Pentru că cinstirea înaintașilor și a celor care au luptat pentru apărarea libertății neamului nostru cu prețul vieții sunt o parte dintre îndatoririle și bucuriile creștinului de astăzi, în prima zi a Anului Bisericesc, 1 septembrie 2023, veteranul de război Gheorghe Oacheş din localitatea Iacobeni a fost sărbătorit la împlinirea a 100 de ani.
Evenimentul aniversar a fost organizat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Judeţeană „Muşatinii” Suceava și de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”, Centrul Militar Județean Suceava și cu Primăria Comunei Iacobeni, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
Întâlnirea, moderată de col. retr. Neculai Niga, a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârșită de către un sobor de preoți condus de pr. Constantin Oprea, consilier cultural al Centrului Eparhial Suceava. Cinstirea Eroilor Neamului prin înălțarea rugăciunilor de mulțumire pentru cei care au luptat pentru patrie reprezintă o exprimare a recunoștinței și dragostei pe care instituțiile organizatoare, alături de eparhia noastră, le arată la ceas aniversar.
A urmat o serie de momente deosebite pentru cel care a împlinit în acest an 100 de ani dăruiți de Dumnezeu, precum oferirea Ordinului „Crucea Bucovinei” domnului Gheorghe Oacheş din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cea mai importantă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înmânată de pr. consilier Constantin Oprea, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.
Comandantul Centrului Militar Județean Suceava, lt. col. Vasile Chirap, a dat citire documentului oficial prin care veteranul de război Gheorghe Oacheş a fost ridicat la gradul de locotenent colonel onorific. Totodată, acesta i-a dăruit sărbătoritului o diplomă în semn de prețuire și recunoștință pentru sacrificiul demonstrat în luptele purtate de Armata Română.
Generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui a acordat din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”medalia centenară, iar maiorul Silvestru Ovidiu Irod, locțiitorul comandantului Batalionului 17 Vânători de munte „Dragoș Vodă” Vatra Dornei, i-a dăruit veteranului de război o Plachetă de onoare pentru faptele de eroism din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Nu în ultimul rând, colonel în retragere Neculai Niga a înmânat Diploma aniversară, harta României Mari și un tricolor din partea organizației pe care o conduce, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Judeţeană „Muşatinii” Suceava, iar domnul Viorel Maxim, primarul comunei Iacobeni, i-a oferit cetățeanului Gheorghe Oacheş o Diplomă de senectute, precum și alte daruri. Înconjurat de familia extinsă și de membri ai comunității, sărbătoritul a avut parte și de tradiționalul tort.
La final, dl. Gheorghe Oacheș le-a mulțumit tuturor pentru acest moment special, pentru distincțiile și darurile primite. Dorind să transmită către tineri, copii și urmași sentimentul patriotic național și creștin al neamului românesc, domnia sa a amintit o parte dintre momentele dificile în care a simțit dragostea și ajutorul lui Dumnezeu și a subliniat faptul că „poporul este viața țării”.
Exemplul celor care au luptat de-a lungul timpului pentru demnitatea poporului român să fie un îndemn viu la curaj, demnitate, nădejde și credință statornică!
Gheorghe, fiu al părinților Petru și Axinia Oacheș, s-a născut la 1 septembrie 1923 în localitatea Vișeul de Sus, județul Maramureș. La vârsta de 17 ani este nevoit să se refugieze, din cauza ocupației maghiare, împreună cu familia sa, în Bucovina, la Iacobeni.
Începe cursurile Școlii Sanitare din Suceava, dar în 1941 se înscrie în marina regală ca voluntar, urmând să se înroleze în portul Reni, slujind Armata Română pe Nava Majestății Sale (NMS) „Sublocotenent Ghiculescu Ion” vreme de 4 ani, în perioada grea a celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 1945 se căsătorește cu Victoria Rognean din Lunca Ilvei, alături de care va fi binecuvântat de Preamilostivul Dumnezeu cu patru copii.
După ce câțiva ani a lucrat ca miner și gestionar la mina din Iacobeni, între 1948 și 1990 a slujit comunitatea ca asistent medical principal la dispensarul din Iacobeni.
Potrivit pr. paroh Iustin Argatu, duhovnic al sărbătoritului acestei zile, domnul Gheorghe Oacheș „a rămas până în momentul de față același om rațional, cumpătat, consecvent în principiile sale prin grija de suflet și grija față de trup, bine cumpănind provocările vieții, drept pentru care îl socotim un exemplu pentru Biserică, Armată și Societate.”