La mijlocul Postului Mare, pentru întărirea sufletească a credincioșilor din Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe”, satul Cotârgași, din orașul Broșteni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar, Damaschin Dorneanul, a săvârșit Taina Sfântului Maslu, în seara zilei de vineri, 12 aprilie 2024.
S-a împlinit astfel dorința credincioșilor acestei parohii, dar și a celor din parohiile învecinate, de a se bucura de binecuvântarea și cuvântul de învățătură arhierești, de mare trebuință în această perioadă de urcuș duhovnicesc spre Praznicul Învierii. Dorința a fost înaintată de către preotul paroh, Sergiu Vasile Sava, care s-a ocupat de organizarea acestui moment liturgic.
Din soborul de preoți care au slujit alături de Ierarhul oaspete, au făcut parte părintele Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, preoții membri ai cercului pastoral-misionar „Sfinții Români” – Valea Bistriței, precum și alți preoți, legați sufletește de această parohie.
În biserica arhiplină, după rânduiala de rugăciune, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură, punând la inima credincioșilor prezenți mai multe îndemnuri pentru ca venirea la biserică să fie cu folos și spre schimbarea lăuntrică pe care Dumnezeu o așteaptă de la fiecare dintre noi. Astfel, a amintit cuvintele din cea de-a treia rugăciune de la Sfântul Maslu, prin care s-a cerut ca Dumnezeu să fie tămăduitorul robilor Săi: Dăruiește-i pe ei sănătoși și întregi Bisericii Tale, ca să fie bineplăcuți Ție și să facă voia Ta. Aceste cuvinte ne îndeamnă la o interogație interioară: De ce să fim sănătoși? Răspunsul pe care îl primim în Biserică este: Ca să fim bineplăcuți Ție, Doamne și să facem voia Ta. Nu să facem plăcerile noastre, nu să mai trăim după voile noastre. Voia Ta, Doamne, să se împlinească în noi și să fim bineplăcuți Ție, nu oamenilor și nici lumii.
Când apelăm la Dumnezeu și-I cerem ajutorul, nu facem aceasta pentru că am merita sau pentru că Dumnezeu ar fi dator să ne ajute, ci întotdeauna apelăm la mila lui Dumnezeu, așa cum învățăm din exemplul femeii cananeence, așteptând de la masa lui Dumnezeu firimiturile (Matei 15, 27), recunoscând că nu suntem vrednici, și mărturisind păcatele noastre, arătând lui Dumnezeu cum suntem. Doar starea de pocăință și atitudinea smerită îl înduplecă pe Dumnezeu pentru a ne veni în ajutor.
Avem un Dumnezeu grabnic spre ajutor, așa cum este descris în cea de-a doua rugăciune din cuprinsul Tainei săvârșite: „Doamne, Cel ce ești lesne iertător, Unule, Milostive și Iubitorule de oameni, Căruia Îți pare rău de răutățile noastre […], Care nu voiești moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu […] Tu ești Cel ce ai zis: Pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară”. Nouă nu ne pare întotdeauna rău pentru păcatele săvârșite, lui Dumnezeu însă, da. Se rușinează Dumnezeu, într-un fel, de fărădelegile noastre, asemenea unui părinte. Cu nădejde în Dumnezeu cel Milostiv și Iertător spunem cu toții, unindu-ne glasurile: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă (cf. Matei 25, 11), iar Dumnezeu este gata să ne deschidă, dar așteaptă și de la noi să avem candela aprinsă, vrea să venim la El în mod sincer, cu smerenie și pocăință. Mai ales acum, în vremea postului, ne așteaptă să venim la spovedanie.
La final, în numele enoriașilor și în calitate de gazdă, părintele paroh, Sergiu Vasile Sava, a rostit un cuvânt de mulțumire, exprimând recunoștință față de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a acordat arhiereasca binecuvântare pentru săvârșirea acestui eveniment, dar și față de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, care s-a rugat împreună cu enoriașii comunității parohiale și a pus la inima celor prezenți cuvinte de învățătură pline de încărcătură duhovnicească, așa cum face semănătorul care seamănă sămânța cu nădejdea că ogorul care primește, va aduce multă roadă. De asemenea, a exprimat gândul ca prezența Preasfințitului Părinte să fie pentru toți o încurajare, o întărire și o binecuvântare pentru parcurgerea cu folos a perioadei de post rămasă până la Praznicul Învierii Domnului.
A consemnat, arhid. Bogdan Norocel
Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc
Fotografii: Luca Sebastian