost următorul: Biserica „Sfântul Ilie” – str. N. Beldiceanu – Spitalul Municipal – str. Mihai Eminescu – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – aleea pietonală – Primăria Fălticeni – Bld. Revoluției – Catedrală – Biserica „Sfântul Ilie”. La fiecare popas, diaconii au rostit câte o ectenie întreită, iar poporul cel bine-credincios a răspuns acestor cereri cu întreitul „Doamne, miluiește!”.
O practică veche la Fălticeni, „Calea Sfinților” este mai mult decât un eveniment al Ortodoxiei, devenind astfel un act liturgic, sfințitor. Prezenţa spirituală a Sfinților Epictet și Astion în mijlocul poporului care îi cinstește an de an înnoadă istoria acestei frumoase procesiuni, care este într-o strânsă legătură cu sărbătorirea Sfântului Ilie, ocrotitorul acestui oraș. Neîndoita prezenţă în chip nevăzut a ocrotitorilor orașului Fălticeni aduce în sufletul fiecăruia dintre creştinii veniţi la pelerinaj un suflu de credinţă, de nădejde şi de dragoste. Fără să ne dăm seama, cu rugăciuni în gând și cu cântări bisericești intonate într-un ison de către pelerini, conştiinţa încărcată de griji ni se limpezeşte deodată, iar firea toată se umple de o linişte duhovnicească sfântă.
A fi pelerin pe „Calea Sfinților” devine de la an la an o mărturisire de credință, o manifestare a poporului lui Dumnezeu din orașul Fălticeni, în sensul deplin al cuvântului.
Arhid. Cristian-Valentin DIACONU
Diacon Misionar al Protoieriei Fălticeni