Ziua Culturii Române a fost sărbătorită la Mănăstirea Putna prin pomenirea poetului Mihai Eminescu de către obștea mănăstirii, oamenii de cultură și credincioșii prezenți la slujbă. Anul 2023 marchează împlinirea a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 140 de ani de la moartea sa. În acest sens, Parlamentul României a aprobat ca acest an să fie dedicat marelui compozitor, fiind numit „Anul Ciprian Porumbescu”, în scopul de a aniversa și promova viața și opera compozitorului român. Astfel, după Sfânta Liturghie, s-a săvârșit un parastas în cinstea lui Mihai Eminescu și a familiei lui, a lui Ciprian Porumbescu și a familiei lui, precum și spre pomenirea altor oameni de cultură care și-au dedicat viața apărării și promovării valorilor culturale și tradiționale românești și care au avut o legătură cu evenimentele aniversare eminesciene la Putna: Ion și Doina Aldea-Teorodovici, Grigore Vieriu, Mircea Motrici, Carmen Steiciuc.
În cuvântul de după parastas, părintele stareț Arhim. Melchisedec Velnic a reiterat valoarea lui Eminescu și Porumbescu pentru cultura română, a apreciat importanța dascălilor pentru formarea noii generații, a transmis un îndemn tinerilor pentru a păzi cuvântul Monahiei Benedicta – acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga: „Tânărul să aibă mereu frica lui Dumnezeu și rușinea față de oameni”, precum și un alt îndemn care ar trebuie să fie temelia formării oricărui tânăr, acela de a păzi curăția și smerenia.
După parastas, a avut loc un eveniment cultural la bustul lui Mihai Eminescu din incinta mănăstirii, deschis prin depunerea de coroane de către Consiliul Județean Suceava, din partea căruia a fost prezent vicepreședintele acestuia, domnul Nicolai Barbă:
„Anul Ciprian Porumbescu a debutat cu o serie de evenimente din prima zi a anului și continuă. Prin aceste evenimente ne propunem să aducem un omagiu celui care e fost Ciprian Porumbescu, nu doar un mare compozitor, dar și un mare român. Astăzi, de aici, de la Putna, să plece către toate inimile românilor chemarea care vine de la Ciprian Porumbescu: Nu lăsați muzica mea să moară. De aici, de la Putna, îndrăznesc să spun că a vorbi despre Porumbescu în fiecare zi nu este un omagiu adus lui, este o dovadă de românism; iar dacă Timișoara anul acesta este capitala culturală, fie ca Bucovina lui Porumbescu să fie o capitală a românismului, iar inima care bate cel mai puternic este aici la Putna. Chemarea aceasta aș vrea să ajungă la toți. Aș vrea ca în tot ce faceți și gândiți să îi aveți alături pe Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu. Să nu uitați că tinerii, elevii, școala, sunt sufletul acestei nații, iar Biserica este temelia” – a menționat domnul vicepreședinte în cuvântul său.
Cei prezenți s-au putut bucura de momentul artistic oferit de corul de copii al școlii „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, condus de profesoara Mariana Maloș. A urmat festivitatea de premiere a câștigătorilor Festivalului literar național „Mihai Eminescu”, ediția a XXXII-a, al cărui coordonator este domnul Ioan Manole. Prof. univ. Doru Scărlătescu a primit premiul pentru exegeză eminesciană, pentru cea mai bună carte publicată anul trecut, Cercul și sfera, iar poetul Nichita Danilov a primit premiul „Aristocrat al scrisului bucovinean” pentru cartea Și Dumnezeu a fost țărână.
Doamna Simona Codreanu, director al Editurii Junimea, a afirmat în cuvântul său că Bucovina respiră profund prin clopotele care bat și prin sfinții care o păzesc.
În final, părintele stareț a anunțat deschiderea expoziției pictorului Horea Paștina, dedicată lui Mihai Eminescu, purtând titlul: „Argint pe ape și aur în aer”. Expoziția va fi deschisă la Centrul Cultural Mitropolit Iacob Putneanul până în luna octombrie a acestui an. La eveniment au fost prezenți și Horea Paștina, Adrian Alui Gheorghe, Teodora Stanciu și alți oameni de seamă ai culturii române contemporane.
Protos. Gherasim Soca