Preoții Ioan Teșu și Constantin Necula – invitați la cursul de formare pentru tinerii clerici din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Pentru a veni în sprijinul preoților recent hirotoniți ai eparhiei, cu binecuvântarea Înaltpreasințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 17-21 iunie 2024 se desfășoară la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi cea de-a doua ediție a cursurilor de formare pentru tinerii preoți ai eparhiei, sesiuni de aprofundare și sintetizare a informațiilor asimilate în timpul anilor de studiu, dar și ateliere și seminarii care vizează componenta practică a vocației în slujirea preoțească.

După ce în prima parte a săptămânii au fost abordate subiecte ca relația dintre „Duhovnic și ucenic”, „Misiune și dialog interconfesional”, „Durerile sufletești și vindecarea lor prin Taina Spovedaniei”, „Apropierea de Sfânta Scriptură – vorbire cu Dumnezeu și hrană pentru suflet” și ateliere despre Taina Sfântului Botez și despre Rânduiala Proscomidiei, „Administrație parohială” și „Metode practice pentru o lucrare pastorală rodnică”, cea de-a patra zi a sesiunii de formare, joi, 20 iunie 2024, a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în locașul așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu. În sala de protocol a urmat apoi prezentarea pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, intitulată „Parohia și familia preotului: provocări actuale”. Sfinția sa le-a vorbit tinerilor despre modul în care cel care a fost hirotonit se poate desăvârși, prin dobândirea mântuirii, alături de familie și de sufletele care i-au fost încredințate de Preamilostivul Dumnezeu, dragostea pentru aproapele fiind de fiecare dată calea către Împărăția Cerurilor.

„La invitația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților am avut fericita ocazie ca astăzi să mă reîntâlnesc cu mulți dintre studenții de altădată, cea mai mare parte dintre ei, preoți vrednici la sfintele noastre altare, și să încercăm să găsim soluții la problemele cu care se confruntă familia contemporană și în mod deosebit familia preoțească. Intervenția pe care am avut-o și care cred că a fost primită cu deosebită bucurie de către tinerii preoți a avut într-o primă parte drept scop identificarea idealului preoțesc și a metodelor celor mai frumoase de a avea eficiență în parohiile noastre. Și mi-a făcut o deosebită plăcere să îi familiarizez cu învățătura Sfântului Paisie Aghioritul care considera că preotul trebuie să aibă o inimă sau un suflet de mamă, iar cheia succesului în pastorație, adică a mântuirii sufletului enoriașilor, a comunității încredințate spre păstorire și spre mântuire, o constituie dragostea sinceră și jertfelnică a preotului.”

Totodată, pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu a adus în atenție virtuțile cu care familia preotului trebuie să se împodobească în lucrarea de jertfă, dar și aspecte științifice inedite, descoperiri ale neuroștiinței și psihologiei.

„Într-o a doua parte am împreună meditat cu părinții participanți la câteva dintre frământările sau provocările la adresa familiei contemporane, în general, cea care este ultimul bastion care trebuie apărat în viața noastră, iar pe de altă parte, am făcut referiri punctuale la provocările pe care le resimte familia tânărului preot în pastorația de astăzi. Am încercat, de asemenea, să aduc o perspectivă deopotrivă duhovnicească, dar și psihologică, adăugând la cuvintele inspirate ale sfinților părinți privitoare la familie, la valorile și virtuțile care trebuie să fie zidite la temelia acesteia și în mod deosebit la familia preotului, câteva dintre ultimele descoperiri în materie de știință, de neuroștiințe și ale psihologiei contemporane, arătând în același timp că familia este, pe de o parte, un altar de jertfă, nu doar o oază de liniște, un loc în care fiecare dintre noi trebuie să ne ostenim și să ne întrecem în fapte bune, în fapte de dragoste, de jertfelnicie și de virtute pentru mântuirea sufletului nostru și a sufletului membrilor familiei. Iar atunci când vorbim despre preot, vorbim și despre mântuirea familiei celei mari, care este comunitatea sau parohia.”

În partea a doua a zilei, cei 18 clerici înscriși în cadrul programului de formare au participat la cursul „Cuvinte din Cuvânt”, susținut de pr. prof. univ. dr. habil. Constantin-Valer Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Prelegerea a avut ca scop principal împărtășirea bucuriei pe care o resimt cei care propovăduiesc mesajul Sfintei Scripturi și binecuvântările care se revarsă din aceasta.

„E o experiență cu totul specială să te întâlnești cu oameni care deja au început să activeze în parohie și și-au dat seama de diferența între teologia de laborator, pe care noi, vrem, nu vrem, o predăm în facultățile de teologie, și teologia aceasta în câmpul vorbirii, rostirii și propovăduirii Evangheliei lui Hristos. Eu m-am bucurat că azi dimineață la Liturghie și apoi după Liturghie, mai cu seamă după Liturghie, povestind cu ei, nu și-au pierdut zâmbetul și sunt în continuare foarte optimiști în ceea ce privește viața lor și viața parohială. Ce învățăm astăzi împreună de fapt este să rezistăm în propovăduirea cuvântului lui Hristos și să învățăm că mai presus decât Evanghelia, ca subiect al propovăduirii, nu există niciun alt subiect. Sper din toată inima să se bucure de lucrurile pe care le învățăm împreună și sper din toată inima să învăț și eu cot la cot cu ei, pentru că eu cred că fiecare predare în astfel de centre și din astfel de culturi imediate ale pastorației ne îndeamnă să fim atenți noi înșine la structurarea propriului nostru material universitar.”

Nu în ultimul rând, invitatul și-a manifestat încântarea de a se afla în acest loc binecuvântat de Dumnezeu, în Poiana Sfântului Ioan, unde în aproximativ 7 ani, precum în vremea voievozilor, a fost ridicat unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din cuprinsul eparhiei, construit prin osteneala arhim. Mihai Balan, a obștii pe care o îndrumă și a credincioșilor închinători și binefăcători.

„M-am bucurat să descopăr una dintre cele mai frumoase mănăstiri ale țării, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi. Eu o știu de când era doar poiană și mă bucuram că părintele stareț va reuși să facă aici o astfel de mănăstire; nu m-am gândit că va fi chiar atât de minunat și că, uite, o mână de preoți, cu binecuvântarea ierarhului lor, și îi mulțumesc pe această cale și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru îngăduința aceasta de a fi astăzi bucovinean în predare, se vor forma aici.”

Atât echipa organizatoare, formată din membri ai Sectorului Educațional-Teologic al Centrului Eparhial Suceava, cât și participanții, tineri preoți din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și-au arătat bucuria de fi în comuniune, întâlnirile dovedindu-se a fi „o foarte bună oportunitate de a ne hrăni vocația, de a crește și de a înainta în relația cu Dumnezeu”, pe care-L vor mărturisi oamenilor la întoarcerea în parohie „mult mai motivați și încurajați de sentimentul că cineva investește în formarea lor și că nu sunt singuri în misiunea care le-a fost încredințată”.

Irina Ursachi

Foto credit: Mihai Grosu