Doi dintre cei mai iubiți sfinți ierarhi cinstiți de Biserica noastră, Nectarie de la Eghina și Calinic de la Cernica, sunt începând de astăzi ocrotitorii paraclisului din incinta Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I” din Municipiul Rădăuți, locaș care, potrivit ctitorilor, se dorește a fi „spațiu educațional dedicat rugăciunii, învățării, meditației și reflecției spirituale, un spațiu al Cuvântului purtător de dreaptă credință, al cuvântului creator”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la final de Brumar, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost scrisă o nouă pagină din istoria evenimentelor deosebit de importante pentru Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” din Rădăuți, elevii și profesorii instituției de învățământ având de acum înainte un spațiu dedicat rugăciunii, menit să contribuie la creșterea și întărirea duhovnicească a tuturor celor care îi vor trece pragul.
Vineri, 29 noiembrie 2024, locașul de rugăciune amenajat în ultimele luni la inițiativa și prin contribuția doamnei prof. dr. Aurica-Lăcrimioara Daneliuc, profesor de Limba Română și de Religie, cu sprijinul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a cărei obște este îndrumată duhovnicește de arhim. Nectarie Clinci, a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal.
După tradiționala întâmpinare cu pâine și sare de către elevi îmbrăcați în frumosul port popular, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a binecuvântat interiorul paraclisului prin ungere cu untdelemn sfințit și prin stropire cu agheasmă. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă, pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional-Teologic, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a mulțumit chiriarhului locului și organizatorilor pentru invitație și le-a vorbit tinerilor despre importanța frecventării acestui spațiu, în care cei care își vor pleca genunchii înaintea icoanelor binecuvântate astăzi vor cunoaște momente de înălțare duhovnicească, momente de întâlnire cu Dumnezeu în rugăciune, în citirea Sfintelor Scripturi, mai ales a Sfintelor Evanghelii.
A urmat săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în sala mare a instituției de învățământ, în prezența elevilor și a cadrelor didactice, precum și a oaspeților de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava și de la Centrul Eparhial Suceava.
La finalul slujbei, ierarhul a tâlcuit înțelesul duhovnicesc al textului scripturistic rânduit pentru această zi și a punctat nevoia acută de echilibru în societatea actuală, mai ales în ceea ce îi privește pe tineri. Preasfinția Sa a evidențiat și faptul că în incinta paraclisului elevii vor putea participa la orele de religie într-un mod diferit, mai practic, în așa fel încât să poată să înțeleagă mai mult din pașii Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, de exemplu.
Pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”, doamna prof. dr. Aurica-Lăcrimioara Daneliuc, inițiator al proiectului și ctitor al Paraclisului închinat Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina și Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Arhim. Nectarie Clinci a mulțumit ierarhului oaspete pentru slujirea arhierească, soborului împreună-slujitor și tuturor celor care s-au făcut părtași acestei lucrări care, prin mila Bunului Dumnezeu, se va dovedi ziditoare de suflete.
În cuvântul său, doamna prof. Aurica Daneliuc a mărturisit cum a apărut dorința de a organiza acest spațiu dedicat rugăciunii și practicării și dobândirii virtuților, evocând unul dintre citatele părintelui Constantin Galeriu, renumit duhovnic, profesor și predicator despre Cuvântul creator. „Cuvântul este calea divină și umană de a comunica, de a împărtăși unul celuilalt taina noastră lăuntrică, în acest sens am împărtășit și eu Cuvântul – Cuvântul creator.”
Doamna profesoară a adus mulțumiri Întâistătătorului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, pentru ordinul eparhial acordat și pentru susținerea în proiectele demarate de-a lungul timpului. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, către preacuvioșii și preacucernicii părinți prezenți, precum și către profesorii și elevii instituției de învățământ, o bună parte dintre aceștia fiind voluntari activi în cadrul proiectelor desfășurate la nivel județean și național, exersând astfel virtuțile pe care creștinul zilelor noastre le poate dobândi.
În acest context a fost lansat și proiectul educațional, social-umanitar „Voluntariatul – școala faptelor bune”, care are drept slogan îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Bartolomeu Anania – „Hrăniți speranța cu fapte bune!”. Întrucât în ultimii ani instituția de învățământ s-a remarcat printr-o serie de proiecte educaționale social-umanitare de succes, doamna profesor a anunțat că în perioada imediat următoare se vor deschide înscrierile pentru o nouă competiție, Concursul interjudețean „Sufletul pridvorului – speranța și fapta bună”.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava au luat cuvântul domnul Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct, și doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie.
Întrucât educația religioasă este un pilon esențial, deosebit de important pentru instituția de învățământ pe care o reprezintă, doamna prof. Niculina Mihaela Moisuc, director al Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, a punctat importanța evenimentului desfășurat în această zi și a oferit ierarhului prezent și ctitorilor principali ai paraclisului distincții de onoare, în semn de recunoștință pentru dragostea arătată dascălilor și tinerilor din acest colț de Bucovina.
Prof. Cristi Hurjui, consilier al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, i-a oferit ierarhului o icoană cu cei doi sfinți ocrotitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Nu în ultimul rând, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a mulțumit tuturor pentru călduroasa primire și a transmis gândul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit celor care au pus umărul la împlinirea acestui proiect de suflet, paraclisul „va deveni spațiul spiritual unde gândul adevărat și bun, iubirea, zâmbetul, blândețea vor fi punți sufletești și trepte ale devenirii, va deveni un simbol al valorilor promovate în cadrul Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți: credința, smerenia, respectul, compasiunea și dorința de a-i sprijini pe alții”.