Fiind prezent la Mănăstirea Putna cu prilejul evenimentelor aniversare dedicate Serbării de la Putna din anul 1871, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat în această după-amiază expoziția intitulată „Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal” și incinta Centrului Cultural „Iacob Putneanul” din cadrul complexul monahal.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachin, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, domnul profesor Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de domnul profesor academician Irinel Popescu, Preafericirea Sa a analizat și admirat exponatele întregii exopziții, ghid fiind scriitorul Adrian Alui Gheorghe.
Piesa centrală a expoziției o reprezintă, evident, Urna de argint dăruită de Societatea „România Jună” de la Viena în anul 1871. Mâine, 15 august 2021, la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, tinerii veniți la Mănăstirea Putna vor așeza o candelă de argint la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare, drept simbol al continuității idealului unității și identității naționale.
În cadrul expoziției sunt expuse obiecte și documente originale și fotografii de la Serbările de la Putna organizate de-a lungul timpului, în special de la cea din 1871. În acest sens, au fost executate lucrări de conservare la două epitafuri din 1871, iar patru flamuri din 1871 și laurii metalici de la Serbările din 1904 și 1926 au fost restaurați.
În expoziție sunt prezente și câteva lucrări de artă dăruite mănăstirii cu acest prilej. Criticul de artă Doina Mândru a dăruit un bust al lui Mihai Eminescu lucrat de Lucian Murnu (1952). Domnul Constantin Flondor a dăruit lucrarea „Serbarea de la Putna 1871”. Pictorul Horia Paștina a îmbogățit expoziția cu trei lucrări: „Argint e pe ape și aur în aer”, „Lumina vine de la Răsăritul cel de sus” și „Potir și Biserică”. La rândul lui, Dacian Andoni a dăruit portretele lui Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu.
Tot în cadrul expoziției se află un calendar bisericesc din anul 1904, precum și o replică a unui album unicat realizat de Costin Petrescu tot în 1904 cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Invitații au vizitat atelierele de restaurare, biblioteca, sălile de lectură, precum și toate spații amenajate pentru diversele activități culturale organizate la Mănăstirea Putna. Expoziția al cărei vernisaj a avut loc în luna iunie, când s-au împlinit 132 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului nepereche Mihai Eminescu va putea fi vizitată începând cu 30 septembrie la Palatul Patriarhiei din București; din 26 noiembrie obiectele vor putea fi admirate la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava.
Seara, Slujba Privegherii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.
Seara s-a încheiat cu Slujba Prohodului Adormirii Maicii Domnului, moment încărcat de înaltă trăire duhovnicească, la care au luat parte credincioși veniți atât din țară, cât și din străinătate, grupuri de tineri și studenți, precum și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
La final, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre înțelesul profund al troparului închinat Praznicului Adormirii Maicii Domnului, mesaj concentrat, care însumează cele mai importante învățături despre Fecioara Maria. „Toată teologia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, tot ceea ce au considerat Părinții Bisericii că ar trebui să reținem, ca fiind de mai mare importanță din această sărbătoare, regăsim în Troparul Adormirii Maicii Domnului.” Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a subliniat patru idei principale care sunt cuprinse în această alcătuire: pururea fecioriea Născătoarei de Dumnezeu, rolul de mamă pe care îl împlinește aceasta cu foarte multă dragoste, adormirea – mutarea la viață, și nu moartea Maicii Domnului, și, nu în ultimul rând, izbăvirea din moartea păcatului pentru rugăciunile Maicii Mântuitorului Iisus Hristos. „Nu este nicio slujbă a Sfintei Biserici în care să nu o chemăm pe Maica Domnului cu această rugăciune adusă înaintea Sa. O rugăm să ne izbăvească din moartea sufletului, să pună cuvânt bun înaintea Fiului Ei ca să ne ierte, să ne primească și să ne redăruiască viața. (…) Ne rugăm în același timp Maicii Domnului, ca Ea să mijlocească pentru noi și la moartea trupului.”
Ziua de mâine, 15 august 2021, închinată Marelui Praznic al Adormirii Maicii Domnului, va debuta cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu un numeros sobor de ierarhi ai Bisericii noastre. Slujba va fi transmisă LIVE pe postul televiziunii Patriarhiei Române, TRINITAS TV, pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și pe paginile partenere.
Irina Ursachi