Cea de-a treia ediție a evenimentului intitulat „Seara valorilor sucevene”, festivitate prin care sunt distinse personalități din diferite domenii de activitate, care contribuie la promovarea culturii, ortodoxismului, învățământului, valorilor tradiționale și nu numai, a încheiat ziua hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Manifestarea organizată de Primăria Municipiului Suceava în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a avut loc în Salonul de evenimente al Hotelului Balada și a debutat cu intonarea imnului național de către invitatul special al serii, Corul Academic „Byzantion”.
Întâlnirea a continuat cu un cuvânt de bun venit rostit de domnul ing. Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre bucuria unei astfel de festivități în care este recunoscută contribuția celor care se implică în dezvoltarea comunității.
Au fost acordate apoi diplome de excelență mai multor reprezentanți ai comunității sucevene, printre care cadre didactice și clerici. Dintre slujitorii Bisericii, au fost evidențiați preoții care își desfășoară activitatea în unități medicale și așezăminte sociale din cuprinsul eparhiei.
Ca instituție coorganizatoare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost reprezentată de pr. Constantin Blaga, consilier cultural, pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului Media și Comunicare, pr. Viorel Ilișoi, consilier economic, și pr. Adrian Popa, consilier al Sectorului Colportaj Bisericesc.
Protos. Alexandru Moroșan, director al Departamentul Farmaceutic „Arimateea” al Sectorului de Asistență Socială și Medicală” al Centrului Eparhial Suceava, a punctat faptul că această recunoaștere presupune un imbold pentru întreaga echipă medicală din spitalele din cuprinsul eparhiei.
„În zi de praznic aici, la Suceava, la sărbătoarea Sânzienelor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților alături de Primăria Municipiului Suceava a pus în valoare oameni care au făcut eforturi pentru ca societatea actuală să fie mai bună și să aibă mai multe modele decât cele pe care le-a avut până acum. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Părinte Calinic și la propunerea Sectorului Cultural, în cadrul Serii valorilor sucevene au fost remarcați preoți de caritate din spitalele județului Suceava, pentru ca alături de ei personalități medicale și din instituțiile de învățământ să poată conlucra spre bunăstarea societății, în formarea valorilor de astăzi și de mâine.”
Cea de a treia ediție a „Serii Valorilor” a fost încununată de un moment artistic deosebit susținut de Corul Academic „Byzantion”, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu. Corul și-a început activitatea în anul 1997, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Părintelui Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. De-a lungul timpului, membrii grupului au susținut numeroase concerte în întreaga lume și au participat la importante festivaluri de muzică sacră.
În cadrul acestui eveniment deosebit au fost interpretate Axion de Nectarie Protopsaltul, glasul I, fragment din Canonul Bunei Vestiri, în glas leghetos, și Condacul Apărătoare Doamnă, plagal glas IV, de Ioan Zmeu.
La final, domnul Adrian Sîrbu, lector universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și dirijorul corului invitat, a împărtășit din bucuria cu care au fost interpretate cântările bizantine, subliniind totodată importanța unei legături rodnice între Biserică și societate.
„Suntem deosebit de onorați pentru că am fost invitați în seara aceasta de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, să luăm parte la o serată deosebit de frumoasă, în care valorile societății sucevene, așa cum bine am înțeles, au fost apreciate și premiate de însuși domnul primar. Pentru mine personal are o conotație deosebită acest gest și am înțeles că organizator nu a fost doar Primăria, ci și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pentru că în felul acesta Biserica iese în societate și arată că, de fapt, societatea face parte din Biserică, societatea cu cele frumoase ale ei. Noi nu suntem din lume, așa cum spunea Hristos, și totuși suntem meniți să aducem lumea mai aproape de Hristos prin Biserică. Și cu ce mai frumos putem să aducem lumea spre Biserică decât prin muzica cea mai directă, cea mai profundă și cea mai de efect modalitate de a lăuda pe Dumnezeu prin cuvântul îmbrăcat, îmbogățit de sunet.”
Nu în ultimul rând, oaspetele a afirmat că alături de osteneala cadrelor medicale premiate în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți și muzica psaltică reușește să aducă alinare celor încercați. „Aceasta a fost menirea noastră, a Corului Academic Byzantion, în seara aceasta, la invitația Părintelui Arhiepiscop Calinic, și bucuria noastră de a întâlni oameni frumoși; am înțeles că sunt oameni din domeniul medical. Avem sfinți ai Bisericii care au fost mari doctori fără de arginți și care au făcut și fac minuni în continuare pacienților care îi văd aievea în sala de operație. Și, din punctul meu de vedere, muzica este o operație prin terapie. Este o artă care alină sufletele, le vindecă și vindecă lumea de depresia care se întinde din ce în ce mai mult într-o societate din ce în ce mai haotică. Așadar, muzica este o artă care ridică mai presus de spațiul acesta și de temporalitatea aceasta pe om deopotrivă; și cel care este un om simplu, și cel care are o putere de decizie în societate, cu toții suntem chemați să fim valori creștine în primul rând.”
Daniela Livadaru
Irina Ursachi