Cu prilejul manifestărilor pentru prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, marți, 22 iunie 2021, în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, un eveniment deosebit, și anume o oră de Religie „altfel”, desfășurată chiar lângă baldachinul Sfântului Ioan cel Nou. Beneficiarii au fost elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, care au marcat acest moment de sărbătoare prin purtarea de straie populare.
Evenimentul a fost organizat de Sectorul Educațional – Teologic, prin departamentul Învățământ preuniversitar, coordonat de Arhid. Ionuț Isopescu, la inițiativa doamnei profesor Narcisa-Elena Tiperciuc, cadru didactic pentru disciplina Religie Ortodoxă în cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prin prezența doamnei inspector Daniela-Luminița Ceredeev.
Doamna profesor Daniela-Luminița Ceredeev, inspector pentru Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a apreciat această inițiativă, mărturisind următoarele: „Tinerii liceeni de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava au participat azi, în fapt, la o sesiune de învățare experiențială a spiritualității noastre ortodoxe. A fost, am putea spune, o învățare în amvon, iar predarea le-a fost facilitată pe coordonate multiple: informațional, spiritual, emoțional, cultural și social. E ceea ce ne dorim de la tinerii noștri. Să-și afle răspunsuri și modele și repere și icoane și oameni în tainele Școlii și deopotrivă în lumina Bisericii”.
Arhid. Vasile Demciuc, Consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și arhitectură bisericească, prezent la eveniment, le-a dat câteva repere istorice elevilor despre Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și despre ocrotitorul eparhiei, afirmând următoarele în legătură cu acest eveniment: „Această lecție deschisă în curtea Mănăstirii Sfântului Ioan cel de la Suceava a avut rolul de a transmite elevilor ceea ce înseamnă legătura dintre cult și cultură, dintre Biserică și societate. A fost un prilej de a înțelege și mai bine semnificația sau importanța pelerinajului religios ca expresie a unității de neam și de credință a poporului român”.
Doamna profesor Narcisa-Elena Tiperciuc a afirmat următoarele despre acest eveniment: „Toți avem nevoie de un model în viață. Pentru noi, cei din Bucovina, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este un adevărat exemplu de mărturisire a credinței și iubire covârșitoare pentru Dumnezeu. Tinerii de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, Suceava, care se pregătesc pentru o carieră în educație, simt nevoia unui ocrotitor, așa cum este Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Prin dorința lor de a-l cunoaște mai îndeaproape, elevii se alătură miilor de pelerini care de sute de ani vin să se închine și să ceară binecuvântare și ajutor”.
În cuvântul adresat elevilor, Arhid. Ionuț Isopescu, director Învățământ preuniversitar în cadrul Sectorului Educațional – Teologic, le-a vorbit elevilor despre Sfântul Ioan cel Nou, îndemnându-i să și-l facă prieten, dar și să dea mărturie bună atunci când acest lucru se impune, după pilda viețuirii sale: „Sfântul Ioan a fost, dragi elevi, un tânăr obișnuit, aș îndrăzni să spun chiar că a fost ca fiecare dintre noi. Până a veni vremea pătimirii și a muceniciei sale, el nu s-a remarcat ca un mare mărturisitor al credinței, nu a ieșit cu nimic în evidență. Dar când a venit momentul să mărturisească, a făcut-o cu toată demnitatea. Nu a fost laș, nu s-a sfiit. A făcut-o cu foarte multă naturalețe, cu asumare, chiar dacă știa care vor fi consecințele…și nu au fost deloc blânde! De la Sfântul Ioan cel Nou învățăm, dragii mei, despre curaj și demnitate, într-o lume în care asumarea responsabilității și indiferența față de valori sunt „la modă”. Sfântul Ioan nu a renunțat la credința lui, chiar cu prețul vieții. Acesta este gândul meu pentru voi: să nu renunțați niciodată la visele voastre, la principiile voastre sănătoase, la învățăturile bune primite de la părinții voștri sau de la profesorii voștri. Toate acestea vă vor ajuta să dați mărturie bună acolo unde veți rânduiți fiecare dintre voi, așa cum a făcut și Sfântul Ioan cel Nou. Vă îndemn cu tot dragul să vi-l faceți prieten pe Sfântul Ioan cel Nou. Să-l vizitați, să-i spuneți bucuriile, dar și neîmplinirile voastre. Vă mărturisesc din toată inima că e o mare bucurie să-l ai aproape pe Sfântul Ioan cel Nou”.
La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oferit elevilor și profesorilor participanți, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, o carte intitulată „Viața și acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, precum și pliantul „Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou Suceava – Biserica Sfântul Gheorghe”, ambele tipărite la Editura Crimca a Arhiepiscopiei.
Aducem gând de mulțumire și recunoștință Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru că a binecuvântat desfășurarea acestui eveniment, dar și pentru darurile oferite elevilor, doamnei profesor Daniela-Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, pentru prezență, implicare și colaborare, doamnei profesor Narcisa-Elena Tiperciuc, pentru inițierea acestui demers, Arhid. prof. univ. dr. Vasile Demciuc, consiler eparhial, precum și elevilor participanți.
Arhid. Ionuț Isopescu
Director departament Învățământ preuniversitar