Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață a demarat un nou proiect eparhial, cu scopul de a-i conștientiza pe tinerii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de tezaurul și varietatea artistică pe care le reprezintă costumul tradițional bucovinean, în special și costumul tradițional românesc, în general.
Evenimentul a avut loc în data de 4 octombrie 2023, sărbătorind în avans Ziua Internațională a Educației, în cadrul Centrului Ecclesia de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava printr-o activitate catehetică intitulată „Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii”.
Acest proiect, coordonat de domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață și organizat prin implicarea doamnei Narcisa Tiperciuc, profesoară de Religie în cadrul Colegiului Național Mihai Eminescu Suceava, a avut drept scop central promovarea în rândul tinerilor a valorilor culturale și tradițiile populare românești prin dezvoltarea inteligenței culturale și valorificarea potențialelor individuale ale elevilor din perspectiva educației interculturale și a multiculturalității.
Ia românească reprezintă identitatea noastră culturală, parte din ADN-ul nostru înscris cu atâta măiestrie, eleganță și unicitate, în codul valorilor, al poporului român, este parte a portului românesc.
Dorindu-se reamintirea valorii pe care o are, dar și perpetuarea și dăinuirea tradiției, i s-a oferit o zi în calendar, 24 iunie – Ziua Iei, o zi în care ia românească este sărbătorită de către toate femeile pasionate de a coase și a purta ceste capodopere perene ale neamului nostru, cât și de lumea întreagă, fiind promovate de către mulți designeri renumiți pe plan internațional și local.
Doamna profesoară Cazac Gabriela, meditând la cele întâmplate, concluziona astfel: „Aparținând unui liceu pedagogic și fiind viitori plămăditori de suflete, este foarte important ca fiecare zi de acest fel să nu treacă pe lângă noi fără a fi sărbători într-un fel sau altul. Astfel de ziua educației ne-am adunat să deslușim simbolurile ascunse pe care strămoșii noștri le-au tăinuit în portul nostru popular. Mai mult decât atât cred ca nu exista un mod mai frumos de a sărbători educația, decât aducând aminte de cei care sunt educație și înțelepciune, și anume vârstnicii care acum mai mult ca niciodată merita cinstiți, fiind anul omagial închinat lor”.
Considerând că ziua de 4 octombrie este un bun prilej de a sărbători în avans Ziua Internațională a Educației – 5 octombrie 2023, conducerea Colegiului Național Mihai Eminescu din Suceava, prin sprijinul doamnei profesoare Narcisa Tiperciuc, coordonator al Centrului de tineret Ecclesia al aceluiași liceu, cu profil pedagogic, au organizat un eveniment inedit, în aula colegiului, pentru a marca atmosfera frumoasă autumnală înconjurați de semnele istoriei reprezentate de neprețuitele țesături ale iilor și ale scorțarelor din lada de zestre a bunicilor noastre, harnice, cu mâini neobosite și pricepute.
Doamna profesoară Celsie Adriana, pasionat colecționar al costumelor tradiționale românești, a vorbit frumos și cu sens despre semnificația motivelor tradiționale regăsite pe iile din cele mai importante zone folclorice ale țării noastre.
Despre inițiativa de față, eleva Ana Maria Corduș, din clasa a XII-a H, a menționat: „Doamna profesoară de religie, Narcisa Tiperciuc, a venit cu ideea de a sărbători această zi cu trimitere la bunicile și mamele noastre, care au făcut din semnele cusute, primele forme de educație, prin transmiterea către generațiile următoare a culturii și spiritualității românești”.
Evenimentul a fost împărțit pe patru secțiuni:
- „Povestea semnelor” – atelier susținut de doamna profesoară Adriana Celsie;
- „Culorile iei românești” – moment artistic de poezie;
- „Ziua educației” – prelegere a părintelui profesor Constantin Bogdan Feștilă;
- Recital de muzică instrumentală veche – susținut de Ansamblul Folcloric Dor de la Moara, grup coordonat de domnul profesor Constantin Ieremie;
Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților