Cea mai importantă competiție destinată elevilor din învățământul teologic vocațional, Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, a avut loc astăzi, 7 aprilie 2023, la Suceava, loc binecuvântat de Dumnezeu, ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Aproape 100 de elevi, cei mai buni dintre cei mai buni din județele țării, s-au aflat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, unde și-au demonstrat cunoștințele prin împărtășirea Cuvântului și prin transpunerea trăirii lor duhovnicești în cuvinte alese la cele patru discipline de concurs, Studiul biblic al Vechiului Testament, pentru clasa a IX-a, Studiul biblic al Noului Testament, pentru clasa a X-a, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, pentru clasa a XI-a, și Dogmatică Ortodoxă, pentru clasa a XII-a.
Bucuria și emoția participanților s-au citit pe chip încă de la intrarea în incinta Seminarului, troienele completând în mod deosebit peisajul de basm, mai puțin întâlnit în luna aprilie.
Rezolvarea subiectelor elaborate în acord cu programa școlară a fiecărei clase a presupus cunoașterea temeinică a bibliografiei aferente. Elevii clasei a IX-a au primit ca sarcină de lucru relatarea contextului biblic în care s-a enunțat cea de-a cincea poruncă, „Cinsteste pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să traiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție.”, și redactarea unui eseu cu titlul „Pământul, darul lui Dumnezeu dat omului” în care să fie valorificat textul poruncii lui Dumnezeu adresate primilor oameni, de a moșteni și lucra pământul.
Între subiectele disciplinei Studiul biblic al Noului Testament s-a numărat redactarea unui text argumentativ referitor la „restabilirea Sfântului Petru în treapta de apostol, urmare a căinței arătate”, precum și scrierea unui eseu despre „importanța misiunii de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu, de către tinerii teologi”.
Pentru elevii clasei a XI-a, una dintre cerințe a presupus elaborarea unui eseu referitor la „dovezile care atestă răspândirea creștinismului pe teritoriul țării noastre”, iar participanții olimpici la disciplina Dogmatică Ortodoxă, elevi în clasa a XII-a, au primit ca sarcină de lucru, la subiectul al treilea, realizarea unei compuneri cu titlul „Biserica – spațiu al mântuirii creștinilor”, având în vedere însușirile Bisericii (unitatea, sfințenia, sobornicitatea și apostolicitatea).
Alături de testarea aptitudinilor specifice prin proba scrisă destinată elevilor din ciclul liceal cu profil teologic, au fost pregătite și momente speciale prin care oaspeții sunt invitați să cunoască mai multe despre istoria acestor locuri, programul zilelor în care se desfășoară olimpiada fiind unul complex, divers, cu valențe atât educaționale, cât și culturale și duhovnicești.
După susținerea probelor de concurs, elevii și însoțitorii acestora au trecut pragul unor mănăstiri ale eparhiei, în această perioadă Ținutul Mănăstirilor din Bucovina putând fi votat ca Destinație a anului 2023 la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.
Pelerinajul a început la Mănăstirea Putna, „Ierusalimul neamului românesc”, oaspeții s-au închinat la mormântul ctitorului, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, și la cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Iacob Putneanul. Ghidați de protos. Gherasim Soca, tinerii au vizitat muzeul așezământului monahal și Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, bucurându-se de întâlnirea cu obiecte de o valoare inestimabilă – mărturii grăitoare ale istoriei.
În incinta muzeului a avut loc și o activitate dedicată Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, când ierod. Avraam Bugu le-a vorbit tinerilor despre Școala de muzică de la Putna, al cărei cel mai de seamă îndrumător a fost Eustatie Protopsaltul. Tot aici tinerii au avut ocazia de a analiza două manuscrise muzicale cu notație bizantină din secolul al XVI-lea.
Ziua s-a încheiat cu Rugăciunea de seară la Mănăstirea Sihăstria Putnei, loc în care loturile olimpice au fost întâmpinate de arhim. Hrisostom Rădășanu. Acesta le-a fost ghid în cele patru lăcaşuri de închinare ale așezământului și le-a vorbit despre cinstitele moaște cu care este înzestrată mănăstirea, loc în care de-a lungul timpului s-au nevoit și s-au sfințit monahi care și-au petrecut viața în smerenie și rugăciune, între care și cuvioșii Sila, Paisie și Natan.
Mâine, 8 aprilie, în cea de-a treia zi pe care o vor petrece în Bucovina, elevii și profesorii însoțitori vor putea vizita Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul Bucovinei, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, precum și alte biserici-monument și obiective culturale din municipiu.
Ceremonia de premiere va avea loc în după-amiaza zilei în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava, când cei mai buni elevi vor fi răsplătiți pentru efortul depus de către cadrele didactice care coordonează desfășurarea olimpiadei și evaluarea lucrărilor scrise. Comisia îl are ca președinte de onoare pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și este compusă din reprezentanți ai Ministerului Educației, profesori universitari de teologie, inspectori de specialitate din cadrul inspectoratelor școlare județene, directori și profesori de teologie de la seminariile și liceele teologice din țară.
Totodată, în cadrul evenimentului va fi marcat și Anul cultural Ciprian Porumbescu, prin organizarea unui moment artistic deosebit, cu participarea corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava și a unor instrumentiști de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Pe toată perioada competiției, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava este organizată Expoziția de artă fotografică ce are ca generic „Copilul din spatele Autismului”, proiect realizat în parteneriat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Asociația Română de Terapii în Autism și ADHD, în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, prin care se dorește sensibilizarea tinerilor pentru cunoașterea și integrarea copiilor afectați de autism.