Pomenirea martiriului Sfântului Ioan Botezătorul, la Paraclisul Mănăstirii Sfântului Ioan cel Nou

În ziua ce amintește liturgic de Tăierea cinstitului cap al Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. La primele ore ale dimineții, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul închinat ocrotitorului Sucevei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Centrului Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul rânduit, ierodiaconul Amos Chifa a primit hirotonia întru ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

În cuvântul său de învățătură, ce poate fi lecturat pe pagina Arhiepiscopiei, Părintele Arhiepiscop Calinic a punctat momentele care au precedat martiriul celui care încheie șirul profeților vechitestamentari, dorința nesăbuită și motivată de orgoliu a Irodiadei, de a fi tăiat capul Botezătorului Domnului, slăbiciunea și mai ales falsa remușcare resimțită de Irod, ce reflectă moralitatea îndoielnică a conștiinței sale, dar și preocupările ucenicilor de a nu lăsa pradă păsărilor cerului trupul celui ales de Dumnezeu să Îi fie Înaintemergător încă dinainte de a se naște și detalii despre locurile care au fost binecuvântate de prezența cinstitului cap.

„Sfântul Ioan Botezătorul a fost şi rămâne făclia Luminii celei neapuse, care arde şi luminează nu numai pentru oamenii ce îl căutau să se îndrepteze şi să se veselească întru lumina lui (Ioan 5, 35), ci şi pentru cei care, la Înfricoşătoarea Judecată, se vor bucura de mijlocirile şi rugăciunea lui către Dreptul Judecător, precum vedem în icoana Deisis. … Să urmăm şi noi mărturisirii curajoase şi vieţii întru dreptate a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ca să devenim şi noi prietenii Mirelui ceresc (Ioan 3, 29) şi „casnicii lui Dumnezeu” (Efeseni 2, 19)!” (fragment din https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/feriti-va-de-prorocii-mincinosi-predica-inaltpreasfintitului-parinte-calinic-la-sarbatoarea/ )

Pentru cei care doresc să se îmbogățească duhovnicește și să îl cunoască mai bine pe cel numit de Însuși Mântuitorul Hristos „cel mai mare între cei născuți din femeie”, o altă lectură ziditoare o constituie lucrarea intitulată Sfântul Ioan Botezătorul – Pecetea celor două Testamente, apărută la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cartea despre viața, activitatea și martiriul Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, scrisă de Înaltpreasfinția Sa, include și textul unui imn acatist deosebit, Acatistul Icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Gorovei. Alcătuit de chiriarhul eparhiei Sucevei, acest imn surprinde în condacele și icoasele sale detalii din istoria Mănăstirii Gorovei, dar și câteva dintre minunile săvârșite prin mijlocirea acestei icoane, adevărat „tezaur de spiritualitate”, de către cel care, viețuind în trup asemenea îngerilor, a dobândit loc de mare preț lângă tronul ceresc al Fiului lui Dumnezeu Întrupat.

Credincioșii care au pășit pragul paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava au avut bucuria de a se închina la moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni, grabnic ajutător și mângâietor, așezate într-un frumos baldachin din lemn sculptat și mutate aici pe perioada lucrărilor de renovare și consolidare ale Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, monument UNESCO.

Daniela Livadaru

Foto credit: Pr. Adrian Florea