Evenimentele aniversare dedicate Anului Jubileu „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie” continuă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu organizarea unei procesiuni, în zilele de 24 și 25 octombrie 2022, cu racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Potrivit programului-cadru anunțat în luna martie a acestui an, la deschiderea evenimentelor aniversare dedicate Anului Jubileu, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, se vor organiza procesiuni cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou atât în Municipiul Suceava, cât și în Județul Suceava, la bisericile și mănăstirile ctitorite de domni și boieri din Țara Moldovei.
Dacă în toamna anului trecut procesiunea a avut loc pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare și pentru mângâierea și întărirea credincioșilor în perioada de grea încercare, anul acesta Sfântul Ioan cel Nou ajunge la parohiile și mănăstirile eparhiei în semn de mulțumire pentru ajutorul și mijlocirea rugăciunilor mucenicului înaintea lui Dumnezeu.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, bucuria binecuvântării credincioșilor prin procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a început în zorii zilei de luni, 24 octombrie 2022, când racla cu cinstitele moaște și icoana anului jubileu au plecat să viziteze eparhia, nu înainte de rostirea unui fragment din slujba Acatistului marelui mucenic. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în frunte cu părintele stareț, arhim. Serafim Grigoraș. Aceștia au format și delegația care a însoțit racla, la care s-au alăturat protoiereii Protopopiatelor Suceava I, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc.
Credincioși de toate vârstele, monahi și monahii, precum și toți cei care au primit vizita Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou l-au întâmpinat pe acesta cu multă bucurie, emoție și evlavie, purtând în mâini icoane, lumânări aprinse și flori.
Procesiunea a străbătut localitățile județului, poposind pentru un scurt moment de rugăciune la: Mănăstirea Dragomirna, Dealu, Siret, Frătăuții Noi, Vicovu de Sus, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mănăstirea Putna, Horodnic de Sus, Mănăstirea Bogdana, Așezământul de copii Rădăuți, Volovăț, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Moldovița, Câmpulung Moldovenesc, Poiana Stampei și Vatra Dornei.
Toți cei care s-au închinat la racla cu cinstitele moaște au primit din partea delegației Arhiepiscopiei iconițe care îi înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe alături de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, icoana pictată special pentru evenimentele Anului Jubileu „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie”.
Un moment deosebit a avut loc la Mănăstirea Putna, ctitoria Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, unde a fost săvârșită slujba Acatistului Sfântului Ioan cel Nou și a fost înconjurată biserica mănăstirii, pe un traseu presărat cu flori și petale, cu icoana și racla care adăpostește cinstitele sale moaște, în prezența obștii monahale și a credincioșilor veniți să-l cinstească pe ocrotitorul Cetății Sucevei.
La finalul zilei, Sfântul Ioan cel Nou a ajuns la Catedrala „Sfânta Treime” din Municipiul Vatra Dornei. Aici este săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, în cinstea marelui Mucenic care și-a găsit sfârșitul în Cetatea Albă.
Ziua de marți, 25 octombrie 2022, va încheia deplasarea cu racla și icoana Sfântului, acestea urmând să ajungă în alte zone ale județului, în cuprinsul Protopopiatelor Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Suceava I și Suceava II.
Mulțumind tuturor celor ce au sprijinit acest demers prin rânduirea celor necesare ca toate să se plinească deplin, ne rugăm lui Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfântului Său Mucenic Ioan să le împărtășească din recunoștința, nădejdea și bucuria pe care am simțit-o în ochii și inimile credincioșilor în aceste zile!
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost aduse în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuţi, în anul 1589.
La 14 septembrie 1783, după 97 de ani de pribegie prin țări străine, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost readuse la Suceava în timpul împăratului Iosif al II-lea al Austriei, ca urmare a demersurilor bucovinenilor (în special ale episcopului Dositei Herescu al Bucovinei) pe lângă autoritățile poloneze și austriece. Datorită numeroaselor minuni săvârșite de-a lungul timpului, Sfântul Ioan cel Nou este considerat ocrotitor al Moldovei.
În perioada Primului Război Mondial, pentru a fi mai bine ocrotite, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost duse, în toamna anului 1914, în capela comunităţii ortodoxe române din Viena. Ele au fost readuse în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Suceava la 25 iulie 1918.