Ziua Internațională a Tineretului, 12 august 2022, a fost sărbătorită în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în cadrul unui eveniment deosebit, și anume întâlnirea festivă și premierea tinerilor, copiilor și coordonatorilor echipajelor catehetice care au participat în acest an la faza eparhială a Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea!”.
Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a avut loc în incinta Muzeului Satului Bucovinean, la biserica-muzeu din secolul al XVIII-lea, cu hramul „Înălțarea Domnului”. La faza eparhială a concursului organizat la inițiativa Patriarhiei Române, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-au înscris șase proiecte catehetice. Dintre acestea, patru au fost derulate în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, unul a fost organizat într-o colaborare interparohială în cadrul Protopopiatului Fălticeni, iar cel de-al șaselea proiect a fost propus de către Protopopiatul Suceava I.
Festivitatea a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Au mai luat parte delegațiile fiecărei grupe catehetice participante în competiție. Alături de elevi, profesori și preoții coordonatori, la eveniment au fost prezenți și arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”.
La nivelul eparhiei noastre, Concursul National Catehetic „Rugăciunea in viața mea!” a fost câștigat de către tinerii și copiii din Centrul „Ecclesia” ai Parohiei „Sfântul Nicolae”, Uncești, coordonați de către pr. Florin Grigorescu, echipaj care a reprezentat Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la nivel național. Potrivit Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru viață, reprezentat de domnul consilier Cristi Hurjui, „proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu parohiile: Sfântul Vasile cel Mare, Bunești – coordonator pr. Roșu Ioan, și Sfinții Voievozi, Petia – coordonator pr. dr. Tudosă Constantin, precum și cu două școli: Școala Artur Gorovei, Bunești, respectiv Mihail Sadoveanu, Fălticeni. De asemenea, activitățile din cadrul proiectului au fost desfășurate în strânsă colaborare cu Primăria Bunești și cu implicarea pr. prof Tudorel Neculau, de la Colegiul Național Nicu Gane, Fălticeni.
Comisia de evaluare a fost constituită cu binecuvântarea chiriarhului locului și a fost formată din patru membri: dna prof. Daniela-Luminița Ceredeev, inspector școlar de specialitate pentru religie, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, arhid. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „MitropolitulDosoftei”, Suceava, doamna prof. dr. Mihaela Grădinariu, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Râșca membru al Uniunii Scriitorilor din România, și subsemnatul, consilierul eparhial în cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava.”
Preasfinția Sa a oferit diplomele și premiile de participare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ierarhul i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în acest proiect deosebit și le-a vorbit tinerilor despre cât de importantă este recunoștința pe care trebuie să o arătăm lui Dumnezeu pentru toate lucrurile bune pe care le realizăm prin harul Lui.
În continuare, cei prezenți s-au bucurat de o scurtă călătorie în timp, în vremea strămoșilor care s-au ostenit în păstrarea tradițiilor și credinței, prin vizitarea Muzeului Satului Bucovinean și a Cetății de Scaun a Sucevei.
Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea” face parte din seria de manifestări culturale şi educaţionaledesfășurate în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” şi a „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Irina Ursachi
Album foto AICI.