Spune-se că moartea, chiar și la o vârstă fragedă, se petrece în momentul în care omul este cel mai bine pregătit pentru a-L întâlni pe Hristos. Așa a fost și pentru Domnișorul Ciprian, care, în noaptea dintre 5 și 6 iunie 1883, în casa părintească din satul Stupca, înconjurat de familie, a trecut la cele veșnice, lăsând în urma sa un tezaur de neprețuit. Cu toate că floarea vieții sale a numărat doar 29 de petale, valoarea operei pe care acesta ne-a dăruit-o este inestimabilă. Cu certitudine, asemenea marilor genii ale muzicii clasice universale, ar fi putut ca în a doua parte a vieții sale să-și valorifice manuscrisele tinereții, oferind lumii opere care să fie cunoscute la nivel mondial, dar voia lui Dumnezeu a fost alta.
Prețuirea pe care noi, astăzi, i-o purtăm ilustrului compozitor Ciprian Porumbescu s-a concretizat de-a lungul acestui an prin nenumărate evenimente la nivel județean și național, iar festivitățile au culminat în preajma prăznuirii sale din data de 6 iunie.
Astfel, prin parteneriatul Consiliului Județean Suceava și al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în noaptea dintre 5 și 6 iunie 2023, sub streașina aceleiași căsuțe din Stupca de odinioară, a avut loc evenimentul intitulat Omagiu Maestrului Ciprian Porumbescu. Acest moment de taină a fost coordonat de Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, prin domnul Consilier Eparhial Cristi-Gabriel Hurjui, și de reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava și ai Centrului Cultural Bucovina, prin prezența domnului Niculai Barbă, Vicepreședinte al Consiliului Județean, a domnului Vasile-Sorin Filip, Manager al Centrului Cultural Bucovina și a doamnei Gabriela Teișanu, de asemenea consultant artistic al Centrului pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale.
Dragostea vie față de opera lui Ciprian Porumbescu a adunat pentru mai bine de două ore de priveghere, în miez de noapte, un grup de peste 50 de tineri, membri ai Centrelor Ecclesia și ai Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Suceava.
Evenimentul a debutat cu o scurtă prelegere susținută de domnul Niculai Barbă, care a evocat un fragment din mărturisirile Mărioarei Porumbescu, sora lui Ciprian, rememorând ultimele clipe din viața compozitorului. Despre inevitabilul epilog aceasta mărturisea: „Cu vreo două zile înaintea morții, a venit fratele Ștefan. Sărmanul Ciprian s-a bucurat mult văzându-ne pe toți în juru-i. Luni seara am cinat împreună, iar Ciprian a glumit cu Ștefan, apoi a adormit. Eu stăteam, ca întotdeauna, lângă el. Pe la 12 noaptea se trezește și zice: «Măriorică, mi-e foarte rău. Să vină toți la mine. Să știți că la două ceasuri sunt mort». Apoi și-a luat rămas bun de la toți, cu vocea limpede și cu privirea clară și frumoasă. Ultimele sale cuvinte au fost: «Tătuță, Măriorică, vegheați să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască căci eu, iată, mă sting. Le las în dar neamului meu». Picioarele i se răciseră, dar el era încă conștient. Însă, încet a adormit ca un sfânt.”
Mai apoi, domnul profesor Paul Mustață a interpretat la pian câteva piese din repertoriul compus de Ciprian Porumbescu, împletind operele lui Ciprian cu unele ale marilor compozitori ai muzicii clasice, care l-au inspirat pe acesta. La finalul primei părți a evenimentului domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial, le-a vorbit celor prezenți despre ecoul pe care opera lui Ciprian Porumbescu l-a avut în viața Bisericii, dar și a întregii societăți din Bucovina.
În cea de-a doua parte a activității, tinerii coordonați de domnul Consilier Eparhial Cristi-Gabriel Hurjui, au intonat o seamă de melodii compuse de domnișorul Ciprian, dintre care amintim rugăciunea Tatăl Nostru și imnul Crai Nou.
La finalul evenimentului a avut loc o procesiune nocturnă, de la Casa Memorială Ciprian Porumbescu, până la biserica parohială, lângă zidurile căreia se află mormintele familiei Porumbescu. La mormântul marelui compozitor tinerii au depus flori și candele pe care le-au așezat în cânt funebru, încheind seara printr-un scurt cuvânt de amintire.
Gabriel Ilișoi
Referent, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață