Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, astăzi, 01 iunie 2021, a avut loc premierea câștigătorilor Concursului Național Catehetic Biserica – familia românilor de pretutindeni.
Festivitatea a debutat cu săvârșirea unei slujbe de Te Deum, oficiată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu delegați ai Centrului Eparhial Suceava, în biserica-muzeu de secol XVIII, cu hramul Înălțarea Domnului, aflată în incinta Muzeului Satului Bucovinean, într-un cadru încărcat de istorie.
La eveniment au luat parte delegațiile fiecărei echipe catehetice care au reprezentat protopopiatele Eparhiei Sucevei și Rădăuților. Aceste delegații au fost formate din elevi, profesori și preoți coordonatori. Imediat după oficierea slujbei de Te Deum, Preasfințitul Părinte episcop-vicar, Damaschin Dorneanul, a ținut un cuvânt de învățătură prin care a subliniat importanța activității catehetice în rândurile tinerilor și nevoia de implicare a preoților în colaborare cu profesorii de religie, în contextul actual, în organizarea întâlnirilor catehetice la nivel de școli și parohii.
Apoi, în același cadru pitoresc, s-au decernat premiile și diplomele de participare din partea Înaltpreasfinșitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar câștigătorilor etapei eparhiale, diploma omagială și premiile din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La finalul evenimentului, a avut loc o sesiune de fotografii în timpul vizitării muzeului și apoi o agapă la care copiii au primit și surprize constând în dulciuri și bunătăți, marcând astfel, ziua internațională a copilului.
Festivitatea s-a încheiat cu vizitarea mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava și închinarea la racla care adăpostește Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou, depuse în baldachinul special amenajat din curtea ansamblul arhiepiscopal, cinstind astfel pe sfântul nostru ocrotitor, în ajunul prăznuirii sale.
În acest an, în etapa eparhială a Concursului Biserica – famila românilor de pretutindeni, s-au înscris șapte parohii cu cinci proiecte catehetice.Astfel, cele cinci proiecte au fost premiate, după cum urmează:
- Premiul I, obținut de către parohia Sfântul Mare Mc Gheorghe din Bosanci I și parohia Nașterea Maicii Domnului din Cumpărătura, Protopopiatul Suceava II, cu proiectul: Aștept să te întorci acasă!
- Premiul al II- lea, câștigat de către parohia Sfântul Procopie din Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți, cu proiectul: Hristos – Lumina românilor de pretutindeni!
- Premiul al III-lea, câștigat de către parohia Sfântul Vasile cel Mare din Bunești și de către parohia Sfântul Nicolae din Uncești, Protopopiatul Fălticeni, cu proiectul: Români pentru români!
- Premiul Special Episcop Irineu Crăciunaș Suceveanul, câștigat de către parohia Sfântul Nicolae din Sadova, cu Proiectul: O limbă, un neam, o credință! și de către parohia Nașterea Maicii Domnului din Câmpulung Moldovenesc, cu proiectul: Suflet din sufletul neamului meu!
Cu această ocazie, îi felicităm pe toți coordonatorii acestor minunate proiecte, lucrate cu dăruire și implicare. De asemenea, îi felicităm pe toți copiii care au muncit la realizarea diferitelor obiecte pe care le-au confecționat cu scopul de a ajuta cazuri sociale sau medicale ce necesită primirea unui sprijin urgent.
Desigur, nu uităm să mulțumim inițiatorilor și organizatorilor acestui Concurs Național Catehetic, care s-a bucurat anul acesta de o implicare impresionantă a parohiilor din țară și din diaspora românească, diminuând într-un fel distanța față de casă.
Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pentru binecuvântarea și susținerea permanentă a acestui demers.
Mulțumim, de asemenea, gazdelor noastr: Directorului General al Centrului Muzeului Bucovina și părintelui slujitor Gheorghe Nikos Moroșan, care ne-au sprijinit în organizarea evenimentului.
În încheiere, ne reamintim cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care ne îndeamnă să păstrăm curăția sufletului și nevinovăția în fapte, după modelul copiilor, dacă dorim a ne mântui: Şi a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor (Matei 18, 3).
LA MULȚI ANI TUTUROR COPIILOR!
Inpector pentru cateheză,
prof. Cristi-Gabriel Hurjui